Pitäisikö tupakointi kieltää Suomessakin ikärajoilla lopulta kokonaan? Terveysvalistaja Pekka Puska kertoo, mikä toimii ja mikä ei

Uusi-Seelanti aikoo kitkeä tupakoinnin kokonaan nostamalla ikärajaa joka vuosi. Terveysvalistajana tunnettu professori Pekka Puska pitää mallia ongelmallisena ja uskoo, että suomalainen yhdistelmä valistusta ja rajoituksia toimii paremmin. 

Uuden-Seelannin hallitus on esitellyt suunnitelman, jolla pyritään vähitellen kieltämään tupakointi vaiheittain kokonaan.

Tällä hetkellä tupakan ostamisen ikäraja maassa on 18 vuotta, mutta sitä on tarkoitus nostaa vuodesta 2027 lähtien joka vuosi yhdellä vuodella.

Käytännössä se tarkoittaa, että kukaan vuoden 2008 jälkeen syntynyt ei voi koskaan ostaa laillisesti tupakkaa Uudessa-Seelannissa.

Teoriassa hyvä, käytännössä ongelmallinen

Kansanterveysjärjestö Suomen ASH ry:n puheenjohtaja, professori Pekka Puska kertoo, että idea esitettiin jo monta vuotta sitten, mutta mikään muu maa ei ole siihen tarttunut.

Puskan mukaan tupakoinnin ikärajan nostaminen vuosittain kuulostaa teoriassa hyvältä, mutta on käytännössä ongelmallinen.

– Jokainen ymmärtää, että on aika hassua, jos ikärajaa joka vuosi nostetaan ja toiset aikuiset saavat ostaa tupakkaa ja toiset eivät, Puska toteaa MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Valtaosa aloittaa tupakoinnin alle 20-vuotiaana

Pitkän linjan terveysvalistajana tunnettu Puska pitää Suomen tapaa toimia parempana ratkaisuna, mutta toivoo, että tupakoinnin ikärajaa nostetaan. 

– Meillä tällä hetkellä ikäraja on 18 vuotta ja eduskunnassa olevaan tupakkalain muutosesitykseen järjestöt yrittävät saada nostoa 20 vuoteen. Yhdysvalloissa se on 21 vuotta. 

Puska muistuttaa, että valtaosa ihmisistä aloittaa tupakonnin alle 20 vuoden iässä. 

– Jos alle 20-vuotiaat saadaan pidettyä tupakoimattomina, se auttaa loppuelämän. Harva aloittaa sen jälkeen. Se on selkeä toimenpide.

Tupakan hinnan nostaminen on tehokkainta

Ylivoimaisesti tehokkain toimenpide on kuitenkin tupakan hinnan nostaminen, Puska sanoo. 

– Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa, joka monen muun maan kanssa on tupakkapolitiikan kärjessä, tupakka-askin hinta alkaa olla 20 euroa. Englannissa se on lähes 15 euroa. Meillä se nousee noin 10:een euroon. Kyllä hinta vaikuttaa, Puska sanoo.

Puskan mukaan hallituksen vuosittaiset tupakan hinnankorotukset ovatkin purreet Suomen tupakointitilanteeseen. 

Ravintolatupakointi kiellettiin vuonna 2007. Miten se on vaikuttanut tupakointiin Suomessa?

– Mikään yksittäinen toimenpide ei dramaattisesti ratkaise, mutta savuttomilla ympäristöillä kuten työpaikoilla ja ravintoloilla on suuri vaikutus. Tupakkalain muutosesityksessä tupakointikieltoa laajennetaan eräisiin ulkotiloihin ja kyllä se vaikuttaa. 

Entä vaikuttavatko kiellot?

– Meillä on hyvä kokemus siitä, että tupakkapolitiikka yhdessä valistuksen kanssa on johtanut valtavaan muutokseen. Silloin kun nuorena hurjana aloitin tätä tupakka-asiaa, joka paikassa poltettiin. Suomi on hyvää vauhtia siirtymässä savuttomaan yhteiskuntaan ja se on kaikkien toimien yhteisvaikutusta. 

– Ja itse asiassa kehitys on johtanut siihen, että alkaa olla normaali ilmiö, ettei polteta. Vielä 10 vuotta sitten joka seinällä oli "tupakointi kielletty". Se on melkein kadonnut, koska ei kukaan kuvittele enää, että voisi polttaa. Se näkyy Suomen kansanterveydessä. 

MTV Uutiset kertoi lokakuussa, että nuorten tupakointi on lisääntynyt kymmenissä kunnissa ja tupakan ostaminen onnistuu nuoresta iästä huolimatta. 

Puskan mukaan nuorten tupakoinnista pitää olla koko ajan huolissaan. 

– Nuoret tarvitsevat tupakkaviestin uudestaan ja uudestaan. Samalla tarvitaan tupakkapolitiikkaa ja nuorten tupakoinnin ehkäisemistä eri muodoissa: kodeissa, kouluissa, ravintoloissa ja muualla. Puska sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat