Jari Aarnion puolustuksen mukaan tutkinnanjohto ei ole kertonut totuutta siitä miten häneen kohdistunut tutkinta alkoi.
Tutkinnanjohto on aiemmin kertonut, että Aarnion tutkinta alkoi ns. prostituoidun poliisihallintoon ja sittemmin valtakunnansyyttäjänvirastoon antamien kertomusten perusteella. Tutkinnanjohtajien mukaan tässä yhteydessä olisi tullut esiin epäselvyyksiä Trevoc -yhtiössä ja sitä kautta päästiin tynnyrijuttuun.
Aarnion käsityksen mukaan näin ei lainkaan ole.
- Jo tynnyrijutun tutkinnan yhteydessä ilmeni erimielisyyksiä ja jo silloin keskusrikospoliisissa oli herännyt epäily virkamiehen liittymisestä kyseiseen huumausainerikosasiaan, Aarnion puolustuksen kirjelmässä todetaan.
Puolustuksen mukaan tämä käy ilmi keskusrikospoliisin edustajien kertomasta, erilaisista laadituista kaavioista ja muun muassa tynnyrijutun yhteydessä hankituista televalvontatiedoista huomioiden, mihin esimerkiksi tolppalupahakemukset kohdistuivat.
- Ns. prostituoidun jutun esitutkinnasta on havaittavissa varsin poikkeuksellinen Aarnion asioiden tutkinta, huomioiden henkilön esittämät rikosepäilyt.
Aarnio kritisoi esteellisyyttä
- Aarnio on koko esitutkinta-ajan kritisoinut tutkinnan järjestämistä. Aarnio ei ole pitänyt keskusrikospoliisin pääosastossa työskenteleviä esteettöminä tutkimaan häneen kohdistuvia rikosepäilyjä, puolustus toteaa.
Puolustus arvostelee myös sitä, että tutkinnanjohtajana toimii sama syyttäjä, joka toimi syyttäjänä Aarnion edellisessä virkarikosasiassa.
- Tynnyrijutun yhteydessä alkuvuonna 2012 pidettiin lukuisia palavereja organisaatioiden johtotasoa myöden. Näissä kokouksissa asiaa selvittämässä olleet Helsingin huumerikosyksikössä työskentelevät henkilöt ovat tässä rikoskokonaisuudessa epäiltyjä, puolustus toteaa.
- Heihin liittyvässä tutkinnassa ovat keskeisesti mukana ne keskusrikospoliisin henkilöt, jotka ovat olleet näissä kokouksissa vuonna 2012 selvittämässä asiaa.
- Ensin siis yhteistyöhön tulee ongelmia ja niitä kokouksissa yritetään selvitellä. Myöhemmin "toisella puolella pöytää" istuneet ovat rikoksista epäiltyjä ja "toisella puolella pöytää" istuneet selvittelevät heidän epäiltyjä lainvastaisia toimiaan.
Aarnio katsoo, että useat hänen tutkintaansa liittyvät keskusrikospoliisissa työskentelevät poliisit ovat esteellisiä. Lisäksi julkisuudessa on tuotu esille keskusrikospoliisin ja Helsingin huumerikosyksikön välit. Kyse ei ole Aarnion mielikuvista vaan aidosta, joidenkin henkilöiden välisestä ongelma -tilanteesta.