Tutkimus selvitti, miten voit tunnistaa, että sinulle valehdellaan

Ari Huhtinen kertoo, miten valehtelijan saa kiinni 0:33
KATSO MYÖS: Ari Huhtinen kertoo, miten valehtelijan saa kiinni.

Alankomaalaistutkijat kertovat löytäneensä keinon, jolla voidaan tunnistaa, milloin joku puhuu totta.

Oletko joskus miettinyt, puijaako joku sinua jutuillaan? Tuore Nature Human Behaviour -julkaisussa esitelty alankomaalaistutkimus kertoo havainneensa, miten valehtelijan voi tunnistaa. Tutkimustuloksista kertoo New York Post.

Nature Human Behaviour -lehdessä julkaistu tutkimus suosittelee kiinnittämään huomiota kertomuksen yksityiskohtiin. Jos tarinaan kuuluu yksityiskohtia, kuten kuka, mitä, missä, milloin ja miksi, henkilö todennäköisesti puhuu totta.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkijat tekivät yhdeksän koetta. Osallistujia oli 1 445.

Koehenkilöiden tehtävänä oli päätellä, olivatko näyttelijöiden kertomukset totta vai tarua. Tarinat kerrottiin joko käsinkirjoitettujen tai videosta puheeksi purettujen tekstien, videohaastatteluiden tai kasvotusten reaaliaikaisesti tehtyjen haastattelujen välityksellä.

Eräässä kokeessa näyttelijä esitti olevansa opiskelija, joka oli varastanut kokeen ja joka nyt valehteli asiasta. Toisessa seurattiin kampuksella vaeltelevaa opiskelijaa ja kuultiin hänen muistelevan yksityiskohtia olinpaikastaan.

Intuitio vastaan yksityiskohdat

Osallistujat jaettiin kahteen ryhmään.

Ensimmäisen ryhmän piti erotella tosiasiat valheista intuitiolla tai hyödyntämällä kehonkielen kaltaisia tekijöitä, kuten hikoilua.

Toisen ryhmän tehtävänä oli erottaa totuus ja valheet toisistaan keskittymällä kummankin skenaarion yksityiskohtiin. Näihin kuuluivat kuvaukset ihmisistä, paikoista, esineistä, teoista, tapahtumista ja ajoituksesta. Heidän piti kiinnittää huomiota pelkästään yksityiskohtiin.

Tämä ryhmä sai lisäksi tehtäväkseen selvittää, missä määrin kertomus vaikutti "täydelliseltä, konkreettiselta, silmiinpistävältä tai yksityiskohtia sisältävältä". Tutkijoiden mukaan toisen ryhmän osallistujat osasivat nimetä tarinan todeksi tai valheeksi 59–79 prosentin tarkkuudella.

Tutkijoiden mukaan intuitiolla tehdyissä päätöksissä suoriutuminen oli sattumanvaraista, kun osallistujat saivat hyödyntää kaikkia mahdollisia vihjeitä. 

Kun heitä ohjeistettiin nojaamaan vain parhaaseen mahdolliseen saatavilla olevaan tietoon eli yksityiskohtiin, he näyttivät pystyvän erottamaan valheet ja totuudet.

Tutkijoiden mukaan heidän havaintonsa haastavat käsityksen siitä, että ihmisillä ei olisi mahdollisuutta havaita valehtelua.

Katso myös: Rakkaushuijauksen uhri kertoo, miten hurmurin tunnistaa valehtelijaksi

Lähde: New York Post

Lue myös:

    Uusimmat