Jordaniaa uhkaa historiallinen kuivuus, korona pahentanut tilannetta – maanviljelijät polttavat kuolleita viljelyksiään

Jordania on aina kamppaillut veden riittävyyden kanssa, mutta tänä vuonna maata uhkaa poikkeuksellinen kuivuus. Vesi- ja kasteluministeriön mukaan lokakuusta huhtikuulle ajoittuvan sadekauden sademäärät jäivät vain 60 prosenttiin normaalista.

– Tilanne on kriittinen, sanoo ministeriön viestintäpäällikkö Omar Salameh.

Ministeriön mukaan Jordania tarvitsisi vuodessa noin 1,3 miljardia kuutiometriä vettä, mutta nyt käytettävissä on enintään 900 miljoonaa kuutiota. Asiantuntijoiden mukaan edessä saattaa olla historiallisen paha kuivuus.

Jordanian sademäärä viideosa suomalaisesta

Jordanian vuotuinen sademäärä on entuudestaankin vain noin viidesosa Suomen vastaavasta, ja ilmastonmuutoksen odotetaan pahentavan tilannetta entisestään.

Maailmanpankin käyttämien ennusteiden mukaan keskimääräisen lämpötilan odotetaan nousevan kaksi celsiusastetta ja sademäärien vähenevän viidenneksellä vuoteen 2050 mennessä.

Jordanian vähäisiä vesivaroja kuluttavat myös nopea väestönkasvu sekä Lähi-idän mittapuulla vakaaseen maahan tulleet pakolaiset. Jordanian rajojen sisäpuolella arvioidaan tällä hetkellä asuvan noin 10 miljoonaa ihmistä, kun maan vesivarat riittäisivät kahden miljoonan ihmisen tarpeisiin.

Pohjavesivarat jo osittain lopussa

Vesivajetta täydentääkseen Jordanian täytyy kuluttaa hitaasti uusiutuvia pohjavesivarojaan kiihtyvällä tahdilla. Osa Jordanian pohjavesivaroista onkin jo pumpattu tyhjiin.

Ongelmia pahentavat huonokuntoisen vesijohtoverkoston aiheuttama hävikki sekä puutteellinen jätevesien puhdistus. Kaiken muun riesan lisäksi tuli koronapandemia, joka sai ihmiset sulkeutumaan koteihinsa ja kuluttamaan entistä enemmän vettä.

Juomaveden varastoimiseen tarkoitettujen kolmen patoaltaan täyttöaste on viestintäpäällikkö Salamehin mukaan kriittisellä tasolla eli vain noin kolmasosa tavanomaisesta. 

"Viiden kuukauden työ savuna ilmaan"

Ammad Daoudin viiden hehtaarin vuokratiluksilla maaperä lohkeilee kuivuudesta lähellä Kuolluttamerta. Mies pitää käsisään marmorikuulan kokoista vihreää tomaattia, joka kuivui jo ennen kypsymistään.

– Jos vettä olisi riittänyt, tämä tomaatti olisi nyrkkini kokoinen, Daoud vakuuttaa.

Hänen mukaansa edessä ei ole muuta vaihtoehtoa kuin polttaa kuolleet ja menetetyt viljelykasvit.

– Viiden kuukauden työ savuna ilmaan, viljelijä toteaa.

Viikkokausien hengenvaarallisia superhelteitä?

Kuivuus ja muut ilmastonmuutoksen kielteiset vaikutukset eivät rajoitu vain Jordaniaan. Koko Lähi-idän alueen ennustetaan olevan yksi pahiten lämpenemisestä kärsivistä alueista maailmassa.

Jos ilmastonmuutoksen hillitsemisessä ei onnistuta, tutkijat ennustavat Lähi-idän kokevan tämän vuosisadan jälkipuoliskolla säännöllisesti toistuvia äärimmäisiä superhelleaaltoja. Niissä lämpötilat saattavat nousta useiden viikkojen ajaksi jopa 56 celsiusasteeseen ja ylikin. Näin erityisesti kaupungeissa, joissa suurin osa alueen asukkaista asuu.

Tällaiset lämpötilat ovat jo itsessään mahdollisesti hengenvaarallisia niin ihmisille kuin eläimille. Äärimmäiselle kuumuudelle altistuvien ihmisten määrä voi olla noin 600 miljoonaa, sanoo George Zittis tutkimuslaitos Cyprus Institutesta.

Lähi-idän äärimmäiset helleaallot yhdessä alueen poliittisten, taloudellisten ja yhteiskunnallisten ongelmien kanssa saattavat johtaa suurimittaiseen ilmastopakolaisuuteen pohjoisen viileämmille seuduille, arvioi johtaja Jos Lelieveld Max Planck -instituutista.

Lue myös:

    Uusimmat