10 varoitusmerkkiä huonosta kommunikaatiosta parisuhteessa – "Voi olla hänen tapansa pitää etäisyyttä"

Kommunikaatio-ongelmat voivat rikkoa parisuhteen.

Jos parisuhteen haluaa kestävän pitkään, on syytä varmistaa, että kommunikaatio pelaa molemminpuolin. Bustle-sivustolla huomautetaan, että vaikka kaikilla on toki oma tyylinsä kommunikoida, kommunikaation puute voi todella rassata suhdetta.

– Jos et tunne, että sinua kuunnellaan, ajatuksiasi/mielipiteitäsi kunnioitetaan silloinkin, kun olet eri mieltä tai et tunne voivasi kertoa mielipiteitäsi – nämä ovat merkkejä siitä, ettei parisuhteesi tule toimimaan, selittää psykoterapeutti ja parisuhdevalmentaja Toni Coleman Bustlelle.

Jos haluatte parisuhteenne kestävän pitkään, kummankin osapuolen tulee olla avoin ja halukas parantamaan kommunikaatiota. Ensimmäinen askel on tunnistaa pahat tavat, jotka estävät terveen kommunikoinnin, ja pyrkiä niistä eroon.

Kun olette kumppaninne kanssa samoilla linjoilla siitä, kuinka kommunikoitte tehokkaasti, ei ole sellaista kompastuskiveä, jota ette yhdessä voisi selvittää.

Alla merkit, jotka voivat viitata siihen, ettei parisuhteenne toimi pidemmän päälle – ellette tee asialle jotain.

Huonon kommunikaation 10 merkkiä

1. Hän luottaa tekstareihin puhumisen sijaan

Tekstiviesteissä ei ole mitään pahaa, mutta jos kumppani käytännössä kieltäytyy ikinä soittamasta, oli asia pieni tai iso, voi olla, ettei hän halua nähdä vaivaa.

– Jos kumppanisi luottaa pääosin tekstiviesteihin ja välttää puhelinsoittoja tai jopa kasvokkain keskustelemista, se voi olla varoitusmerkki, parisuhdeasiantuntija Lori Bizzoco kertoo Bustlelle.

– Tekstailu voi olla nopeasti ja helposti tehtävissä hyvin vähällä vaivalla. Puhumattakaan siitä, että tekstailu voi olla nopea pako, jolla välttää välitön vastaus. Se voi olla hänen tapansa pitää etäisyyttä sinusta.

2. Hän valehtelee

Terve parisuhde vaatii luottamusta, mutta se voi olla vaikea saavuttaa, jos havaitset kumppanisi olevan epärehellinen, oli vale sitten pieni tai iso.

– Jokainen kerta, kun kumppanisi ei ole rehellinen sinulle, on hälytysmerkki. Vaikka se olisi pieni, valkoinen valhe, se voi viitata siihen, ettei hän ole aina rehellinen sinulle. Tämä voi johtaa siihen, että kyseenalaistat, mistä muusta hän voi sinulle valehdella tulevaisuudessa, Bizzoco sanoo.

3. Hän ei puhu avoimesti ongelmistaan

Jotta parisuhde voisi kestää eteen tulevat ongelmat, pariskuntien täytyy kyetä puhumaan avoimesti tunteistaan ja huolenaiheistaan. Jos kumppanisi ei avaudu sinulle, tai sinusta tuntuu, ettet kykene olemaan avoin hänelle, voi se olla merkki siitä, ettei hän ole sinulle se oikea pitkällä tähtäimellä.

– Jos sinusta tuntuu, ettei kumppanisi ole avoin sinulle, se voi ennustaa haastetta selvittää riitoja toistenne kanssa. Ongelmat ja riidat parisuhteessa ovat väistämättömiä. Mutta jos ette voi avoimesti puhua toistenne kanssa selvittääksenne asiat, ette lähenny tai ymmärrä toisianne, Bizzoco varoittaa.

4. Hän keskeyttää sinut usein

Juuri mikään ei ärsytä enempää kuin se, että yrität käydä keskustelua jonkun kanssa ja hän keskeyttää sinut jatkuvasti kesken lauseen. Pariskuntien tulee kyetä käymään keskusteluja, joissa molemmilla osapuolilla on mahdollisuus kertoa ajatuksistaan ja tulla kuulluksi. On suuri hälytysmerkki, jos sinut keskeytetään jatkuvasti.

Parisuhdevalmentaja Toni Colemanin mukaan keskeyttäminen viittaa kärsimättömyyteen ja kiinnostuksen puutteeseen, sekä lisäksi vähättelee kumppanin tarvetta tulla kuulluksi.

5. Mykkäkoulu

On ymmärrettävää, jos haluaa toisinaan omaa tilaa, mutta mykkäkoulu ei asiantuntijoiden mukaan ole koskaan hyväksyttävää.

Perhe- ja parisuhdepsykoterapeutti Fran Walfishin mukaan hiljaisuudella rankaiseminen on hälytysmerkki suhteessa.

– Tämä passiivis-aggressiivinen käytös on täynnä vihamielisyyttä, sekä loukkaavaa ja raivostuttavaa vastaanottavalle osapuolelle.

Eristämistä tutkinut psykologi Karen Gonsalkorale Sydneyn yliopistosta kertoo australialaiselle ABC-uutissivustolle, että yleinen vastaus kysymykseen "miksi pidit kumppanillesi mykkäkoulua?" oli "rankaisin häntä".

