Syöpä näyttäisi olleen myös muinaisten dinosaurusten sairaus, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa syöpä löydettiin 76 miljoonaa vuotta vanhan Centrosaurus-fossiilin jalkaluusta.
Aluksi tutkijat otaksuivat fossiilin luumuutosten johtuvan huonosti parantuneesta murtumasta, mutta tietokonetomografian avulla niiden osoitettiin olevan osteosarkoomasyöpää. Muutokset olivat samanlaisia kuin luusyöpää sairastavilla ihmisillä, tutkijat kirjoittavat.
Syöpiä on löydetty fossiileista tätäkin ennen, mutta havaintoja on vähänlaisesti. Osteosarkooma on aiemmin diagnosoitu 240 miljoonaa vuotta vanhasta kilpikonnan fossiilista ja tiedossa on myös tapaus, jossa Tyrannosaurus Rexillä oli hyvänlaatuisia kasvaimia.
Nyt löydetty osteosarkooma oli edennyt pitkälle ja todennäköisesti haittasi sitä sairastaneen liskon liikkumista. Ihmisellä vastaava kasvain olisi hoitamattomana kohtalokas.
Tutkimus julkaistiin Lancet Oncology -lehdessä.
Lue myös: Ihmiset jakoivat oudoimmat tietämänsä eläinfaktat – olisitko uskonut näitä?
Lue myös: Muistatko Jurassic Parkin klassikkokohtauksessa myrkkyä syökseneen dilophosauruksen? Uusi tutkimustieto mullisti käsityksen hirmuliskon ulkonäöstä
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit.
Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.