Bulgarialainen tv-kasvo Viktoria Marinova löydettiin sunnuntaina murhattuna Bulgarian Rusen kaupungista.
Viranomaisten mukaan paikallinen tv-kasvo ja tutkiva journalisti Marinova, 30, löydettiin sunnuntaiaamuna Tonavan varrella sijaitsevasta Rusen kaupungista raiskattuna ja murhattuna, kertoo The Guardian.
Marinova oli kotimaassaan tunnettu tutkivasta journalismistaan. Viranomaisten mukaan hänen kuolemansa ei liittynyt hänen työhönsä, mutta asia jakaa maassa mielipiteitä.
Tutki EU:n sisäistä korruptiota
Marinova oli vasta aloittanut oman tv-ohjelmansa nimeltä "Detector", jonka ensimmäisessä jaksossa käsiteltiin EU:n sisäistä korruptiota.
Ohjelmassa haastateltiin bulgarialaista toimittaja Attila Biroa ja hänen työtoveriansa Dimitar Stoyanovia. Kaksikko pidätettiin, kun he yrittivät estää EU:n sisäiseen korruptioon liittyvien dokumenttien tuhoamista.
Biron työnantaja, Bivol.gb-verkkosivuston omistaja Asen Yordanov kertoi medialle saaneensa aiemmin tietoonsa, että korruptiota tutkineet journalistit voisivat olla vaarassa.
– Se oli teloitus. Kuoleman piti olla esimerkki ja toimia varoituksena muille, Yordanov kertoi kansainväliselle medialle.
Viranomaiset kiistävät teon yhteydet työhön
Bulgarian sisäministeri Mladen Marinov kiistää vahvasti Morinovan murhan ja raiskauksen liittyneen naisen työhön. Hänen mukaansa mitään sen suuntaista todistusaineistoa ei ole löytynyt.
– Teko oli murha ja raiskaus, hän sanoo.
Rusen kaupungin syyttäjä Georgy Georgiev mukaan nainen oli myös ryöstetty teon aikana.
– Hänen kuolemansa johtui päähän osuneista iskuista ja tukehtumisesta. Marinovalta oli viety puhelin, autonavaimet, silmälasit ja joitakin hänen vaatteitaan, Georgiev toteaa.
Lehdistönvapaus pohjamudissa
Viranomaiset pyrkivät nyt selvittämään naisen murhan taustoja perusteellisesti. Vielä ei ole selvää, mikä murhaan motiivi oli.
Twitterissä aihe on nostattanut toimittajiin kohdistuvat väkivallanteot jälleen puheenaiheeksi.
Marinova on jo kolmas Euroopan alueella murhattu toimittaja viimeisen vuoden sisällä. Maailmanlaajuisesti toimittajiin kohdistuva väkivalta on vielä yleisempää.
Esimerkiksi Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön median vapauden edustaja tviittasi seuraavansa tarkasti Marinovan murhatutkinnan etenemistä.
Bulgaria sijoittuu Toimittajat ilman rajoja -järjestön maailman lehdistönvapausindeksissä sijalle 111. Listalla on yhteensä 180 maata, joista Bulgaria pitää EU-maiden jumbosijaa.