14-vuotias poika hakattiin ja pakotettiin riisumaan pakkasessa – pakeni hyppäämällä jyrkänteeltä

Poliisin tietoon tulleessa lasten ja nuorten väkivaltarikollisuudessa hurja kasvu ja uhrit ovat yhä vanhempia: "Opettajia, sosiaalityöntekijöitä..." 1:49
Katso myös: Poliisin tietoon tulleessa lasten ja nuorten väkivaltarikollisuudessa on nähty hurja kasvu.

Poliisi on kertonut, että uhri pääsi pakenemaan poikajoukkoa hyppäämällä jyrkänteeltä. Sivulliset auttoivat alastomana harhailleen pojan turvaan.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa alkoi maanantaina oikeudenkäynti jutussa, jossa 14-vuotias poika joutui vakavan väkivallan uhriksi. Oikeudenkäynnin aluksi oikeuden puheenjohtaja määräsi, että käsittely käydään suljetuin ovin ja oikeudenkäyntiasiakirjat salataan.

Yksi jutun syytteistä koskee törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä. Koska syytteet liittyvät tiiviisti toisiinsa, oikeuden puheenjohtaja katsoi, ettei muitakaan syytteitä voida käsitellä julkisesti.

Oikeus linjaa tuomion julkisuudesta aikanaan.

Syytteissä on kyse tapahtumista Vantaan Hakunilassa vuoden 2022 marraskuussa. Poliisin mukaan 14-vuotias oli houkuteltu Hakunilan urheilupuiston läheisyyteen tapaamaan ystäviään.

Paikalla poikajoukko yritti poliisin mukaan ryöstää uhrin. Lisäksi uhria hakattiin ja potkittiin päähän ja hänet pakotettiin riisumaan alasti teräaseella uhaten, poliisi on kertonut. Poliisin mukaan yksi epäillyistä pojista kuvasi uhrin riisuttamisen ja nöyryyttämisen.

Poliisi on kertonut, että uhri pääsi pakenemaan hyppäämällä jyrkänteeltä muutaman metrin korkeudesta alas. Sen jälkeen poika harhaili pakkasessa alastomana ja päätyi noin kilometrin päähän, missä sivulliset henkilöt huomasivat hänet, auttoivat turvaan ja soittivat apua.

Kolme syytettyä

Poliisin mukaan epäiltyjen motiivina väkivaltaan oli osin rahan tai tavaran saaminen uhrilta, mutta väkivaltaa haluttiin kohdistaa uhriin muutenkin.

Poliisi epäili teosta kuutta poikaa, joista osa oli alle 15-vuotiaita eli ei rikosoikeudellisessa vastuussa. Oikeudenkäynnissä syytettyjä on kolme. He kaikki olivat tapahtuma-aikaan 15-vuotiaita.

Syytteet koskevat ryöstön yritystä, törkeää pahoinpitelyä, törkeää lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan lasta esittävän kuvan hallussapitoa. Koska myös syyttäjän haastehakemus määrättiin salaiseksi, ei ole tiedossa, koskevatko kaikki syytekohdat kaikkia kolmea syytettyä.

Lue myös:

    Uusimmat