31-vuotiaana aivoinfarktin saanut ei tajunnut oireita – yksi teko saattoi pelastaa hengen

2:10imgVideolla kerrotaan, mitkä tekijät altistavat pitkäaikaissairauksille.
Julkaistu 27.06.2021 12:02

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Synnynnäisestä sydänviasta kärsivä nainen sai aivoinfarktin vain kolmekymppisenä. Infarktioireista kertominen poikaystävälle saattoi pelastaa hänen henkensä.

Fysioterapeutti Meghan McKee kertoo Health-sivustolle saaneensa tietää vasta 17-vuotiaana, että hänellä on reikä sydämessä. Mutta koska nuori nainen oli hyvässä kunnossa, ei synnynnäistä sydänvikaa päätetty korjata leikkauksessa.

Sydämessä oleva aukko lisää aivoinfarktin riskiä. Aivoinfarktissa aivokudosta tuhoutuu äkillisesti verenkierron häiriintymisen vuoksi. Infarkti voi johtua joko aivovaltimon tukkeutumisesta tai vuotamisesta. Se voi johtaa kuolemaan.

Lue myös: Kärsitkö tästä salakavalasta vaivasta? "Ensimmäinen oire voi olla aivoinfarkti" – yksinkertainen sormipainallus voi pelastaa henkesi

Hyvät elämäntavat eli painonhallinta, vähän kovia rasvoja ja sokeria sisältävä terveellinen ruokavalio, kohtuullisena pysyvä alkoholin käyttö, riittävä liikunta sekä savuttomuus pienentävät aivoinfarktin vaaraa.

Meghan noudatti ohjeita, mutta sekään ei riittänyt säästämään häntä sairastumiselta nuorella iällä. Naisen hengen saattoi pelastaa se, että hän oli kertonut aivoinfarktin oireista poikaystävälleen.

– Vaikka tiesin aivoinfarktin oireista, en huomannut niitä itsessäni, Meghan sanoo.

Videolla kerrotaan, miten aivoinfarkti oireilee. Juttu jatkuu videon alla.

1:36img

Poikaystävä tunnisti aivoinfarktin oireet

Aivoinfarkti iski eräänä lauantaina vuonna 2015. Tuolloin 31-vuotias Meghan katsoi poikaystävänsä Stevenin kanssa elokuvaa ja yritti kurottaa pöydällä olevaa vesipulloa.

Vasen käsi ei osunut pulloon vaan läsähti painavana pöydälle. Meghan ei tajunnut, kuinka outoa se oli. Hän nappasi veden oikealla kädellään, mutta huomasi juomisen olevan hankalaa. Nielaistuaan hän yski ja oli tukehtua, vaikkei ymmärtänyt miksi.

Steven kuitenkin tajusi, ettei tyttöystävällä ollut kaikki kunnossa. Hän huomautti, että Meghanin kasvojen vasen puoli roikkui ja puhe puuroutui. Nainen ei pystynyt seisomaan vasemman jalkansa päällä.

Steven soitti hätänumeroon. Ambulanssi saapui ja kiidätti aivoinfarktin saaneen Meghanin lähellä olevaan sairaalaan.

Lue myös: Mummi sai lapsenlapsilta älykellon – pian se pelastikin hänen henkensä: "Menin sairaalaan ja poistuin sieltä elossa"

Infarktista toipuminen oli hidasta

Nopean hoitoon pääsyn ansiosta Meghanin toipuminen pääsi alkamaan pian. Aukko sydämessä suljettiin, jotta aivoinfarkti ei uusiutuisi.

Viikon kuluttua Meghan pääsi sairaalasta kotiin. Hän alkoi kehittää fyysistä kuntoaan uudelleen, mutta prosessi oli hidas. Sinnikkään harjoittelun ansiosta hän kykeni vuoden kuluttua infarktista juoksemaan 15 kilometrin maastomatkan.

Vaikka sairastumisesta on kulunut jo kuusi vuotta, näkyvät infarktin kauaskantoiset seuraukset toisinaan edelleen sormien ja varpaiden liikuttamisongelmina.

– En kuitenkaan voi valittaa. Tiedän, kuinka huonosti asiat olisivat voineet mennä, Meghan sanoo.

Jos hoitoon pääsy olisi viivästynyt, Meghanin kehon vasen puoli olisi saattanut halvaantua ja puhe jäädä pysyvästi epäselväksi. Pahimmillaan infarkti olisi johtanut hengen menetykseen.

Hän toivoo voivansa tarinallaan lisätä ymmärrystä oireista, joiden vuoksi pitää heti hakeutua hoitoon.

Aivoinfarktin oireet – soita heti hätänumeroon

Aivoinfarktia itsellä tai omaisella epäillessä on tärkeä soittaa välittömästi hätänumeroon 112. Aivoinfarktia ei voi hoitaa itse, muistuttaa Terveyskirjasto.

Aivoinfarktin oireita ovat:

  • toispuolinen toisen tai molempien raajojen toimintahäiriö
  • puutumiset ja tuntohäiriöt
  • puheentuoton vaikeus
  • roikkuva suupieli
  • näköhäiriöt
  • kaksoiskuvat
  • huimaus
  • sekavuus.

Aivoverenvuodossa halvausoireet kehittyvät yleensä hieman hitaammin kuin aivoinfarktissa. Lisäksi vuodon alkuvaiheessa esiintyy usein päänsärkyä.

Lue myös: Taipuuko sormesi tähän? Helppo peukalotesti voi auttaa havaitsemaan hiljaisen tappajan

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

3:49img

Lähteet: Health.com, Terveyskirjasto

Tuoreimmat aiheesta

Sairaudet ja taudit