Vanhemmat eivät tunne oloaan levänneiksi, vaikka heidän lapsensa nukkuisivat öisin. Taustalla on monia muitakin syitä.
Tuoreilta vanhemmilta kysytään usein, nukkuuko vauva öisin hyvin. Kaikki vanhemmat kuitenkin tietävät, ettei tällä välttämättä edes ole vaikutusta siihen, tuntevatko he olonsa virkeiksi.
Huffington Post kokosi listan syistä, miksi vanhemmat eivät virkeitä päiviä juuri näe.
1. Vanhemmat eivät koskaan nuku yöllä hyvin. Enää ikinä.
Pidemmät kuin kahden tai kolmen tunnin nokoset yöllä ovat jo huippua. Kun lapsi pääsee sen vaiheen yli, että hän ei heräilekään öisin, vanhemmat heräävät ihmettelemään, onko kaikki hyvin.
Tarkistettuaan, että kaikki on kunnossa, he eivät pysty jatkamaan enää uniaan, mikä johtuu joko adrenaliinista tai siitä, että he herättivät lapsensa.
Tämä ei muutu paremmaksi, kun lapset kasvavat. Lapsi saattaa herätä keskellä yötä ja tulla makuuhuoneeseen, pissata sänkyynsä tai tarvita jotakin muuta apua. Kun lapset ovat teini-ikäisiä, herää huoli siitä, etteivät he vain lähde salaa huoneestaan keskellä yötä.
Kun lapset kasvavat aikuisiksi, nukkumisrutiinit ovat jo ehtineet muuttua.
2. Rauhallisia hetkiä ei ole olemassakaan.
On hankalaa selittää muille, kuinka ei ehdi edes lähettää yhtä tekstiviestiä. Mutta niinkin saattaa käydä, että lapset koskettelevat puhelimen näyttöä, kun sillä yrittää jotakin tehdä.
Rauhallinen hetki on ainoastaan kylpyhuoneessa, mutta sekin vain harvoin.
3. Vapaapäiviä ei ole.
On paljon erilaista puuhaa, millä voi päivänsä täyttää, vaikka ei olisikaan lapsia. Monethan ovat koko ajan kiireisiä. Mutta lapsettomat henkilöt voivat yleensä sairastella rauhassa kotonaan tai levätä muuten vain, jos siltä tuntuu.
Vanhemmilla ei sen sijaan tällaista mahdollisuutta ole. Vanhemmat eivät saa olla kipeinä tai ainakaan he eivät saa näyttää, jos ovat kipeitä. Ruokaa pitää lapsille kokata ja pyykit pestä joka tapauksessa.
4. Aivot ovat ylikuormittuneita.
”Miksi, miksi, miksi?” Lapset esittävät kysymyksiä, tarttuvat kaikkiin tavaroihin ja kyseenalaistavat asioita. Lapset haluavat myös kuulla lauluja ja satuja. Leikkiäkin pitäisi jatkuvasti.
Vaikka kaikki tämä on viihdyttävää ja mukavaa, se kuitenkin tarkoittaa, että jokainen sekunti on täynnä tekemistä.
5. Joskus pitää valvoa kahteen asti yöllä ja katsoa Netflixiä kahdestaan.
Koska silloin tällöin vanhemmat haluavat viettää kahdenkeskistä aikaa. Ja istuminen suolakeksien muruilla kuorrutetulla sohvalla samalla, kun siemailee halpaa viiniä voi olla yhtä ihanaa kuin auringonlasku Meksikon rannalla drinkin kera. Ainakin melkein.
Välillä kahdenkeskinen aika on otettava yöunista, mutta se on sen arvoista.
6. Kaikki siivoaminen ja peseminen.
Toki kaikkien täytyy siivota kotonaan, mutta vanhempien täytyy siivota vielä enemmän. Lelujen kerääminen, ruoan pyyhkiminen pöydältä ja lattialta, tavaroiden järjesteleminen, astioiden tiskaaminen... Siivottavaa on paljon ja joka puolella.
Mitä vanhemmaksi lapset kasvavat, sitä isommiksi heidän tavaransa muuttuvat. Teini-ikäiset tarvitsevat enemmän tilaa, ja lattialla olevat vaatekasat sen kuin vain kasvavat.
7. Huolehtiminen näkyy kehossa.
Monina aamuina ei voi välttyä harmailta hiuksilta ja rypyiltä. Uupumuksen lisäksi myös huoli näkyy kehossa. Huoli siitä, että lapsi tippuu rappuset alas, lyö pään pöytään tai jos häntä kiusataan.
Myöhemmin tulee huoli siitä, jos lapsi on myöhään ulkona tai viettää aikaa väärien ihmisten kanssa.
Vaikka vanhemmat ovat jatkuvasti väsyneitä, he ovat silti onnellisia.
Mihin äitiä tarvitaan? Suomalaislapset sen tietävät:
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.
Lähde: Huffington Post