Saako kasvomaskin kanssa meikata, ja pitääkö maskittomalle huomauttaa aiheesta? Asiantuntijat vastaavat

Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa – Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain! 1:50
Näin teet itsellesi tai läheisellesi maskin minuutissa! Muista, tekemäsi maski ei ole henkilönsuojain.

Saako kasvomaskin kanssa meikata, ja miksi henkeä ahdistaa maskin kanssa? Tässä vastauksia yleisiin kysymyksiin.

Saako kasvomaskin kanssa meikata? Miten maskia pitäisi käyttää? Entä, jos kaveri ei käytäkään maskia, ja se raivostuttaa? Koronavirus on tuonut kasvosuojukset ja niihin liittyvät huolenaiheet monen mieleen.

Terveystalo pyysi asiantuntijoitaan vastaamaan maskikysymyksiin. Vastauksia antoivat yleislääkäri Emilia Lagus, keuhkosairauksien erikoislääkäri, dosentti Annette Kainu ja johtava psykologi Tuija Turunen.

Esimerkiksi kankaista kasvomaskia käyttäessä kannattaa muistaa, että kasvomaski ei ole varsinainen hengityksensuojain eikä se suojaa tehokkaasti käyttäjäänsä, muistuttaa THL.

Koska käytän maskia?

THL suosittaa käyttämään maskia joukkoliikenteessä, matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, jos on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella, sekä niille matkalaisille, jotka saapuvat Suomeen riskialueelta ja ovat matkalla karanteeniin. 

THL suosittaa kasvomaskia niiden sairaanhoitopiirien alueella, joissa on esiintynyt koronatartuntoja kahden viime viikon aikana.

Miten maskin käyttäminen vaikuttaa ihoon? Millainen maski on hyvä?

Ihon kannalta on tärkeää, että maski istuu hyvin. Liian suuri maski valuu ja ärsyttää ihoa, ja liian tiukka kiristää ja hiertää. Huonosti istuva maski myös saa käyttäjän herkästi koskettelemaan kasvojaan.

Jätä maskin alle jäävä meikki pois. Jos käytät meikkivoidetta, varmista, ettei valmiste ole ihohuokosia tukkiva. Huulet voivat kuivua maskin alla, joten huulirasvaa voi käyttää ennen maskin pukemista. 

Helposti ärtyvää ihoa kannattaa kosteuttaa erityisen huolellisesti. Puhdista myös iho hyvin.  Tauota maskin käyttöä mahdollisuuksien mukaan.

Monikäyttöisiä kangasmaskeja käyttäessä kannattaa muistaa, että tekokuidut ärsyttävät ihoa herkemmin. Ihon kannalta paras valinta on usein puuvilla. Pese maski usein hellävaraisella, hajusteettomalla pesuaineella.

Mitä eroa on kangasmaskilla ja kertakäyttömaskilla? Video neuvoo, miten valitset sopivan maskin:

Maskin läpi hengittäminen ahdistaa ja tuntuu raskaalta. Mitä asialle voi tehdä? Haittaako se, että hengittää omaa uloshengitysilmaa?

Kasvomaskia käytettäessä hengitettävään ilmaan sekoittuu omaa uloshengitysilmaa. Se tekee hengittämisestä hieman tavallista raskaampaa. Ahdistava tunne johtuu myös vastuksesta, joka syntyy, kun hengitetään maskin tuoman ylimääräisen kerroksen läpi. Tunne yleensä tasaantuu, kun maskiin tottuu. Perusterveelle ihmiselle näistä ei ole haittaa.

Jos kärsii vaikeasta sydän- tai keuhkosairaudesta tai sairaudesta, joka aiheuttaa happivajetta, maskin käyttö voi pahentaa oireita. Silloin maskia ei voi välttämättä käyttää lainkaan.

Hengitystieoireista suojaa kuitenkin myös se, että muut käyttävät maskia. Kasvonsa suojaamalla voi siis suojata myös niitä, jotka eivät syystä tai toisesta voi maskia käyttää. 

