Martti Hetemäen työryhmän hallitukselle kirjoittama raportti piirtää kuvan koronaviruksesta, joka vie erityisen herkästi iäkkäiden hengen.
Raportin mukaan koronatartunnat keskittyvät työikäisiin. Vaikka vain suhteellisen pieni osuus todetuista tautitapauksista on yli 80-vuotiailla, on kuolleista kuitenkin noin 70 prosenttia tätä ikäluokkaa. Raportin mukaan kuolleisuuden keskittyminen ikääntyneisiin ja monisairaisiin on kansainvälisen kokemuksen mukaisesti.
Kuitenkin huhtikuun loppuun mennessä tehohoidossa olleista henkilöistä 77 prosenttia on ollut alle 70-vuotiaita. Koronaan liittyvistä tehohoitojaksoista 12 prosenttia on päättynyt potilaan kuolemaan.
– On syytä muistaa, että osa hyvin pitkistä tehohoitojaksoista on edelleen kesken, joten emme vielä tiedä koko potilasjoukon kuolleisuutta tai keskimääräistä hoitoaikaa, raportissa kerrotaan.
Miesten riski menehtyä on raportin mukaan naisia suurempi. Sen sijaan yhtä lasta ei raportin tekoaikaan ole ollut tehohoidossa, ja he sairastavat taudin muutenkin lieväoireisesti.
Epidemian ei odotettu leviävän Euroopasta
Raportin viimeiset tiedot ovat huhtikuun lopulta, jolloin Suomessa oli todennettu 4740 koronatapausta ja 199 koronakuolemaa. Tapaukset ovat painottuneet Helsingin ja Uudenmaan alueelle, vaikka tapauksia onkin joka sairaanhoitopiirissä. Raportin mukaan koronatartuntojen väestöön suhteutettu määrä lähestyy ympäri Suomen Uudenmaan tilannetta.
Raportissa käydään läpi myös viruksen leviämisen tausta. Ensimmäinen tapaus todettiin tammikuun lopulla kiinalaisturistilla.
– Varsinaisesti epidemia kuitenkin käynnistyi vasta maaliskuun puolella. Kuten kaikkialle maailmassa virus saapui Suomeenkin matkustuksen kautta, ei kuitenkaan Aasiasta kuten oli oletettu, vaan pääosin Etelä- ja Keski-Euroopasta.