Adlercreutz: Kännykkäkielto etenee loppuvuodesta – tätä se tarkoittaa: "Mitään ratkaisua ei ole poissuljettu"

2:41img
OAJ kiirehtii kännykkäkieltoa – Adlercreutz: Lakiluonnos valmistuu loppuvuodesta
Julkaistu 30.07.2024 10:24
Toimittajan kuva

Maria Nykänen

maria.nykanen@mtv.fi

Lakiesitys niin sanotusta kännykkäkiellosta on valmistumassa loppuvuodesta, kertoo opetusministeri Anders Adlercreutz (r.)

Opetusalan ammattijärjestö OAJ toivoo hallituksen lupaileman kännykkäkiellon etenevän pikaisesti. 

Kännykät aiheuttavat jatkuvasti aivan turhaa häiriötä ja keskeytyksiä oppitunneilla. Tämä on merkittävä ongelma kouluissa, OAJ:n puheenjohtaja Katarina Murto sanoo.

Murron mukaan nykyinen tilanne on epäselvä. Vaikka kännykkäparkkeja on jo käytössä joissakin kouluissa, ne perustuvat oppilaiden vapaaehtoisuuteen. 

Nykylain mukaan kännykkää ei voi ottaa pois oppilaalta ennen kuin häiriötä on aiheutunut.

– Vasta sitten, kun kännykkä häiritsee opetusta, on opettajalla oikeus ottaa se pois. Siitä aiheutuu opetuksen keskeytymistä, ja kaikkien oppimisen häiriintymistä. Opettajat ja oppilaat joutuvat käymään turhaa debattia siitä, meneekö kännykkä reppuun vaiko ei.

Käytännössä OAJ:n toivoma kännykkäkielto mahdollistaisi siis kännykkäparkit, eli kännyköiden keräämisen pois oppilailta koulupäivän tai oppitunnin alussa ilman oppilaiden suostumusta.

– Opettajat kaipaavat vahvempaa selkänojaa. Lakia pitäisi täsmentää niin, että voitaisiin ennaltaehkästä häiriöitä, Murto sanoo.

Lue myös: Kouluihin halutaan tiukempia kännykkäkieltoja – mutta mitä sanoo laki?

Loppuvuodesta eduskuntaan

Opetusministeri Anders Adlercreutzin (r.) mukaan lakiesitys niin sanotusta kännykkäkiellosta on tarkoitus antaa eduskunnalle loppuvuodesta. Sitä valmistellaan parhaillaan opetus- ja kulttuuriministeriössä.

– Pohdimme tällä hetkellä erilaisia ratkaisuja, ja tarkastelemme myös muiden maiden käytäntöjä. Pidän hanketta keskeisen tärkeänä, Adlercreutz kertoo sähköpostitse MTV Uutisille. 

Lain tarkka sisältö ei ole vielä selvillä, mutta käytännössä se tarkoittaisi Adlercreutzin mukaan juuri mahdollisuutta rajoittaa kännyköiden käyttöä koulupäivän aikana nykyistä ennakoidummin.

– Se, miten se toteutetaan, on vielä määrittelemättä, enkä ole sulkenut mitään ratkaisuja pois.

Lue myös: Kuria vaativa perussuomalaisten kansanedustaja kieltäisi kännykät kouluissa – nämä asiat esteenä

Törmääkö kännykkäkielto perusoikeuksiin?

Kännykkäkieltoa joudutaan luultavasti puimaan myös eduskunnan perustuslakivaliokunnassa. 

Syynä on se, että nykytulkintojen kännykän takavarikoiminen kajoaa lapsen perusoikeuksiin, kuten omaisuuden ja yksityisyyden suojaan. 

Esimerkiksi eduskunnan oikeusasiamies on todennut lainvastaiseksi käytännön, jossa kännykkä takavarikoidaan loppupäivän ajaksi koulun kansliaan häiritsevän käytön jälkeen.

Adlercreutz ei kuitenkaan usko lain kaatuvan perusoikeusongelmiin. 

– Lakia valmisteltaessa on tärkeää huomioida oppilaalle kuuluvat perusoikeudet. Minun on kuitenkin vaikea nähdä, että tästä asiasta tulisi kompastuskivi. Lopullisen harkinnan tekee tietenkin eduskunnan perustuslakivaliokunta.

OAJ:n Murto muistuttaa, että myös sivistykselliset oikeudet on turvattu perustuslaissa.

– Toki perustuslakinäkökulmaakin täytyy tässä arvioida. Mutta myös sivistykselliset oikeudet ovat perusoikeus, ja sekin täytyy varmistaa, että mahdollistetaan työrauha opetukseen ja oppimiseen kaikille, Murto sanoo.

OAJ ei kannata esimerkiksi täyskieltoa, jossa kännyköiden tuominen kouluun kiellettäisiin kokonaan.

– On selvää, että kännykät ja digilaitteet kuuluvat yhteiskuntaan, ja niitä voidaan käyttää myös oppimisessa. Lain tulisi mahdollistaa kännyköiden kerääminen pois ennalta siten, että opettajilla säilyy oikeus päättää, millon kännykötä käytetään oppimiseen.

Suurin osa kouluista aloittaa syyslukukauden ensi viikon torstaina.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka