Hätäkeskusten, poliisien ja pelastuslaitosten arkea seuraava ohjelma 112 palaa ruutuihin.
112 -ohjelma alkaa jälleen pyörimään Subilla tiistai-iltaisin. Ohjelmassa nähdään, kuinka hätäkeskus, poliisi ja pelastuslaitos työskentelee, kun he saavat kansalaisen soittaman hätäpuhelun.
Hätäkeskuspäivystäjät Salla Turunen ja Artturi Jortikka kertovat, että päivystäjän ensimmäinen työvuosi voi olla hyvin shokeeraava. Vaatii aikaa, että työhön oppii ja osaa varautua kaikkeen, mitä puheluista voi tulla. Päivystäjän ei kuitenkaan missään nimessä tule kovettaa itseään, vaan on pysyttävä ihmisenä luurin toisessa päässä.
– Kyllä se vaatii aika paljon korvien väliltä. Jollakin tapaa työstä tulee toki kaavamaista, mutten usko missään nimessä, että kukaan tekee tätä työtä robottimaisesti, Turunen pohtii.
Koska hätäpuhelujen määrä on lukematon, hätäkeskuspäivystäjillä on oltava hyvin vahva ”työmoodi”. Päivystäjien mukaan heidän työssään adrenaliini virtaa niin vahvasti, ettei täydellistä jäätymistä ikinä tapahdu. Auttamisen halu on erittäin vahva.
Jotkin tapaukset jäävät paremmin mieleen kuin toiset. Jortikka kertoo ottaneensa kerran vastaan puhelun Espoon edustalla taivaalta pudonneesta pienkoneesta. Turusen mukaan mieleenpainuvin hätäpuhelu on ollut Rautavaaran perhesurma.
– Siinä kohtaa kun se tuli minulle, se oli sinällään vain yksi puhelu muiden joukossa. Mutta sitten kun tilanne selvisi paremmin ja ymmärsi mitä todella oli tapahtunut, niin tottakai se kosketti syvemmin. Se on varmasti jäänyt ikuisiksi ajoiksi mieleen.
Kumpikin hätäkeskuspäivystäjä on yhtä mieltä siitä, että lapsia koskettavat hätätapaukset menevät ihon alle. Heidän mukaansa tekee pahaa edes ajatella, miksi kukaan haluaisi tehdä lapselle tieten tahtoen pahaa.
– Lapsille vanhempien aiheuttama hätä on pahin, sitä ei koskaan tule ymmärtämään. Ne ovat hyvin ikäviä tapauksia, joita sattuu valitettavan paljon, Jortikka kertoo.
112-ohjelma alkoi vuonna 2014 ja on kerännyt suuren suosion. Ohjelma on myös inspiroinut monia hakeutumaan hätäkeskuspäivystäjän ammatin opintoihin. Turunen ja Jortikka korostavat, että tarve uusille päivystäjille on edelleen kova.