Pro Kala ry muistuttaa, että valmiiden fileiden sijaan ostoskoriin kannattaa joskus napata kaupasta myös edullista kokonaista kalaa.
Videolla vinkit kalan fileoimiseen.
MTV Uutisten Makuja-ruokasivuilla on kerrottu aiemmin suomalaisten kalansyöntitottumuksista. Suomalaiset rakastavat erilaisia kalaruokia ja tilastojen perusteella erityisesti lohta. Monilla menee kuitenkin sormi suuhun kalatiskillä asioidessa: mitä ruokaa kalasta oikein voi kokata ja miten?
Pro Kala ry:stä muistutetaan, että kalaa kannattaa joskus kokeilla myös kokonaisena pelkkien fileiden ostamisen sijaan.
– Kalatiskillä kilohintoja tutkaileva on varmasti huomannut, että kokonaisena myytävän kalan hinta on usein edullisempi kuin fileen. Syy on yksinkertainen: filee vaatii enemmän työtä, ja fileoinnin kustannukset eli työ näkyy luonnollisesti hinnassa. Kokonaisesta kalasta saadaan filettä lajista riippuen vain 40-70 prosenttia, ja tämä hävikki vaikuttaa myös hintaan, yhdistyksestä muistutetaan.
Muista! Kalan perkeitä ei kannata missään nimessä heittää pois: keitä perkeistä herkullinen kalaliemi! Lientä ei tarvitse käyttää heti, vaan sen voi säilöä pakastamalla.
Kokonainenkin kala on toki käsitelty: se on vähintään verestetty, usein myös perattu. Pro Kala muistuttaa, että esimerkiksi kirjolohi on aina perattua, eli kalan sisälmykset on valmiiksi poistettu. Luonnonkalaa, kuten ahventa ja kuhaa, myydään myös perkaamattomana, mutta silloinkin kala on verestetty.
– Valmiin fileen ostava säästää aikaa ja vaivaa, mutta kokonaisen kalan ostamisessakin on puolensa. Fileointi ei ole salatiedettä, vaan se on taito, jonka voi helposti opetella. Kalankäsittelytaidoista on hyötyä, jos haluaa vaikka aloittaa kalastusharrastuksen ja valmistaa itse pyytämäänsä kalaa.
Opettelun voi aloittaa "hopeakoukulla" pyydetyllä eli ostetulla kalalla. Oppia voi hakea vaikka YouTube-videoisa, joita seuraamalla ensikertalainenkin onnistuu. Tärkeintä on, että käytössä on terävä veitsi.
– Kokonaisessa kalassa ruodot ovat tietysti paikallaan. Etenkin isoista kaloista niiden poistaminen ei kuitenkaan ole kovin vaikeaa. Isot ruodot voi nyppiä käsin, veistä apuna käyttäen tai ruotopinseteillä. Ruodot voi myös jättää fileeseen: kypsennetystä kalasta niiden poistaminen on helpompaa, kun ne eivät ole enää niin tiukasti kiinni.
Paljonko kokonaista kalaa sitten tarvitaan? On selvää, ettei kilosta kokonaista kalaa saa tietenkään kiloa filettä. Se, paljonko filettä saadaan, vaihtelee kalalajien mukaan.
– Kirjolohesta fileet painavat noin 70 prosenttia kokonaisen peratun kalan painosta, kun taas esimerkiksi ahvenista nahattoman fileen osuus kokonaispainosta on alle puolet.
Lue myös: Espoolainen kalakauppias paljasti ylivoimaisesti parhaan tavan syödä ja kypsentää kalaa: "Pelkästä fileestä ei saa irti millään"
Lähde: Pro Kala ry