Tältä näyttää lastensuojelun viimeinen sijoituspaikka, koulukoti – nuorilla useita ongelmia ja traumoja

1:30imgKatso videolta, mistä syistä lapsia ja nuoria sijoitetaan koulukotiin.
Julkaistu 24.04.2024 14:36
Toimittajan kuva

Tiia Palmén

tiia.palmen@mtv.fi

Suomen viidestä valtion koulukodista yksi sijaitsee Mikkelissä, Sairilan koulukoti. Koulukotiin sijoitetuilla lapsilla ja nuorilla on taustalla monenlaisia ongelmia. Rikospaikka pääsi harvinaiselle vierailulle koulukotiin.

Koulukotiin sijoitetaan 12–17-vuotiaita nuoria. Heistä useimmat ovat olleet sijoitettuina jo muualle ennen päätymistään koulukotiin.

– Koulukoti on lastensuojelun viimesijaisimpia sijaishuoltopaikkoja. Sijoituksen syyt ovat moninaiset. Siellä näyttäytyvät päihteet, psyykkinen oireilu, mielenterveysongelmat, koulunkäyntiongelmat, rikokset, rikollinen elämäntapa ja karkuruus, eli puhutaan hatkanuorista, Sairilan koulukodin johtaja Päivi Kinnunen luettelee.

Koulukodissa lapset ja nuoret asuvat ja käyvät koulua samassa paikassa. He saavat poistua laitosalueelta, mutta kotiintuloajat ovat tiukat.

– Täällä on hoitoa, kasvatusta ja opetusta. Nuorilla on harrasteita ja ystäviä laitoksen ulkopuolella. Vaativan laitoshoidon ulkopuolella lapset voivat liikkua vapaasti, jollei heillä ole liikkumisvapauden rajoitusta.

Lue myös: Tänne sijoitetaan vaikeimmin oireilevat lapset – Linda, 17, kertoo: "Oot lukkojen takana, sulta viedään kaikki"

Ehdoton päihdekielto

Useimmilla nuorilla on päihdetausta, joka on voinut jatkua pitkäänkin. Alkoholin ja lääkkeiden lisäksi moni on jo käyttänyt kovia huumeita. Koulukodissa on ehdoton päihdekielto.

Väkivaltaa ei suvaita koulukodissa, mutta silti tällaisia tilanteita tapahtuu välillä. Väkivalta voi kohdistua henkilökuntaan tai toisiin nuoriin. Seurauksena nuori voi päätyä eristykseen, joka saa yhtäjaksoisesti kestää maksimissaan 12 tuntia.

Koulukotisijoitukset kestävät yleensä muutaman vuoden. Jotkut lapset asuvat koulukodissa 12-vuotiaasta aina täysi-ikäisyyteen saakka. Keskimäärin koulukodissa asutaan noin pari vuotta.

Suurimmalla osalla lapsista on säännöllinen lääkehoito. Neuropsykiatriset ongelmat, masennus ja ahdistus ovat yleisiä koulukotinuorilla. Lähes kaikilla heistä on myös raskasta traumataakkaa.

– Meille tulevat lapset ovat kiertäneet useita sijoituspaikkoja. Taustalla on aina katkenneita ihmissuhteita entisiin sijoituspaikkoihin. Heidän koulupolkunsa on tosi rikkinäinen ja he ovat joutuneet tekemisiin monien opettajien kanssa. Rikkinäiset taustat ja luottamuksen rakentaminen on vaikeaa. Nuorten on vaikea alkaa luottaa uudestaan aikuisiin, että he ovat oikeasti samalla puolella, sairaanhoitaja Miia Melkinen kuvaa.

Miten koulukotinuoret käyttäytyvät ja oireilevat? Miten heitä pyritään auttamaan ja mihin nuoret yleensä päätyvät koulukodin jälkeen? Millainen tulevaisuudenusko näillä nuorilla on? 

Katso Rikospaikan koko reportaasi koulukodista. Jutussa yli kaksi vuotta Sairilassa asunut Linda (nimi muutettu) kertoo joutumisestaan koulukotiin ja siitä, mitä hän ajattelee tulevaisuudestaan.

Rikospaikka MTV Katsomossa kello 20 alkaen ja MTV3-kanavalla kello 22.35.

13:19imgKatso videolta koko Rikospaikan juttu Sairilan koulukodista.

Lue myös: "Lastensuojelulapsista on tehty heittopusseja" – pahimmillaan yksi lapsi kiertää kymmeniä laitoksia ympäri maata

Lue myös: Pasi tietää saavansa puukosta jonain päivänä – silti hän etsii hatkassa olevia nuoria vapaa-ajallaan

Tuoreimmat aiheesta

Rikospaikka