36-vuotias kuoli kesken työhaastattelun – oli tehnyt liikaa töitä edellisessä työpaikassa

2:23img
Painelu-puhalluselvytys voi pitää sydämenpysähdyksen saaneen elossa niin kauan, että ambulanssi ehtii paikalle. Katso videolta elvytysohjeet.
Julkaistu 05.12.2019 11:44

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Kiinalainen kolmekymppinen mies etsi uutta työtä keventääkseen työtaakkaansa. Kesken työhaastattelun hän kuoli, kertoo Asia One.

Nimettömäksi jäävä 36-vuotias kiinalaismies oli vasta vastannut työpaikkahaastattelijoiden kysymyksiin, kun hän jo romahti pöydälle ja laski alleen. Mies toimitettiin sairaalaan, mutta liian myöhään. Hän oli kuollut.

Miehen kuolema johtui ”sydämenpysähdyksestä” eli vaikeasta rytmihäiriöstä. Miehellä oli korkea verenpaine, joka lisää sydänperäisen äkkikuoleman riskiä. Myös stressi ja valvominen provosoivat rytmihäiriöitä.

Yleisin sydämenpysähdyksen aiheuttava sairaus on sepelvaltimotauti ja siihen liittyvä sydäninfarkti, kertoo Terveyskirjasto. Kiinalaismiehen ei tiedetty kärsivän sepelvatimotaudista.

Lue myös: Korkea verenpaine ennen tiettyä ikävuotta moninkertaistaa riskin sydänkohtaukseen

Kiinassa työkulttuuri on kova

Mies oli kertonut haastattelijoille hakevansa uutta työtä, sillä joutui entisessä työssään tekemään runsaasti ylitöitä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoo, että useissa kiinalaisyrityksissä noudatetaan 996-periaatetta: töitä tehdään yhdeksästä aamulla yhdeksään illalla, kuutena päivänä viikossa.

Työaikamallia on puolustanut muun muassa Kiinan rikkain mies, Jack Ma, joka on perustanut Alibaba-yrityksen, kertoo Talouselämä. Erityisesti milleniaalit ovat kuitenkin alkaneet kyseenalaistaa 72-tuntisia työviikkoja. Jack Ma joutuikin pahoittelemaan sanomisiaan jälkikäteen.

Vuonna 2012 julkaistun suomalaistutkimuksen mukaan yli kahdeksantuntisten työpäivien tekeminen voi lisätä sydänkohtauksen riskiä jopa 80 prosentilla. Jatkuva työnteko lisää myös stressiä, jonka tiedetään käyvän sydämen päälle.

Lue myös: Viisi yllättävää syytä, jotka lisäävät aivoinfarktin riskiä

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: Asia OneTerveyskirjasto, Sydänsairaala.fiBBCTalouselämä

Tuoreimmat aiheesta

Työelämä