Burnout voi johtaa henkeä salakavalasti uhkaavaan tilaan – tutkija selittää, miksi uupumus vahingoittaa sydäntä

6:56imgKärsitkö sinäkin työuupumuksesta? Näistä merkeistä sen tunnistaa.
Julkaistu 16.01.2020 06:34

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Maailman terveysjärjestö WHO lisäsi viime vuonna burnoutin eli loppuun palamisen tautiluokitukseensa. Tyypillisesti töistä johtuva vakava stressitila aiheuttaa uupumusta, negatiivisuutta ja tehokkuuden vähenemistä, mutta tuoreen tutkimuksen perusteella burnout voi johtaa myös sydämen rytmihäiriöön.

European Journal of Preventive Cardiology -tiedelehdessä ilmestynyt tutkimus yhdistää burnoutin kohonneeseen eteisvärinän riskiin. Syyksi epäillään stressin aiheuttamaa tulehdustilaa sekä "taistele ja pakene" -reaktiota.

Eteisvärinä on yleisin sairaalahoitoa vaativa sydämen rytmihäiriö. Eteisvärinässä sydämen eteinen ei supistu kammion kanssa samassa tahdissa, vaan paljon tiheämmin, selittää Terveyskirjasto.

Eteisvärinä ei ole välittömästi hengenvaarallinen rytmihäiriö, mutta toistuessaan ja useita tunteja tai päiviä kestäessään se voi aiheuttaa sydämen sisälle hyytymiä. Nämä hyytymät voivat aivoihin kulkeutuessaan aiheuttaa hengenvaarallisen aivohalvauksen. Aiemmin burnoutille altistavien pitkien työpäivien on huomattu lisäävän aivohalvauksen riskiä.

Lue myös: Viikonlopun pitäisikin oikeasti olla kolme päivää pitkä? Tällaisia hyötyjä se toisi!

20 prosenttia suurempi riski

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 11 000 henkilöä ja heidän kokemiaan burnoutille altistavia tunteita, kuten uupumusta, ärtyneisyyttä ja masennusta. Osallistujia ja eteisvärinän kehittymistä seurattiin 25 vuoden ajan.

Eniten merkittävää uupumusta kokevilla henkilöillä oli 20 prosenttia suurempi riski eteisvärinän kehittymiseen kuin henkilöillä, jotka eivät kokeneet merkittävää uupumusta.

Tutkimuksen kirjoittanut sydänlääkäri Parveen K. Garg Etelä-Kalifornian yliopistosta kertoo tiedotteessa yhteyden voivan selittyä kahdella mekanismilla. Uupumus on yhteydessä lisääntyneeseen tulehdustilaan ja kehon fysiologisen stressivasteen, niin sanotun ”taistele tai pakene” -reaktion, aktivoitumiseen. Pitkään jatkuneena ne voivat aiheuttaa tuhoisia vaikutuksia sydänkudokselle.

Stressin ja ahdistuneisuuden on jo aiemmin huomattu altistavan ihmisen sydänkohtauksille sekä aivoverenkiertohäiriöille.

Lue myös: 5 pitkittyneen stressin oiretta – oletko huomannut omalla kohdallasi?

Ihmissuhteetkin voivat johtaa burnoutiin

Vaikka burnoutista puhuttaessa viitataan usein työelämään, voi nykymaailma polttaa ihmisen loppuun myös muilla tavoilla, Garg huomauttaa CNN:lle. Ihminen voi kokea ylitsepääsemätöntä stressiä esimerkiksi jännittyneistä ihmissuhteista tai perhe-elämän vaikeuksista johtuen. Jatkuva yhteys toisiin ihmisiin ja uutisiin netin kautta voivat nekin uuvuttaa.

Stressin tavallisimpia psyykkisiä oireita ovat jännittyneisyys, ärtymys, aggressiot, levottomuus, ahdistuneisuus, masentuneisuus, muistiongelmat, vaikeus tehdä päätöksiä sekä unihäiriöt. Stressin fyysisiä oireita on muun muassa päänsärky, huimaus, sydämentykytys, pahoinvointi ja vatsavaivat.

Lue myös: Onko sinulla "esiburnout"? Tällaisista merkeistä tunnistat sen

Lue myös: Sydämen eteisvärinä pysäytti Petrin, 38, kesken loman – varoittaa nyt muita: ”Kuolema kuittaa univelat?”

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.

Lähteet: EurekAlert, CNN, Terveyskirjasto 1 & 2

Tuoreimmat aiheesta

Uupumus