67-vuotias Javed Rahin odotti "naisten ja lasten tanssivan – sen sijaan kuulin heidän huutavan kauhusta": Pakistan on ilmastonmuutoksen etulinja

Monet eivät ole tietoisia uhan vakavuudesta, varoittaa analyytikko.

Kun aamu koitti Javed Rahin kotikylässä Pakistanissa, kova jyrinä rikkoi hiljaisuuden ja vesivirta ryöppysi alas lähistöltä sulavasta jäätiköstä.

Eläkkeellä olevan matematiikan opettajan Rahin oli määrä osallistua veljenpoikansa häihin sinä päivänä, kun tulva iski Hassanabadin vuoristokylään.

– Odotin naisten ja lasten laulavan ja tanssivan. Sen sijaan kuulin heidän huutavan kauhusta. Se oli kuin tuomiopäivä, 67-vuotias Rahi sanoo.

Tulva iski helleaallon vallitessa Etelä-Aasiaa toukokuussa. Se pyyhkäisi pois kylästä yhdeksän kotia sekä vaurioitti puolta tusinaa. Tulva tempaili mukaansa myös kaksi pientä vesivoimalaa sekä sillan, joka yhdisti syrjäisen yhteisön ulkomaailmaan.

Pakistanissa on yli 7 000 jäätikköä, enemmän kuin missään muualla maapallolla napojen ulkopuolella.

Ilmastonmuutoksen tuoma planeetan lämpötilan nousu saa jäätiköt sulamaan nopeasti ja synnyttää tuhansia jäätikköjärviä. Pakistanin hallitus on varoittanut, että näistä järvistä 33 on vaarassa murtaa rantansa ja pistää liikkeelle miljoonia kuutiometrejä vettä ja roskia vain muutamassa tunnissa. Näin kävi Hassanabadissa.

Ainakin 16 Pakistanin jäätikköjärven purkaustulvaa on sattunut tänä vuonna. Edeltäneinä vuosina niitä on ollut keskimäärin viisi tai kuusi.

Tulvavaaran alueille rakennetaan yhä

Hassanabadin katastrofin jälkeen Rahi ja muut kotinsa menettäneet kyläläiset joutuivat muuttamaan läheiselle pakolaisleirille. Heidän väliaikaisten telttojensa sisällä ovat muutamat tavarat, jotka he onnistuivat pelastamaan, ynnä patjat nukkumiseen.

– Emme koskaan uskoneet, että putoaisimme rikkauksista rääsyihin, Rahi kuvailee.

Pakistan on yksi kymmenestä maailman haavoittuvimmasta maasta, kun arvioidaan ilmastonmuutoksen aiheuttamia äärimmäisiä sääolosuhteita, kertoo ympäristöjärjestö Germanwatchin laatima Global Climate Risk Index.

Käytännössä muutos näkyy niin, että maassa on varhaisempia, kuumempia ja useammin toistuvia lämpöaaltoja. Tänä vuonna lämpötilat Pakistanissa nousevat enimmillään jo 50 celsiusasteeseen.

Viime vuosina tulvat ja kuivuus ovat tappaneet ja ajaneet kotiseudultaan Pakistanissa ihmisiä, tuhonneet elinkeinoja ja vahingoittaneet infrastruktuuria.

YK:n kehitysohjelman mukaan tiedon puute jäätiköiden muutoksista vaikeuttaa niistä johtuvien vaarojen ennustamista. Esimerkiksi Hassanabadilla oli käytössä varhaisvaroitusjärjestelmä, mukaan lukien kamerat, jotka valvoivat veden virtausta jäätikköjärvissä. Sen tuoman suojan lisäksi kyläläiset uskoivat elävänsä riittävän korkealla välttääkseen tulvan.

Pakistanin pohjoisosan katastrofiriskien analyytikko Siddique Ullah Baig sanoo, että maassa noin seitsemän miljoonaa ihmistä on altis tällaisille tuhoille. Heistä monet eivät ole Baigin mukaan tietoisia uhan vakavuudesta.

– Ihmiset rakentavat edelleen koteja alueille, jotka on julistettu punaiseksi tulvavyöhykkeeksi, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle.

Vettä ensin liikaa ja sitten liian vähän?

Hassanabadin pohjoispuolella sijaitsee Passu, toinen riskialtis kylä. Passu on menettänyt noin 70 prosenttia alueestaan ​​tulvien ja luonnollisen jokien eroosion vuoksi. Kylän asukkaista on muuttanut pois runsaat kaksi kolmasosaa.

Passu on etelässä Valkoisen jäätikön, pohjoisessa Baturan jäätikön ja idässä Hunza-joen välissä. Ne ovat kolme voimaa, joille on annettu kunnioittava nimitys "lohikäärmeet" niiden tuhovoiman vuoksi.

– Passun kylä sijaitsee näiden kolmen lohikäärmeen suussa, sanoo paikallinen tutkija Ali Qurban Mughani.

Koska lämpötilat kipuavat ylöspäin, lohikäärmeen suussa on tavallaan koko Pakistan.

Kunnianhimoisimmat tavoitteet pyrkivät rajoittamaan maapallon ilmaston lämpenemisen 1,5 asteeseen vuosisadan loppuun mennessä. Vaikka tähän yllettäisiin, voi kolmannes Pakistanin jäätiköistä sulaa, laski Nepalissa sijaitseva tieteellinen järjestö International Centre for Integrated Mountain Development vuonna 2019.

– Vuonna 2040 saatamme alkaa kohdata veden niukkuuden ongelmia, jotka voivat johtaa kuivuuteen ja aavikoitumiseen. Sitä ennen meidän on ehkä selviydyttävä toistuvista ja voimakkaista tulvista, sanoo puolestaan Aisha Khan. Hän johtaa Vuoristo- ja jäätikkösuojelujärjestöä, joka tutkii jäätiköitä Pakistanissa.

Vähän päästöjä, silti isot riskit

Yli 220 miljoonan asukkaan Pakistan tuottaa alle prosentin maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

– Täällä ei ole tehtaita tai teollisuudenaloja, jotka voisivat aiheuttaa saastumista. Meillä on puhdas ympäristö, sanoo Passun kylän vanhin, 60-vuotias Amanullah Khan.

– Mutta mitä tulee ilmastonmuutoksen aiheuttamiin uhkiin, olemme eturintamassa.

Toinen Passun asukas Asif Sakhi lisää, että vuoristoyhteisöt pelkäävät yhä enemmän jäätiköiden aiheuttamia vaaroja.

– Tämä alue kuuluu jäätiköille. Me olemme miehittäneet sen.

Lue myös:

    Uusimmat