Mitä kannabiksen laillistaminen tarkoittaisi käytännössä? A-klinikan Simojoen mukaan yhteiskunta ei ole vielä valmis: "Hoitoon ei pääse nytkään…"

Pitäisikö kannabis laillistaa? 6:50
Lisääntyisikö kannabiksen käyttö, jos vihreiden ajama lakiehdotelma menisi läpi? Kysymykseen vastaa A-klinikka oy:n toimitusjohtaja Kaarlo Simojoki.

Vihreiden puoluekokous hyväksyi viikonloppuna aloitteen, jossa esitetään kannabiksen laillistamista Suomessa. A-klinikka oy:n toimitusjohtaja uskoo, että lakimuutos edistäisi päihdeongelmaisten hoitoon hakeutumista.

Vihreiden aloitteen mukaan myös kannabiksen käytöstä aiheutuneet rikos- rekisterimerkinnät pitäisi poistaa ihmisen tiedoista.

A-klinikka Oy:n toimitusjohtaja ja lääketieteellinen johtaja Kaarlo Simojoki on kannabiksen käytön ja hallussapidon dekriminalisoinnin kannalla.

– Tämä on muutos joka meillä todennäköisesti on edessä, kun katsoo miten maailma muuttuu. Toki se voisi olla askel siihen suuntaan, että puhutaan hoidosta, eikä niinkään rankaisemisesta, Simojoki toteaa MTV:n Viiden jälkeen -ohjelmassa.

"Yhteiskunta ei ole vielä valmis laajempaan muutokseen"

Simojoki on nostanut esimerkiksi Portugalin menetelmän. Maassa ei rangaista esimerkiksi kannabiksen kasvattamisesta, hallussapidosta tai ostamisesta, kunhan niitä on tarkoitus ottaa vain omaan käyttöön.

Vihreiden kaavailema ehdotelma on kuitenkin tätä hieman laajempi – sen mukaan myös valmistus ja myynti olisi sallittua.

– Se on hyvä keskustelun avaus. On tärkeää, että tätä keskustelua käydään. Mutta yhteiskuntamme ei millään tapaa ole valmis tämäntyyppiseen muutokseen.

– Asenteet ovat vielä tiukkoja niin ammattilaisten puolella kuin normaaliväestössäkin. Hoitoon ei pääse nytkään, niin miten sitten tämän jälkeen? Simojoki pohtii.

Viiden jälkeen nähdään joka arkipäivä MTV3-kanavalla kello 16.58 alkaen. 

Ohjelma on katsottavissa suorana ja tallenteena myös MTV Katsomossa. Muista päivän uutisissa ja puheenaiheissa myös MTV Uutiset Live

Kannabiskeskustelussa on Simojen mukaan vielä paljon asioita, joista ei ole käyty keskustelua.

– Emme ole lainkaan arvioineet, mitä tämä tarkoittaisi muiden näkökulmasta. Ajatellaan nyt vaikka työelämää, liikennettä ja lastensuojelua. Tämä on iso paketti, jos sen haluaa tehdä hyvin.

Ongelmakäyttäjien hoitopalvelut on turvattava

Simojoen mukaan Suomessa pitäisi avata enemmän keskustelua siitä, miten päihdeongelmia hoidetaan. Ongelmakäyttäjien tulisi päästä helpommin hoitoon.

Simojoki huomauttaa, että Yhdysvalloissa ja Kanadassa päihdeongelmaisten hoidon tarve on lisääntynyt kannabiksen vapauttamisen jälkeen.

– Haittoja alkaa olla sitä enemmän mitä enemmän käyttäjiä on. Suomessa olisi tärkeää, että jo nyt pääsisi helpommin palveluiden piiriin. Varsinkin jos lainsäädäntöön tehdään muutoksia, täytyy varmistaa tämä, sillä muuten yksilö jää yksin seurausten kanssa, jota päihteiden käytöstä seuraa.

Keskiöön pitäisi siis nostaa päihdeongelmaisille suunnatut palvelut.

– Ennaltaehkäisy ja matalan kynnyksen nopeat palvelut – se että henkilö pääsisi palveluiden piiriin mahdollisimman nopeasti. Neuvontaa ja tiedottamista pitäisi lisätä. Varsinkin tukeva palvelu ja hoito meiltä uupuvat, Simojoki valottaa.

Vihreät perustelee aloitettaan muun muassa sillä, että kannabiksen sääntely loisi mahdollisuudet ehkäistä päihteiden käytöstä aiheutuvia ongelmia ja stigmaa.

Vihreiden ehdotelman taustalla on Simojoen mukaan myös se, että päihdeongelmaiset voisivat hakeutua matalammalla kynnyksellä hoitoon.

– Ajatus on se, että kun kannabis ei ole enää laitonta, niin ihmiset uskaltavat hakea apua.

– Nyt ongelmaa piilotellaan ja pelätään hoitoon hakeutumista, kun siitä tulee leima ja merkintä tai muuta vastaavaa. Kun se poistetaan, niin ongelmaan päästään kiinni mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Korjattu 14.9. kello 10.20. A-klinikkasäätiö korjattu A-klinikka oy:ksi.

Lue myös:

    Uusimmat