16 vuotta koettua rasismia, eikä loppua näy – karu tilanne leikkipuistossa Espoossa: "Tyttäreni itki ja pojat näyttivät keskisormia kiroillen"

0:51img
Haluatko tietää nopeasti mistä tapauksessa on kyse? Katso lyhyt tiivistelmä aluksi.
Julkaistu 25.05.2024 05:43
Toimittajan kuva
Roosa Mustonen

roosa.mustonen(at)mtv.fi

Isä ja tytär joutuivat kohtaamaan epäasiallisen tilanteen leikkipuistossa Espoossa, kun nuoret pojat häiriköivät huutamalla, kiroilemalla ja keskisormia näyttämällä.

Imad Rashid on asunut 16 vuotta Suomessa. Hänelle rasismi on arkipäivää, ja leikkikentällä tapahtunut välikohtaus on yksittäistapaus. Tässä tilanteessa mukana oli kuitenkin kurdiperheen kolmevuotias tytär, mikä harmittaa Rashidia erityisesti.

– Tytär pyysi päästä leikkipuistoon, joten päätimme lähteä viettämään aikaa sinne, Rashid kertoo.

Isä ja tytär suuntasivat Espoossa sijaitsevaan Kuitinmäenpuiston leikkipaikkaan, jossa paikalla oli myös kaksi nuorta poikaa ja heidän äitinsä. Rashid arvioi poikien olleen alle kymmenvuotiaita.

Molemmat pojat olivat juuri hyppimässä lasten leikkivälineessä, joka on myös Rashidin tyttären suosikki. He odottivat vuoroon noin kymmenen minuutin ajan, mutta pojat jatkoivat leikkiä. Rashidin mukaan tässä vaiheessa oli jo nähtävissä, etteivät pojat halunneet antaa tilaa tytölle.

Lopulta isä ja tyttö menivät keinumaan.

Kun paikka vihdoin vapautui, Rashid ajatteli, että nyt on tyttären vuoro päästä nauttimaan hyppimisestä. Tilanne kuitenkin kärjistyi, sillä heidän mennessä paikalle, molemmat pojista tulivat yhtäkkiä takaisin yrittäen estää leikkimisen.

– He molemmat alkoivat riehua. Toinen heistä otti käsistäni kiinni ja yritti estää leikkivälineeseen pääsyn.

Rashidin mukaan pojat huutelivat, kiroilivat ja osoittelivat keskisormia häntä kohti. Pojat käyttivät useasti maahanmuuttaja-sanaa halveksuvalla sävyllä.

Lue lisää: Amira ja 11-vuotias pikkusisko joutuivat rasistisen ja väkivaltaisen hyökkäyksen kohteeksi bussipysäkillä Helsingissä

Äiti pahoitteli, pojat jatkoivat

MTV Uutiset on nähnyt Rashidin kuvaamaan videon tilanteesta. Mies sanoo videolla pojille, että toiminta pitää lopettaa, mutta pojat vastaavat, ettei asia kuulu heille, eikä se kiinnosta.

Videolla äiti yrittää estää poikien huutelua, mutta tilannetta ei saada rauhoitettua. Hän myös pahoittelee poikien käytöstä ja sanoo, että he arvostavat maahanmuuttajia.

Rashid uskoo, että pojat eivät vain yksinkertaisesti halunneet tyttärensä pääsevän leikkimään kyseiseen leikkipaikkaan.

 – Sanoin suoraan pojille, että nyt on meidän vuoromme ja heidän pitää poistua. Tyttäreni itki ja pojat näyttivät keskisormea kiroillen.

Rashidin mukaan hän keskusteli äidin kanssa, joka sanoi, että pojat voivat olla kyseisessä leikkipaikassa niin kauan kuin haluavat.

– Kyse ei ollut siitä. En sanonut heille missään vaiheessa heidän leikkiessään, että nyt on tyttäreni vuoro. Mutta kun pojat lähtivät pois, tyttäreni meni sinne takaisin. Silloin meillä oli oikeus mennä leikkimään, mutta pojat tulivat estelemään meitä. Toinen pojista yritti sanoa meille, että ette saa mennä sinne, Rashid selittää.

Isä ja tytär poistuvat lopulta paikalta. Tytär ei halua enää mennä leikkipuistoon, sillä pelkää niin paljon.

– Toivon, että tyttäreni ei kokisi tätä samaa uudestaan. Hänellä ei ole ollut vastaavia tilanteita aiemmin, enkä haluaisi syrjintää tapahtuvan tulevaisuudessa.

Lue lisää: R-kioski lukitsi ovensa Pinjan nenän edestä – "En ole koskaan kokenut näin näkyvää rasismia"

Tutkimus: Rasismi lisääntynyt Euroopassa – Suomi listalla valitettavin luvuin

Uusi työ syrjinnän vuoksi

Aiemmin Rashid toimi vartijana, mutta lopetti työskentelyn rasismin takia. Hän on kuullut samanlaisia kokemuksia esimerkiksi sairaanhoitajilta. Rashid uskoo, että moni ei uskalla tehdä haluamaansa työtä Suomessa, sillä he pelkäävät epäasiallista kohtelua.

– En vain itse kestänyt sitä. Jos kohtaat tarpeeksi paljon syrjintää, alat myös tietyllä tavalla pelätä sitä. Vaikka monet ystävät sanovat, että älä välitä, jää siitä silti paha olo.

Nykyään mies ajaa taksia Espoossa. Hän kertoo, että on kohdannut ikävää toimintaa välillä myös nykyisessään työssään, vaikka on asianmukaisesti hoitanut tehtävänsä.

– On saattanut tulla huutelua esimerkiksi taksikyydin lopuksi, että en pidä kaltaisistasi. Joudun jännittämään päivittäin, onko asiakas ystävällinen tai käyttäytyykö hän asiallisesti.

– Maksamme täällä verot ja teemme töitä aivan kuten muutkin. En tee rikoksia ja elän tavallista elämää. Silti kohtelu on tällaista. Rasismi on valitettavasti iso sairaus, mies huokaa.

Rashid on miettinyt vaimonsa kanssa jopa Suomesta pois muuttamista syrjinnän vuoksi.

"Toivoisin, että voisimme tukea toinen toisiamme"

Punainen Ristin tutkimus tältä vuodelta kertoo, että valtaosa Suomessa asuvista on todistanut rasismia. 

Kyselytutkimuksen mukaan 82 prosenttia Suomessa asuvista kertoo todistaneensa tai kokeneensa itseensä tai toisiin kohdistuvaa rasismia. Kuitenkin vain alle puolet puuttuu siihen.

Rashid toivoo, että leikkikentällä sattunut tapaus unohtuu tyttären mielestä, mutta tällä hetkellä tyttö sanoo, ettei halua sinne.

–  En vain pidä rasismista sitten yhtään. Varsinkin tämä tapahtuma ihmetyttää, sillä lapset olivat jo todella nuorena oppineet käyttäytymään noin.

– Rasismi ei auta. Toivoisin, että voisimme tukea toinen toisiamme, Rashid sanoo.

Lue lisää: SPR: Suurin osa Suomessa asuvista on todistanut rasismia, mutta alle puolet puuttuu siihen

Asiantuntija: "Rasismin mielenterveysvaikutuksia ei vielä osata tunnistaa"

Yli 40 prosenttia Suomeen muuttaneista aikuisista kokenut syrjintää vuoden aikana

Tuoreimmat aiheesta

Syrjintä