Uusi lastensairaala pullistelee vain kuukausien ikäisistä pikkupotilaista – syynä ei ole influenssa, vaan toinen katala virustauti: "Epidemia on nyt pahimmillaan"

4:13img
Videolla kerrotaan, miten tunnistat lapsesi oireet.
Julkaistu 12.02.2020 07:18(Päivitetty 12.02.2020 20:29)
Toimittajan kuva

Tea Manninen

tea.manninen@mtv.fi

Toimittajan kuva
Laura Pylvänäinen

laura.pylvanainen@mtv.fi

@laurapylv

Influenssakausi on tänä vuonna selvästi aiempaa myöhäisemmässä ja tauteja on todettu huomattavasti vähemmän kuin viime vuonna. Uusi lastensairaala kuitenkin pullistelee rs-virustartunnan saaneista pienistä potilaista.

Uudessa lastensairaalassa on tällä hetkellä influenssan vuoksi vain muutamia lapsipotilaita. Sairaala kuitenkin pullistelee pienistä lapsipotilaista, jotka ovat siellä virustartunnan vuoksi.

Lue lisäksi: Uutta lastensairaalaa piinaava virustauti iski yksinhuoltaja Hennan perheeseen: Joutui jättämään vauvansa viikoksi sairaalaan ja ravasi kuumeisena sairaalan ja kodin väliä – "En tiedä, miten selvisin hengissä"

Syyllinen tähän on rs-virus.

– Rs-virusepidemia on nyt pahimmillaan. Tässä sairaalassa on tällä hetkellä vajaat parikymmentä potilasta, joista neljä on tehovalvonnassa. Lisäksi Jorvin sairaalassa on kahdeksan pientä potilasta, ja muuallakin Suomessa on vilskettä, Uuden lastensairaalan infektiolääkäri Harri Saxen kertoi MTV Uutiset Livessä.

Rs-virus on hengitystieinfektio, joka tarttuu ihmisestä toiseen pisaratartuntana. Rs-virus voi tarttua kaiken ikäisiin, mutta erityisesti sitä tavataan pienillä lapsilla, kuten vastasyntyneillä ja imeväisillä.

– Ne, jotka yleensä joutuvat sairaalaan, ovat noin kuukauden tai parin ikäisiä, Saxen kertoo.

Harri Saxen

Harri Saxen kertoo, että rs-virusepidemia on nyt pahimmillaan. Kyseinen epidemia tuntuu nostavan päätään joka toinen vuosi.

Harri Saxen kertoo, että rs-tartunta voi olla pienelle lapselle todella vakava, jos jäädään kotiin eikä mennä sairaalaan, sillä se voi johtaa lapsen hengitysteiden tukkeutumiseen.

Tartunta on kuitenkin Saxenin mukaan helppo huomata, sillä yleensä lapsen nenä on niin tukossa, ettei hän pysty syömään tai imemään rintaa. Tuolloin lapsi tuodaan yleensä lääkäriin ja virustartunta voidaan todeta.

Jos pieni lapsi on saanut rs-virustartunnan ja oireet ovat vakavia, niin hän voi Saxenin mukaan joutua olemaan sairaalassa jopa noin viikon verran. 

Lue myös: Influenssa johtaa joka vuosi 500 henkilön kuolemaan – epidemia alkanut nyt normaalia myöhemmin, kannattaako rokote vielä ottaa?

Rs-virukseen ei ole olemassa rokotetta eikä suoranaista lääkettä. Saxenin mukaan hoitokeinot ovat sairaalassa hyvin yksinkertaisia ja vanhanaikaisia.

– Annetaan happea ja hengitystukea ja imetään limaa hengitysteistä, että lapsen on helpompi hengittää.

Rs-virus tarttuu hyvin helposti esimerkiksi vanhemmilta sisaruksilta, sillä vanhemmilla lapsilla ja aikuisilla tauti oireilee kuten tavallinen flunssa. Saxenin mukaan rs-virusta ei oikeastaan edes kannata yrittää ehkäistä.

– Ei sitä oikein yritetä edes ehkäistä, se olisi vaikeaa, eikä lasta pullossakaan voi kasvattaa, hän toteaa.

Lue myös: Kristiinan, 27, äidinvaisto pelasti pienen Juuson – maailmaan syntyi vitivalkoinen keskonen, joka oli saanut kohdussa erittäin harvinaisen komplikaation

Oikaisu: Uutisessa puhuttiin virheellisesti Lastenklinikasta. Kyseessä on Uusi lastensairaala.

Tuoreimmat aiheesta

Tartuntataudit