"Aika tämän hetken ja 1,5 asteen välillä kutistuu valtavasti" – ratkaiseva rajapyykki voi ylittyä ennen vuotta 2030

6:33img
Suomi esittelee ilmastokeksintöjä Dubain jättikokouksessa.
Julkaistu 05.12.2023 12:21

MTV UUTISET – STT

Fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöt nousivat järjestön mukaan 1,1 prosenttia viime vuonna, kertoo Global Carbon Project -järjestö.

Ilmaston lämpeneminen saattaa ylittää ratkaisevan 1,5 asteen rajapyykin jo seitsemässä vuodessa, selviää Global Carbon Project -järjestön vuosittaisesta raportista.

Fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöt nousivat järjestön mukaan 1,1 prosenttia viime vuonna. Jyrkkää nousua oli Kiinassa ja Intiassa, jotka ovat nyt maailman ensimmäiseksi ja kolmanneksi suurimmat päästöjen aiheuttajat.

Raportin mukaan on olemassa 50 prosentin todennäköisyys sille, että Pariisin sopimuksessa mainittu 1,5 asteen raja ilmaston lämpenemiselle ylittyy vuoteen 2030 mennessä.

Maailman maat ovat kokoontuneena YK:n ilmastokokoukseen (COP28) Arabiemiraattien Dubaissa. Tuoreen raportin kirjoittajat kehottavat huippukokoukseen osallistuvia maita ryhtymään nyt toimiin hiilen, öljyn ja kaasun aiheuttamia saasteita vastaan.

– Aika tämän hetken ja 1,5 asteen välillä kutistuu valtavasti, joten säilyttääksemme mahdollisuuden pysyä alle 1,5 asteen tai hyvin lähellä 1,5 astetta, meidän on toimittava nyt, sanoi raportin pääkirjoittaja Pierre Friedlingstein Exeterin yliopiston Global Systems Institutesta.

"Asiat menossa väärään suuntaan"

Vuoden 2015 Pariisin sopimuksessa maat sitoutuivat rajoittamaan lämpötilan nousun selvästi alle kahteen asteeseen esiteolliseen aikaan verrattuna ja mieluiten 1,5 asteeseen.

Kunnianhimoisempi 1,5 asteen tavoite on sittemmin muuttunut tärkeämmäksi, kun on saatu näyttöä siitä, että tämän ylittävä lämpeneminen voi johtaa vaarallisiin ja peruuttamattomiin käännekohtiin.

Kansainvälisen ilmastopaneeli IPCC:n mukaan hiilidioksidipäästöt on puolitettava tällä vuosikymmenellä, jotta tässä rajassa voitaisiin pitäytyä.

Global Carbon Projectin mukaan tehtävä on kuitenkin muuttumassa yhä haastavammaksi, kun päästöt jatkavat kasvuaan.

Ilmastontutkimuskeskus Ciceron vanhemman tutkijan Glen Petersin mukaan hiilidioksidipäästöt ovat nyt kuusi prosenttia korkeammat kuin silloin, kun maat allekirjoittivat Pariisin sopimuksen.

– Asiat ovat menossa väärään suuntaan, hän sanoi.

Valtaosa päästöistä fossiilisista polttoaineista

Tutkimuksessa havaittiin, että fossiilisten polttoaineiden osuus oli 36,8 miljardia tonnia yhteensä 40,9 miljardista hiilidioksiditonnista, jonka arvioidaan vapautuvan tänä vuonna.

Useat suuret saastuttajat ovat laskeneet hiilidioksidipäästöjään tänä vuonna. Raportin mukaan esimerkiksi Yhdysvalloissa päästöjen ennustetaan pudonneen tänä vuonna kolme prosenttia ja koko EU:ssa 7,4 prosenttia.

Kiinan osuus maailman päästöistä on kuitenkin lähes kolmannes ja maan fossiilisten polttoaineiden hiilidioksidipäästöjen odotetaan kasvavan tänä vuonna neljä prosenttia, raportissa arvioidaan.

Samaan aikaan Intian hiilidioksidipäästöjen yli kahdeksan prosentin kasvu on johtanut siihen, että maa on ohittanut EU:n ja noussut kolmanneksi suurimmaksi fossiilisista polttoaineista syntyvien päästöjen aiheuttajaksi.

Lue myös: Näin ilmastonmuutos sairastuttaa ja tappaa – äärimmäisistä sääilmiöistä tulossa äärimmäisiä terveysilmiöitä

Dubain ilmastokokous alkaa – näin Orpo kommentoi

Ennätyksellinen kuumuus riivaa maapalloa – 70 000 ihmistä kokoontuu Arabiemiraatteihin pelastaakseen ihmiskunnan

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos