Suomen mäkihyppykonkarin Janne Ahosen mielestä Simon Ammannin kaatuminen Bischofshofenin mäkikisassa oli osoitus lajin tämän hetken nurinkurisesta tilanteesta.
– Olihan se rumannäköinen tapahtuma, kyllä näki heti, että siinä sattui. Se on nykypäivää, niin kauan kuin välineet menevät tuohon suuntaan, tuommoisia tapahtumia alkaa tulla entistä enemmän, Ahonen avasi tylyn todellisuuden MTV Sportille.
37-vuotias Ahonen on kisannut maailman huipulla kaksi vuosikymmentä, joten hän on kokenut nykyisen mäkihypyn välinekehityksen niin läheltä kuin voi. Ahosen mielestä ongelmat välinekehityksessä tiivistyvät muutamaan pääkohtaan.
– Suksia kehitetään, että ne ovat hyvä ilmassa. Ne ovat kevyet ja kuin lentokoneen siivet, eivät enää reen jalakset niin kuin ennen vanhaan. Ennen sukset olivat huonot ilmassa, mutta helppo hallita lumella, nykyään se on päinvastoin.
– Siteitä ja monoja kallistetaan vinoon, että suksi lentäisi lappeellaan. Silloin mono on vinossa, kun suksi tulee suoralle alamäelle.
– Lisäksi käytetään kiiloja suksen kantatuen ja pohkeen välissä, mikä pakottaa säären kulmaa eteenpäin. Silloin tullaan entistä etupainoisemmassa asennossa alas. Jos on vähän nahkea alastulomäki, on helppo mennä nenälleen.
Alastulon turvallisuutta on siis leikattu ilmalennon kustannuksella. Ahosen mielestä kilpailijoita hyppyytetään jopa ylipitkälle, lähes joka kisassa.
– Ja telemark-alastulo vaaditaan, että saa hyvät tuomaripisteet. Se pitäisi tehdä niin kuin ennenkin, vain toisenlaisilla välineillä, Ahonen ihmettelee.
Kritiikkinsä Kuningaskotka suuntaa Kansainväliselle hiihtoliitolle FIS:lle.
– Ainoa, miten FIS tilanteeseen reagoi, oli että he paksunsivat kypäriä tälle kaudelle, Ahonen toteaa.
– Pitääkö paksuntaa kypäriä lisää – nuo eivät tuollaisia iskuja suojaa – vai pitäisikö ottaa varusteissa vähän takapakkia?