"15 on ehdoton alaraja" – tiesitkö tätä tatuointien ikärajoista?

Tatuoinneilla ei ole lain määräämää ikärajaa, mutta yleensä alle 18-vuotias ei saa ihokuvaa ilman vanhemman lupaa. Lävistystäkään ei irtoa alle 16-vuotiaalle. – Meillä nämä ikärajat ovat olleet niin kauan, kuin itse olen ollut tässä yrittäjänä, eli kohta 15 vuotta, tatuointialan yrittäjä Patrik Mennander kuvaa.

Mielitkö tatuointia tai lävistystä? Toivottavasti olet täysi-ikäinen!

Useissa tatuointialan yrityksissä lävistysten ikäraja on 16 vuotta, tatuointien taas 18 vuotta. Alle 18-vuotias ei saa ottaa omin päin myöskään genitaali- tai nännilävistyksiä. Tatuointialan yrittäjä Patrik Mennanderin liikkeessä nuorelle ei laiteta myöskään kielilävistystä.

– Jos kieli tulehtuu, sitä on vaikea huomata, ja kun sen huomaa, voi olla jo liian myöhäistä. Saattaa olla tosi vakavat seuraukset. Sen takia täytyy olla täysi-ikäinen, Mennander His Masters Tattoosta kuvaa.

Lakia tatuointien tai lävistysten ikärajan suhteen ei ole.

– Teesi tuli joitain vuosia sitten ikärajoihin lävistysten ja tatuointien suhteen, että ei ole hyvä lävistää tai tatuoida alle 18-vuotiaita. Mutta meillähän nämä ikärajat ovat olleet niin kauan, kuin itse olen ollut tässä yrittäjänä, kohta 15 vuotta, Mennander sanoo.

Osassa liikkeistä kaikki lävistykset vaativat 18 vuoden iän. Yksityisyrittäjä voi itse päättää, haluaako lävistää ja tatuoida vain täysi-ikäisiä.

Alaikäinen ei saa isoa kuvaa

Ikärajaa ja tatuoinnin tekemistä katsotaan aina tapauskohtaisesti.

– On tehty tatuointi vanhempien luvalla rippilahjaksi, mutta se on hyvin pientä, sormenpään kokoista, johonkin huomaamattomaan paikkaan. Sillä on enemmän merkitystä kuin ikärajalla: on selvä asia, etten lähde alaikäistä tatuoimaan näkyville paikoille, kuten käsivarsiin tai kämmeniin, kaulaan tai muualle, Mennander sanoo.

– Aina on tapauskohtaisesti katsottu, miten homma hoituu. 15 on ehdoton alaikäraja, sen nuorempia ei tatuoida.

Alaikäisen tatuoimiseen tarvitaan kirjallinen suostumus mielellään molemmilta vanhemmilta. Vanhemman tulee myös olla läsnä nuoren tatuointia tai lävistystä tehtäessä, sillä tuoreesta ihokuvasta tai lävistyksestä syntyy aina hoitovastuu.

– Jos ajatellaan, että tehdään alaikäiselle jotain ilman vanhempien suostumusta, on todennäköisesti sellainen tilanne, ettei ole lupa mitään ottaa. Silloin hoitaminen voi olla hankalaa. Jos jotain sattuu, tulee tulehdusta tai vastaavaa, sitä ei välttämättä uskalleta kertoa, Mennander kertoo ikärajojen tarpeellisuudesta.

Sekä tatuoitavalta että vanhemmalta kysytään paperit. Mennanderin mukaan nuoriso keksii kaikenlaista yrittäessään päästä tatuoijan tuoliin ilman vanhempien väliintuloa.

– Tällaisiakin tapauksia on, että lävistyksiin on annettu lupa, ja kyseessä onkin ollut joku sukulainen, muu kuin vanhempi, jopa kadunmies.

"Lävistykset saa aina pois"

Tatuoinnin tai lävistyksen ottaminen ammattilaiselta on paljon turvallisempaa kuin lävistää ihoaan itse. Mennander ihmetteleekin, miksi apteekit Suomessa myyvät injektiokanyyleita ilman reseptiä tai tietoa siitä, mihin käyttöön kanyylit menevät.

– Injektiokanyylia ei oikeastaan tarvitse muuhun kuin lävistämiseen ja ammattilasikäyttöön sairaalassa. En ymmärrä, miksi niitä myydään apteekin valikoimassa. Nuoret voivat tehdä lävistykset itse, kun lupaa ei ole myönnetty. Joku terveyskeskuksessa sitten korjaa sotkut antibioottikuurien ja muiden toimenpiteiden kautta, Mennander kuvaa.

Tulehdusriskin lisäksi lävistämisestä epähygieenisissä oloissa voi seurata tartuntatautiriski, samalla tavalla kuin jaettujen huumeruiskujen kanssa.

– Liikkeessä pystytään hoitamaan lävistys tai tatuointi turvallisesti, annetaan kirjalliset hoito-ohjeet ja jälkihoitokin on valvonnassa. Materiaalit ovat todella turvallisia nykyään, kun käytetään terästä ja titaania lävistyskoruissa, ne eivät sillä tavalla allergisoikaan. Aikoinaan oli ongelmia nikkelikorujen kanssa, Mennander sanoo.

Lävistys ei ole yhtä lopullinen päätös kuin tatuointi, mutta tatuoinneistakin pääsee eroon, vaikka se viekin enemmän aikaa ja resursseja kuin lävistyskorun ottaminen pois.

– Lävistykset saa aina pois ja nykyään pienten tatuointienkin poistaminen on aika helppoa. Poistamisessa on kehitytty, ennen käytettiin rubiinilasereita, mutta nykyiset ovat parempia, ne eivät polta ihoa sillä tavalla. Nykyisin pääsee isommistakin jutuista eroon. En näe sitä kamalana syntinä, jos jotain pientä ihmiselle tehdään. Asenteet muuttuvat ja tekniikka kehittyy!

Lue myös:


Maria Aarnio, maria.aarnio(at)mtv.fi

Lue myös:

    Uusimmat