Ahdistavaa tunnetta voi ehkäistä käyttämällä maskia vain sen aikaa, kun on paikassa, jossa turvavälin pitäminen muihin ei ole mahdollista. Kirurginen maski voi olla kevyempi käyttää kuin paksumpi kankainen versio. 

Maskeja voi tehdä myös itse. Materiaaliksi sopii mahdollisimman tiivis puuvillakangas – mitä tiiviimpi, sen enemmän se suodattaa. Kangaskaupoista voi myös ostaa tarkoitukseen sopivaa kuitukangasta tai polyesterikangasta. Kannattaa kuitenkin muistaa, että mitä suodattavampaa kangasta käyttää, sen raskaampaa maskin läpi on hengittää.

Pikaohje maskin oikeaoppiseen käyttöön

  1. Käytä maskia tilanteissa, joissa turvaetäisyyksien pitäminen ei ole mahdollista. Tällainen paikka voisi olla esimerkiksi julkinen liikenne, jossa ollaan pitkiä aikoja lähekkäin. 
  2. Valitse sopiva, istuva maski. Varmista, että maski asettuu tiivisti ja peittää suun, nenän ja leuan. Joissakin maskeissa on muotoutuva pehmike nenän kohdalla, ja sen avulla maskin saa tiiviimmäksi. Älä koske maskiin tai siirrä sitä leuan alle tai otsalle käytön aikana.
  3. Älä ennakoi liikaa! Maskin suojaavuus heikkenee sen kostuessa.
  4. Maski tulee vaihtaa riittävän usein. Kertakäyttöinen maski hävitetään kannelliseen roska-astiaan, monikäyttöistä kuljetetaan mukana suljettavassa pussissa. Älä aseta käytettyä maskia uudelleen kasvoille. 
  5. Kädet tulee pestä aina ennen maskin laittoa sekä sen jälkeen, kun maski on otettu pois. 
  6. Likainen maski on infektiovaara. Vaikka maski ei näytä likaiselta, asianmukainen ja varovainen käsittely on erittäin tärkeää. 

Miksi maskien käyttäminen ja käyttämättä jättäminen nostattavat niin voimakkaita tunteita? Miten asiaan voisi suhtautua neutraalisti?

Tärkeintä on tunnistaa oma tunne, ja miettiä syytä sen taustalla. Jos ärsyttää, että kanssamatkustajalla bussissa ei ole maskia naamalla, ei harmitustaan kannata purkaa vierustoverille huutaen. Kaikki eivät esimerkiksi terveydellisistä syistä voi käyttää maskia, eikä vain ihmistä katsomalla voi tietää, mikä kenenkin tilanne on.

Ajan myötä uudetkin asiat kuitenkin omaksutaan normaaleiksi – näin on aiemmin käynyt esimerkiksi turvavöiden ja pyöräilykypärien kanssa! Esimerkiksi käsienpesusta on tullut jo itsestään selvä rutiini.

Kun valtaapitävät, julkkikset ja työkaverit käyttävät maskia, sosiaalinen paine kasvaa muillakin. Pikkuhiljaa asiasta tulee tapa ja tavallinen osa arkipäivästä elämää. Se, että mahdollisimman moni käyttää maskia, suojaa myös niitä, joille maskin käyttö ei ole mahdollista.

Oman ärsyyntymisen tai huolen tunteen tunnistaminen on tärkeää, jotta asiaan voisi suhtautua mahdollisimman neutraalisti. Esimerkiksi omassa lähipiirissä voi sopia yhteisesti maskin käytöstä. Siihen, miten itse toimii, voi vaikuttaa!   

Katso ohje! Näin käytät maskia oikeaoppisesti:

Miten eri maskit eroavat toisistaan? Tässä selitys:

Lähteet: Terveystalo, THL

Lue myös:

    Uusimmat