Yksinkertainen mato-onki ei vaadi monimutkaisia taitoja tai tarvikkeita.
Vapa, siima, koho, paino ja koukku. Nämä ovat perinteisen mato-ongen rakennusainekset. Kaikki niistä voidaan ostaa valmiina kaupasta, mutta vavan voi myös kasata itse isoisän tapaan, kertoo Kalatalouden Keskusliiton tiedottaja Tapio Gustafsson.
Puun oksa ei kuitenkaan ole välttämättä ole paras mahdollinen onkivavan rakennusmateriaali, vaan vapaan kannattaa käyttää mieluummin nuorta suoraa puuta. Mahdollisimman suoran puun etsimisessä saattaa kulua tovi jos toinenkin, mutta onnistunut vapa kestää koko kesän.
– Parhaita puita ovat notkeat lehtipuut, kuten pihlaja tai leppä, joita molempia yleensä löytyy rannan läheisyydestä, Gustafsson vinkkaa.
Liian pitkä siima ja lyhyt vapa ovat huono yhdistelmä
Vavan pituudessa kannattaa huomioida onkipaikka ja onkijan koko. Pitkällä vavalla koukun syötteineen saa heitettyä kauemmaksi rannasta, lyhyempi vapa sopii puolestaan lapsille, jotka eivät välttämättä jaksa kannatella raskasta vapaa pitkiä aikoja.
– Tässä kohtaa tehdasvalmisteinen onkivapa on ylivoimainen, sillä lasikuidusta tehty ontto vapa on paljon puista kevyempi. Käytettävän puun pituudella ei ole sen suurempaa väliä, mutta vavan tulisi olla vähintään saman pituinen kuin onkeen käytettävän siiman. Liian pitkä siima ja lyhyt vapa ovat hankala yhdistelmä.
Ongen kokoaminenkin on pitkälti makuasia. Siiman voi somia valmiiksi kiinnittää vapaan ja lisätä vasta sen jälkeen siiman toiseen päähän kohon, koukun ja painon. Ongen voi myös rakentaa valmiiksi ja kiinnittää vasta sen jälkeen vapaan.
Eikä kokoamisessakaan kauaa nokka tuhise – mikäli kaikki osat ovat valmiina käden ulottuvilla, osaava kalastaja saa onkisettinsä valmiiksi viidessä minuutissa.