Viidennen sukupolven nopeiden 5G-mobiiliverkkojen riskiarvointia tehdään koko Eurooppaan Suomen johdolla. Neuvosto päättää vuoden lopussa, miten kyberturvallisuusriskeihin voidaan puuttua kansallisella ja union tasolla.
Nopeassa ja erittäin haavoittuvassa 5G-verkossa tulee liikkumaan arkaluontoista ja tärkeää tietoa väärissä käsissä se voi lamauttaa koko yhteiskunnan. Euroopan kyberturvallisuusvirasto on yhdessä jäsenvaltioiden kanssa julkaissut lokakuussa raportin 5G-verkkojen riskeistä.
– Kyllä siinä paistoi minun silmiini se, että ratkaisut mitkä voisivat tulla EU:n ulkopuolelta ja ennen kaikkea toimijat, niin ne muodostavat eräänlaisen tekijän joka on riskiarvoinnissa otettava huomioon, luonnehtii Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Jarno Limnell.
Hyökkäyksellä voi saada pahaa jälkeä aikaan
Verkon nopeuden ja turvallisuusaukkojen vuoksi 5G-verkkoon on helpompi asentaa takaportteja vahingoittamistarkoituksessa. Laitetoimittajien riskiprofilointi on tärkeää, koska hyökkäyksillä voidaan lamauttaa yhteiskunnan toimintaa, vääristellä tietoa tai varastaa yrityssalaisuuksia.
– Kaikki tuolla oleva tieto on millä tahansa laitteella kaapattavissa ja on mahdollista, että se joutuu vääriin käsiin, toteaa Business Finlandin digitalisaatiojohtaja Pekka Sivonen.
5G-verkoista kilpailee kiinalainen Huawei yhdessä eurooppalaisten yritysten kuten suomalaisen Nokian ja ruotsalaisen Ericssonin kanssa. Pekka Sivonen huomauttaa, että molemmat yhtiöt tuottavat tietoturvapalvelunsa Suomessa ja tekijöiltä löytyy Suomen passi.
Ehdotuksia vuoden loppuun mennessä
Turvallisuusriskeistä tehdään yhteenvetoa Suomen johdolla, joten liikenne-ja viestintäministeriöstä ei haluttu asiaa kommentoida tässä vaiheessa. EU-maiden yhteistyöryhmän digiasiantuntijat sopivat vuoden loppuun mennessä keinoista kyberriskien lieventämiseksi.
– Minä kuuluttaisin nyt eurooppalaista vastaiskua digitaalisuuden ja teknologian kehityksen asioihin, sanoo professori Limnell.
– Pohjimmiltaan kyse on eurooppalaisten valtioden itsemääräämisoikeudesta. Nyt puhutaan asioista mitä varten nämä kansakunnat on perustettu. Jos pitää sitä ratkaisuna, niin ratkaisu on varmaan eurooppalainen, sanoo puolestaan Pekka Sivonen.