Savuton Suomi -verkosto ehdottaa, että tupakan myynti on kiellettävä vuoden 2000 jälkeen syntyneille nuorille. MTV haastatteli aiheesta verkoston tieteellisen neuvottelukunnan puheenjohtajaa Jaakko Kapriota.
Eduskunta säätää ensi keväänä uuden tupakkalain, mutta se on kuuma keskustelunaihe jo nyt.
Viikonloppuna julkisuuteen nousi Savuton Suomi -asiantuntijaryhmän kannanotto, jossa tupakan myynnistä vuoden 2000 jälkeen syntyneille nuorille tulisi laitonta heidän loppuiäkseen.
Laki astuisi voimaan vuoden 2018 alusta. Savuton Suomi on lääkäreistä, professoreista ja eri alojen asiantuntijoista koostuva ryhmä.
Akatemiaprofessori Jaakko Kaprio, kuinka realistinen tavoitteenne tulevien sukupolvien elinikäisestä tupakkakiellosta on?
– Nikotiini oli Euroopassa tuntematon aine ennen 1500-lukua, kunnes Kolumbus toi sen Amerikoista. Tupakassa on kyse melko uudesta aineesta ihmiskunnassa. Se voidaan hyvin poistaa, jos on poliittista tahtoa.
Onko sitä?
– Tupakka on Suomessa tärkein kansanterveydellinen ongelma ennenaikaisten kuolemien määrän kannalta. Yhteiskunta voi säädellä asioita ihmisten puolesta. Tupakka on ollut Suomessa 100 vuotta vapaasti käytettävissä. Historialliset ja yhteiskunnalliset seikat on otettava huomioon.
Tupakan myymisestä 2000-luvun jälkeen syntyneille nuorille tulisi ehdotuksessanne laitonta. Olisiko myös polttaminen kiellettyä?
– Ei. Tämä ei ole kieltolaki. Tämä olisi signaali, että yhteiskunta ei halua millään tavalla edistää tupakointia.
Aiheuttaisiko se paljon vastarintaa, jos tupakkalaki muuttuisi tavalla, jota haluatte?
– Aivan varmasti. Tupakkateollisuuden elinehto on se, että he pystyvät rekrytoimaan uusia tupakoitsijoita, ja se tapahtuu nuorten keskuudessa. Harva aloittaa tupakoinnin nykyään täysi-ikäisenä nykyään. Tämä iskisi kovaa tupakkayhtiöiden bisnesmalliin. Heillä on voimavaroja ja halua puuttua tähän monin eri tavoin.
Miksi raja on vedetty juuri vuoden 2000 jälkeen syntyneisiin?
– Se on helppo muistaa ja 2000-luvulla syntyneet ovat vielä alaikäisiä. Heistä vasta pieni osa on aloittanut tupakoinnin.
Päihdepolitiikassa on huonoja kokemuksia täyskielloista. Mitä kommentoitte tähän?
– Myönnän, että laki ei koskaan tulisi poistamaan tupakointia tässä ikäryhmässä kokonaan. Erilaisten psykoaktiivisten aineiden käyttö on yhteiskunnassa syvälle juurtunut. En lähtisi ehdottamaan vastaavaa alkoholin osalta, sillä vain pieni osa käyttäjistä on riippuvaisia, toisin kuin tupakan polttamisesta.
Tupakointi on vähentynyt nuorten keskuudessa. Onko sen sosiaalinen arvostus laskenut?
– Mitä olen ymmärtänyt nuorisotutkimuksista, niin se nähdään luusereiden touhuna. Se ei näytä hyvältä, haisee ja huonontaa ihoa. Ei menestyvien asia lainkaan.
Tuleeko tupakasta nuorille uusi nuuska, jota myydään tiskin alta?
– Käytännön asiat ja valvonta pitää miettiä tarkkaan. Enemmän esitys on periaatteellinen. Onhan meillä nykyisinkin ikärajoja ja nuoret saavat tupakkaa tälläkin hetkellä muun muassa kavereilta ja vanhemmiltaan.
Britanniassa julkistettiin kesällä samanlainen linjaus kuin teillä. Onko kannanottonne kopioitu sieltä?
– Olemme tietoisia muualla tehdyistä esityksistä, ja näitä on käytetty osin mallina. Omaa kansallista työtä on mukana.
Uskotteko, että teillä on mahdollista saada myyntikielto tulevaan tupakkalakiin?
– Eduskunta tämän päättää. Olemme herättäneet ajatuksia, ei koskaan tiedä, mitä politiikassa tapahtuu.
Tupakkakieltoäänestys