Kokoomuksen kansanedustaja moittii opetusministeriötä hidastelusta ja liian kireästä perusoikeustulkinnasta kännykkäkiellon valmistelussa.
Hallituspuolue kokoomuksen kansanedustaja, pitkäaikainen perustuslakivaliokunnan jäsen Ben Zyskowicz moittii kännykkäkiellon hidasta etenemistä opetus- ja kulttuuriministeriössä.
Zyskowiczin mielestä lakiesitys voitaisiin hyvin antaa jo lokakuussa, mutta etenemistä hidastaa liian tiukka perusoikeustulkinta.
– Tämä on aivan turhaa viivyttämistä. Vatulointi ja perusoikeusongelmien näkeminen asiassa on suorastaan naurettavaa. Mielestäni ei ole mitään estettä sille, että lakiesitys annettaisiin lokakuun loppuun mennessä.
Lue lisää: Kännykkäkielto etenee loppuvuodesta – tätä se tarkoittaa
– Tämä johtuu osin siitä, että ministeriössä katsotaan, että kyseessä on perusoikeusrajoitus, ja siksi valmistelu vaatii moniulotteista juridista pohdiskelua, Zyskowicz sanoo.
Adlercreutz kertoi MTV Uutisille, että lakiesitys on tarkoitus antaa loppuvuodesta. Hän ei usko lain kaatuvan perusoikeusongelmiin, mutta lisää, että lopullisen harkinnan tekee eduskunnan perustuslakivaliokunta.
Zyskowiczin mielestä lakia ei pitäisi lähettää perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi, sillä kännykän pois kerääminen oppitunnin ajaksi ei hänen mukaansa rajoita millään tavalla oppilaan perusoikeuksia.
– Perustuslaki ei liity tähän asiaan mitenkään, ei siis mitenkään. Kännykän poisottaminen oppituntien ajaksi ei ole mikään perusoikeusrajoitus. Tämä on aivan vääristynyttä ja ylikireää perusoikeustulkintaa.
"Onko perusoikeus tuoda koira luokkaan?"
Eduskunnan oikeusasiamies on todennut, että kännykän takavarikointi oppilaalta kajoaa oppilaan perusoikeuksiin, kuten omaisuuden ja yksityisyyden suojaan.
Lisäksi hän on todennut lainvastaiseksi käytännön, jossa kännykkä takavarikoidaan loppupäivän ajaksi koulun kansliaan häiritsevän käytön jälkeen.
Zyskowiczin mielestä kännykkäkieltokeskustelu on esimerkki siitä, että perusoikeustulkinta on nykyisin Suomessa liian kireää.
– Jos oppilaalla on koira, jonka hän tuo mukanaan luokkaan, onko senkin poisottaminen perusoikeusrajoitus? Onko oppilaalla perusoikeus tuoda koira luokkaan? Onko oppilaalla perusoikeus tuoda kännykkä tunneille? Ei ole.
– Kännykän käyttö tunneilla ei ole mikään perusoikeus ja sillä siisti, hän katsoo.
Kännykkäkielto mahdollistaisi kännykkäparkit ilman oppilaan suostumusta
Käytännössä kännykkäkielto mahdollistaisi esimerkiksi kännykkäparkit, eli kännyköiden keräämisen pois oppilailta koulupäivän tai oppitunnin alussa.
Vaikka kännykkäparkkeja on jo käytössä joissakin kouluissa, ne perustuvat oppilaiden vapaaehtoisuuteen. Nykylain mukaan kännykkää ei saa takavarikoida ennen kuin varsinaista häiriötä opetukseen on jo aiheutunut.
Adlercreutzin mukaan niin sanotun kännykkäkiellon tarkka sisältö ei ole vielä selvillä, mutta käytännössä se mahdollistaisi juuri kännyköiden käytön rajoittamisen nykyistä ennakoidummin.
Ovaska: Lakia luetaan kuin raamattua
Myös keskustan kansanedustaja, opettajataustainen Jouni Ovaska katsoo, että puhelimet pitäisi voida automaattisesti kerätä esimerkiksi kännykkäparkkiin, ja kännykät pitäisi voida kieltää myös välitunneilla.
– Lakia ja ohjeita luetaan kuin Raamattua. Moni pelkää kajota lapsen perusoikeuksiin, joiksi puhelin katsotaan. Me aikuiset emme tunnu ymmärtävän, mitä tuhoa nämä laitteet tekevät kasvulle ja oppimiselle. Lapset itse eivät pysty käyttöä säätelemään, se on meidän aikuisten vastuulla, Ovaska sanoo tiedotteessa.
– Jos opettaja sanoo, että hänen tunneillaan ei puhelinta käytetä ja ne säilytetään poissa näkyvistä, tämän pitää olla viimeinen sana. Jos näin ei toimita, puhelin pitää voida takavarikoida vaikka koko päiväksi, hän kirjoittaa.
Myös Ovaska vaatii hallitukselta nopeita toimia hallitusohjelmassa sovitun niin sanotun kännykkäkiellon edistämiseksi.
– Monessa kunnassa koulut alkavat jo ensi viikolla mutta hallitus ei ole vuodessa kyennyt tekemään tarvittavia lainsäädäntömuutoksia, joilla mobiililaitteiden käyttöä voitaisiin rajoittaa tehokkaammin ja vahvistaa oppilaiden keskittymistä opetukseen. Kuitenkin vuodessa on onnistuttu viemään läpi niin työmarkkinauudistukset kuin DCA-sopimus, hän ihmettelee.
Opetusministeri Adlercreutz viestitti aiemmin MTV Uutisille pitävänsä kännykkäkiellon etenemistä keskeisen tärkeänä hankkeena.
Niin sanotun kännykkäkiellon valmistelu perustuu hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan hallitus tekee tarvittavat lakimuutokset, joilla voidaan "nykyistä tehokkaammin rajoittaa esimerkiksi mobiililaitteiden käyttöä koulupäivän aikana."
Juttua muokattu 30.07. kello 19.29: Jutussa luki aiemmin: "Adlercreutz kertoi MTV Uutisille, että lakiesitys on tarkoitus antaa loppuvuodesta, ja että kännykkäkieltoa joudutaan luultavasti aikanaan puimaan myös perustuslakivaliokunnassa." Kappale on muokattu muotoon: "Adlercreutz kertoi MTV Uutisille, että lakiesitys on tarkoitus antaa loppuvuodesta. Hän ei usko lain kaatuvan perusoikeusongelmiin, mutta lisää, että lopullisen harkinnan tekee eduskunnan perustuslakivaliokunta."
Lisäksi muokattu jutun ensimmäistä kappaletta, jossa luki aiemmin: "Zyskowicz moittii ministeriötä ja opetusministeri Anders Adlercreutzia (r.) hidastelusta kännykkäkiellon kanssa." Zyskowiczin kritiikki hidastelusta ei kuitenkaan kohdistu opetusministeriin, vaan ministeriöön, jossa lakia on valmisteltu, sillä Adlercreutz aloitti työnsä opetusministerinä 5. heinäkuuta.
Katso myös alla oleva video: OAJ toivoo kännykkäkiellon etenevän pikaisesti
2:41