7-vuotiaan Niilon koronaan liittyvä aivotulehdus on hyvin harvinainen, sanoo asiantuntijalääkäri. Lapsipotilaita on ollut sairaaloissa vähemmän kuin pandemian alkuvaiheessa pelättiin.
MTV Uutiset Lifestyle kertoi aiemmin 7-vuotiaasta Niilosta, joka joutui lokakuussa sairaalahoitoon koronaviruksen aivoihin aiheuttaman tulehduksen takia.
Lue lisää: Ekaluokkalainen Niilo kiidätettiin ambulanssilla sairaalaan – vakavat oireet koronasta: "Eihän 7-vuotiaalle voi näin tapahtua?!"
Lasten infektiolääkäri Tea Nieminen Uudesta Lastensairaalasta kertoo, että koronan aiheuttamat keskushermoston ongelmat ovat harvinaisia. Kyseisen tapauksen lisäksi Nieminen ei tiedä, että Suomessa olisi muita vastaavia tapauksia.
– Aivotulehdus ei ole mikään tyypillinen oire lapsille koronassa, Nieminen sanoo.
– Muualta on raportoitu, että lapsella on koronan yhteydessä ollut jonkinlainen aivotulehdus, mutta äärimmäisen harvinaisia koronan aikana tulleet keskushermoston ongelmat ovat.
Oireet samankaltaisia kuin muissa infektiotaudeissa
Lastenlääkärin mukaan korona aiheuttaa lapsissa hyvin samanlaisia oireita kuin muutkin hengitystievirukset.
– Tavallisimmat oireet ovat kuume, yskä ja hengitysvaikeudet. Yllättävän paljon on myös suolisto-oireita eli pahoinvointia tai oksentelua.
Jos koronaa sairastava lapsi joutuu sairaalahoitoon, on syynä usein korkea kuume, lasten infektiolääkäri kertoo.
– Jos hyvin nuorella lapsella korkeaa kuumetta, haluamme herkästi seurata, mihin kuume kehittyy. Jo siinä vaiheessa, kun me emme edes vielä tiedä, mikä kuumeen aiheuttaja on. Useimmiten sairaalahoito on kuumeen tarkkailua pienemmillä lapsilla.
– Isommilla lapsilla saattaa olla vaikeuksia uloshengityksessä, jota tulee muidenkin virusinfektioiden aikana, Nieminen kuvaa.
Sairaalahoidossa usein selvitetään taudin aiheuttajaa
Niemisen mukaan sairaalahoidolla halutaan usein varmistaa, mistä taudista on kyse ja poissulkea vakavammat, esimerkiksi bakteerin aiheuttamat, taudit.
– Varsinkin pandemian alkuvaiheessa lapset päätyivät osastolle siksi, että emme tienneet mistä oli kysymys, kun koronavastauskin tuli viiveellä.
– Pikemminkin haluamme varmistaa, että kyse ei ole bakteeritaudista. Jos selviää, että kyseessä on virustauti, esimerkiksi korona, voimme päästää lapsen kotiin, koska ei ole huolta, että olisi kehittymässä joku vakava bakteeritauti.
Lapsipotilaita sairaaloissa vähän
Yleisesti ottaen lapsipotilaita on koronan takia ollut sairaalahoidossa Suomessa vähän.
– Korona on tauti, joka yllättävän harvoin tuo lapsen sairaalaan. Se ei kuormita sairaanhoitopaikkoja.
Nieminen korostaa kuitenkin, että aikuisten lailla myös lapset voivat saada myös vakavan koronatartunnan ja esimerkiksi vakavan keuhkoinfektion.
– Se on täysin mahdollista, mutta sellaista harvoin tapahtuu. Vakavia keuhkoinfektioita on nähty Suomessakin, mutta harvinaisia ne ovat.
Nieminen kertoo, että koronan alkuvaiheessa puolitoista vuotta sitten odotettiin, että lapsipotilaita olisi näkynyt sairaaloissa enemmän. Onneksi näin ei ole käynyt.
– Keväällä 2020 odotimme, että meille alkaisi tulla potilaita, mutta näin ei ole käynyt. Uudessa lastensairaalassa on hyvin vähän ollut potilaita. On pitkiä aikoja, ettei ole yhtään potilasta, jolla on korona, ja sitten taas on joku. Kyllä se meidät yllätti.