Pitkän linjan toimittaja Rauli Virtanen seuraa herkeämättä Afganistanin tilannetta. Hän aikoo matkustaa maahan, kun viisumiasiat ovat kunnossa ja siviilikenttä vapautuu.
Virtanen matkusti Afganistaniin ensimmäistä kertaa 40 vuotta sitten. Sen jälkeen hän on vieraillut maassa 12 kertaa. Afganistaniin tykästynyt Virtanen onkin hyvin kartalla maan tämänhetkisestä, kaoottisesta tilanteesta.
– Niin kartalla kuin olla voi, ilman että on paikan päällä, Virtanen kertoo MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.
Naisten tilanteen odotetaan huononevan maassa merkittävästi Talebanin noustua valtaan. Tarkkaan tilannetta seuraamalla Virtanen on huomannut myös valonpilkahduksia synkkyyden keskellä.
– Unicef ilmoitti, että eräällä paikkakunnalla tytöt ovat päässeet ja menneet tänään kouluun. Sitten Kabulissa paikallisella, kaupallisella TV-kanavalla on näkynyt naispuolisia ankkureita ja toimittajia haastattelemassa talebaneja kadulla.
Lisäksi Virtanen tietää kertoa, että Talebanin hallinnon edustajat ovat jo olleet yhteydessä eri kansalaisjärjestöihin ympäri maata.
– Talebanit tarvitsevat eri järjestöjen tuen.
Taleban on osa Afganistania
Lähipäivät näyttävät sen, mihin suuntaan Taleban maata vie: maltilliseen vai radikaaliin.
– Maakunnista on saatu alkupäivinä hyvin huolestuttavia uutisia ja raakoja kuvia. Toisaalta Kabulista kuuluu, että turvallisuustilanne olisi normalisoitumassa.
Virtasen mukaan on muistettava, että Taleban ei ole aikoinaan muodostunut Afganistanin ulkopuolella, vaan se on osa Afganistania.
– Se pohjautuu äärimmäisen vanhanaikaiseen Afganistaniin. Ongelmana on se, että se on veljeillyt liikaa al-Qaidan ja Isisin kanssa.
Lue myös: Kaoottiset hetket odottavat suomalaissotilaita Kabulissa – tämä on pahin ja arvaamattomin paikka: "Silloin voi tapahtua vahingossa mitä vain"
Afganistaniin pidemmäksi aikaa
Virtanen aikoo lähteä Afganistaniin heti, kun omien sanojensa mukaan siviilikenttä on vapautunut ja viisumiasiat ovat kunnossa.
Hän on tutustunut matkoillaan useisiin ihmisiin ja haluaa mennä katsomaan, mitä kaikille tapahtuu. Ja onhan jonkun raportoitava tilanteesta paikan päällä.
– Siellä ei suomalaisten kirjeenvaihtajien päät kolise yhteen. Tarvitsemme ihmisiä kertomaan, mitä Afganistanissa tapahtuu. En näe ongelmaa mennä sinne, kun olen aiemminkin ollut yhteydessä talebanien kanssa.
Virtanen aikoo viettää maassa pidemmän aikaa dokumentoiden tilannetta ja uutisoiden siitä. Erityisesti häntä mietityttää se, miten saa kerrottua naisten ja tyttöjen ahdingosta.
– Mutta se selviää näkemällä ja kulkemalla ja viettämällä aikaa maassa pidemmän aikaa.