Suomi ei ole kyberturvallisuudessa edelläkävijä, vaikka valtio kuuluukin kansainväliseen kärkikymmenikköön. Etenkin Venäjän muodostama digitaalinen uhka tulisi ottaa entistä paremmin huomioon, arvioi Aalto-yliopiston professori Jarno Limnéll.
Limnéllin mukaan Venäjä on tällä hetkellä yksi maailman ”kyberkyvykkäimmistä” maista.
– Venäjällä on selkeästi ollut tahtoa ja aggressiivisuutta käyttää tätä kykyä lisääntyvissä määrin viimeisen kahden vuoden aikana.
– Olen jossain määrin huolissani Venäjän toimista, Limnéll kertoo Peter Nyman -ohjelmassa.
Venäjää on viime aikoina syytetty muun muassa Yhdysvaltain presidentinvaalien tulokseen vaikuttamisesta. Valtion on kerrottu tehneen kyberhyökkäyksiä demokraattipuoluetta vastaan ja urkkineen sekä vuotaneen salaisia tietoja.
Verkkohyökkäys voi aiheuttaa sähkökatkoksen
Limnéllin mukaan kyberturvallisuusuhat kehittyvät nopeaan tahtiin. Hän antaa esimerkiksi verkkohyökkäyksen, jolla voi tänä päivänä olla konkreettisia, myös tietojärjestelmien ulkopuolella nähtäviä vaikutuksia.
– Helposti erotamme digitaalisen maailman fyysisestä, mutta yhä enenevissä määrin nämä kaksi maailmaa ovat kietoutumassa yhteen. Haittaohjelmalla voidaan saada aikaan esimerkiksi sähkökatkos ja muita hyvin ikäviä asioita.
Suomen tulisikin Limnéllin mukaan pysyä mukana kyberturvallisuuskehityksessä.
– Kasvava trendi on, että valtiot panostavat resursseja ja osaamista erilaisten kyberkyvykkyyksien kehittämiseen. Tässä kehityksessä myös Suomen on oltava mukana.
Limnéllin haastattelu kokonaisuudessaan MTV3:n Peter Nymanin keskusteluohjelmassa.