Psykologi ja parisuhdeterapeutti Sian Kuman kertoo niin ikään ABC-uutisille, että mykkäkoulussa vahingoittavaa on se, että sitä pitävä on ikään kuin vallanpitäjä suhteessa, sillä hän saa päättää, milloin parisuhde toimii taas. Ongelma on vakava, jos sitä tapahtuu usein, eikä mykkäkoululle ole selkeää syytä.

Vastaanottajalle mykkäkoulu voi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa muun muassa itsetunto-ongelmia, henkistä kipua ja hylkäyksen tunnetta. Jos mykkäkoulu on parisuhteessa tapa, jolle kumpikaan ei osaa tehdä mitään, kannattaa apua hakea asiantuntijalta.

Vahingoittavana käytöksenä ei kuitenkaan pidetä sitä, jos kertoo kumppanilleen tarvitsevansa hetken hengähdystauon rauhoittumiseen, sillä silloin hiljaisuudelle on annettu syy ja jonkinlainen aikaviite.

6.  Hän menee puolustuskannalle riitojen aikana

Riidellessä voi olla vaikeaa kommunikoida menemättä hiukan puolustuskannalle, mutta tapa luo vain lisää ongelmia.

Colemanin mukaan tilanne muuttuu huutokilpailuksi, jossa loukkaavia sanoja ja syyttelyitä heitetään puolin ja toisin, ja kaikki hyvä tahto ja läheisyys tuhotaan.

7. Hän vastailee yhdellä sanalla

Kaikki eivät ole yhtä puheliaita kuin toiset, mutta jos kumppanisi vastaa yhdellä sanalla aina kysyessäsi kysymyksen, voi se aiheuttaa ongelmia.

Parisuhdeasiantuntija David Bennett kertoo Bustlelle, ettei ongelma korjaannu taianomaisesti, jos jo suhteen alussa kumppani tarjoilee vain sanan tai pari aiheuttaen toisessa turhautumista.

– Tämä on varoitusmerkki siitä, ettei kommunikaatio ole kumppanisi vahvin puoli.

8. Hän olettaa, että luet hänen ajatuksensa

Kun jokin vaivaa suhteen toista osapuolta, ainoa tapa korjata ongelma on kertoa kumppanille ajatuksistaan. Tämän jälkeen ratkaisua voi pohtia yhdessä. Joku, joka olettaa sinun lukevan ajatuksensa ja maagisesti ratkaisevan hänen ongelmansa, ei ole paras kumppani.

Walfishin mukaan ajatustenlukua vaativa henkilö käyttäytyy onnettomasti niin kauan, että kumppani tajuaa, mitä hän on vailla.

– Tällainen kontrolloiva käytös lukitsee toisen ulos ja kasvattaa ahdistusta, koska hän tuntee olevansa epäonnistuja, kun ei arvaa [kumppanin mielipahan syytä] oikein.

Kännykkää kosketellaan, puolisoa ei. Mitä asialle voi tehdä? Juttu jatkuu videon alla.

9. Hän projisoi oman henkisen tilansa sinuun

Projektio on psykologinen tapa, jossa omat neuroosit ja epävarmuudet heijastetaan toiseen ihmiseen. Tällöin tulee tulkinneeksi toisen osapuolen käytöstä väärin. Tapa ei ole tavaton parisuhteissa. Parisuhdevalmentaja Clara Artschwagerin mukaan oleellista onkin tunnistaa, milloin itse tai kumppani sortuu projektioon.

Artschwagerin mukaan projektion tunnistaminen on tärkeää hyvän kommunikaation kannalta. On tärkeää kyetä myöntämään itselleen, että "tältä minusta tuntuu ja se voi johtaa siihen, että ajattelen kumppanini tuntevan tavalla XYZ, mutta en tiedä sitä, ennen kuin kysyn häneltä".

On tuhoisaa suhteelle, jos kumppani projisoi tunteitaan, eikä tunnista tapaansa.

MindBodyGreen-sivustolle kommunikaatiosta kirjoittanut psykoterapeutti Jennifer Guttman muistuttaa puolestaan, ettei kumppanin ajatuksia kannata koskaan lähteä arvailemaan, eikä arvausten perusteella etenkään tulisi tehdä minkäänlaisia johtopäätöksiä.

– Arvailu ja kumppanin reaktioiden ennustaminen johtaa usein turhauttavaan negatiivisen palautteen kehään tai riitaan, hän varoittaa.

Sen sijaan Guttman kehottaa kommunikoimaan huolenaiheistaan selkeästi. 

– Kumppanisi reagoi paremmin, jos kerrot hänelle tarkalleen, mitä sinä ajattelet, sen sijaan, että kerrot, mitä oletat hänen ajattelevan, asiantuntija muotoilee.

10. Hän ottaa aina menneet kärhämät esiin uudessa riidassa

Terveessä parisuhteessa ei kanneta kaunoja. Mennyt on mennyttä, ja jo käsitellyt ongelmat menneisyyttä. Asiantuntijoiden mukaan on hälytysmerkki, jos kumppani aina riidellessänne nostaa esiin menneet virheesi ja vanhat riidat.

– Selvittäessänne konflikteja pysykää aiheessa, Walfish kehottaa.

Walfishin mukaan ei kannata heittää kumppanille kaikki tämän vanhoja mokia, jotka suututtivat sinut ja tuottivat pettymyksen.

– Mikään ei selviä [sillä tavoin].

Entä saako lasten kuullen riidellä? Katso video:

Lue myös:

    Uusimmat