Tamperelainen Aliisa sai apurahaa ilmastokirjojen lukemiseen ja arvosteluun. Hän on yksi niistä monista nuorista, joiden kesäprojektiin kuuluu konkreettisia tekoja ilmaston hyväksi.
Tamperelainen kahdeksasluokkalainen Aliisa Valta, 13, sai Allianssi ry:n ja Suomen Kulttuurirahaston Ilmastonmuutosvoima-hankkeen kautta apurahaa kesäprojektilleen.
Hänen on tarkoitus lukea ja arvostella viisi ilmastonmuutoksesta kertovaa tietokirjaa Instagram-tilillään ja sen lisäksi lähettää arvostelunsa lähialueen kouluihin opettajille hyödynnettäväksi.
Idea apurahan hakemisesta tuli vanhemmilta.
– Minulle jäi kesälle paljon vapaa-aikaa, koska en saanut kesätöitä ja vanhempani ehdottivat, että hakisin tätä apurahaa. Idea kirjojen arvostelusta tuli minulta, sillä pidän lukemisesta ja olin keväällä perustanut oman kirjagram-tilin Instagramiin.
Video: Ovatko ilmastonmuutos ja talouskasvu ristiriidassa? Sitran mukaan ei (Uutisaamun haastattelu 5. heinäkuuta 2021).
2:31
Tietoa ja oppia parempiin valintoihin
Aliisa uskoo, että projektista on hyötyä tulevaisuuden kannalta. Hän saa lisää kokemusta viestinnästä ja vaikuttamisesta sekä tietoa ilmastonmuutoksesta.
– Haluaisin kirjojen kautta oppia lisää siitä, miten voi tehdä ilmaston kannalta kestäviä vaate- ja ruokavalintoja, ja innostaa myös muita perehtymään tärkeään asiaan. Olen valinnut luettavakseni erilaisia tietokirjoja, joista osa on yleisiä teoksia ja osa keskittyy johonkin, kuten esimerkiksi ruokaan.
Lopputuloksena syntyy arvosteluja, joista käy ilmi, kenelle kirja soveltuu, millaista tietoa kirja antaa ja oliko teksti kansien välissä Aliisan mieleen.
Aliisaa, kuten lukuisia muitakin suomalaisnuoria, kiinnostaa toimia ympäristön puolesta.
– Ilmastonmuutosta käsitellään kyllä koulussa, mutta tuntuu siltä, että sen jälkeen kaikki unohtavat asian. Mielestäni siitä voitaisiin puhua useamminkin.
"Nuoret ymmärtävät, mitä muutos vaatii"
Ilmastonmuutosvoima-hankkeen rahoista tuetaan hyvin erilaisia projekteja, kuten metsän istuttamista, Itämeri-teemaisen puuhakirjan toteuttamista ja tapahtumia.
Allianssi ry:n projektikoordinaattorin Juuso Puurulan mukaan hankkeita yhdistää nuorten halu olla osa ratkaisua ja vaikuttaa ilmastokriisiin.
– Nuoret ymmärtävät ilmastokriisin monimutkaisuuden. Ilmastokriisiä ei ratkaista vain muuttamalla yksi asia kestävämmäksi vaan ratkaisu vaatii muutoksia kaikilla elämän osa-alueilla. Jokainen nuorten ilmastoteko lähestyy tätä viheliäistä haastetta omasta näkökulmastaan ja omanlaisellaan tavalla.
Lue myös: Ilmastonmuutos on nuorten suurin huolenaihe – kipeä viesti 13-18-vuotiailta: kaivataan keskustelua, jossa on myös toivoa paremmasta
– Kahden vuoden aikana olemme rahoittaneet yhteensä 100 nuorten ilmastotekoa ja jokainen näistä sadasta teosta on osa ilmastokriisin ratkaisua. Nuoret ymmärtävät, mitä muutos vaatii ja ovat sitä omalta osaltaan vauhdittamassa.
Ilmastokriisi vaikuttaa nuorten hyvinvointiin
Puurula muistuttaa, että ilmastonmuutos on tärkeä teema nuorten hyvinvoinnin kannalta.
– Ilmastokriisi ja muut kestävyyshaasteet vaikuttavat nuorten hyvinvointiin jo tänä päivänä esimerkiksi mielenterveyden näkökulmasta, mutta kyse on myös nuorten tulevaisuuden näkymistä sekä tulevista sukupolvista, joita ilmastokriisi erityisesti koskettaa.
– Allianssissa haluamme vahvistaa Ilmastonmuutosvoiman kautta nuorten osallisuutta ja toimijuutta ilmastokriisin ratkaisussa ja tuoda nuorten ääntä kuuluviin poliittisessa päätöksenteossa.
Kesälle apurahaa sai kaikkiaan 22 erilaista hanketta. Apurahojen suuruus on ollut 50–5000 euron välillä, joista nuoren oman työn osuus on maksimissaan 500 euroa. Yhteensä koko vuonna nuorten ilmastotekoihin on annettu apurahaa 49 kappaletta 112 000 euron edestä.