– Kyllähän oikeusprosessi aika nopeasti meni Afganistanissa, sanoo ulkoministeriön Etelä-Aasian yksikön vastuuvirkamies Olli Ruohomäki.
– Toisaalta ei ole mikään yllätys, että tuli kuolemantuomio, koska kyllä aika useasti Afganistanissa on langetettu kuolemantuomio murhista tai ryöstömurhista, Ruohomäki jatkaa.
Ulkoministeriö sai mediatiedon Herat’issa annetusta tuomiosta sunnuntaina ja hakee parhaillaan sille virallista vahvistusta Kabulin-lähetystönsä kautta. Myös tiedot tutkinnan vaiheista ovat hämärän peitossa.
Selvää on, että tuomituilla on valitusoikeus.
– Suomi ei lähde puuttumaan Afganistanin oikeusprosessiin sinänsä, mutta ilman muuta, mikäli kuolemantuomio pysyy vetoomustuomioistuimessa ja myös korkeimmassa oikeudessa voimassa, niin kyllä me tulemme ilmaisemaan kantamme, että Suomi osana EU:ta vastustaa kuolemantuomiota myös periaatteellisesti.
Lähetysjärjestö: Liian aikaista ottaa kantaa
Suomen Evankelisluterilaisen Kansanlähetyksen lähetysjohtaja Mika Tuovinen epäilee, ovatko nyt tuomitut syyllisiä juuri näihin murhiin.
– Emme tiedä mistä kaikesta näitä henkilöitä on syytetty. Tämä on todennäköisesti paljon suurempi asia kuin näiden kahden lähetystyöntekijän murha. Meiltä puuttuu tässä vaiheessa kaikki virallinen informaatio.
Kuolemantuomion Tuovinen tuomitsee kristillisyyden vastaisena.
– Se on vieras ajatus niin itselleni kuin länsimaiselle oikeuskäytännölle. Minun ajatteluuni ei sovi että joltain otetaan henki pois ja kristillisesti itse näen myös mahdollisuuden anteeksiantamiseen ja armoon.
– Varmaan siellä paikallisviranomaiset tietävät parhaiten miten voidaan estää mahdolliset tulevat vastaavat teot.