Usain Bolt paljasti: paluu kiinni yhdestä asiasta – ilmoille nousi herkullinen spekulaatio

26.02966566
ullstein bild - Sven Simon/ All Over Press
Julkaistu 20.10.2020 06:00
Toimittajan kuva

Tuomas Hämäläinen

tuomas.hamalainen@mtv.fi

@TuoHamalainen

Pikajuoksun maailmanennätysmies Usain Bolt, 34, paljasti, että hän tekisi paluun, jos hänen entinen valmentajansa Glen Mills niin pyytäisi. C Moren yleisurheiluasiantuntija Mika Järvinen ottaa kiinni tästä nousevaan herkulliseen spekulaatioon.

Bolt päätti yleisurheilu-uransa kolme vuotta sitten Lontoon MM-kisoihin, mutta tähti oli jo suurimmasta loistostaan hiipunut. 100 metriltä irtosi pronssia, mutta uran päätöskisa päättyi jamaikalaislegendalta rujosti, kun hän kaatui pikaviestissä dramaattisesti jalkakrampin aiheuttamien kipujen myötä.

Bolt on kokeillut pikajuoksu-uransa jälkeen siipiään jalkapallon parissa, mutta huippufutariksi Boltista ei tällä haavaa ollut. Laakereillaan Bolt ei ole muutoinkaan lepäillyt, vaan hän kertoi Variety-lehden kesällä julkaisemassa haastattelussa kokeilleensa hiljattain pyöräilyä, todenneensa sen rankaksi ja alkaneensa arvostaa pyöräilijöitä.

Bolt tunnusti samassa haastattelussa kaipaavansa yleisöjä. Harjoittelua Boltilla ei ole kuitenkaan ikävä, eikä hän suunnittele paluuta. Mutta.

– Jos valmentajani tulisi takaisin ja sanoisi, että "tehdään tämä", tekisin niin, koska uskon niin paljon valmentajaani. Joten jos hän sanoo, että "me tulemme tekemään tämän", tiedän, että se on mahdollista, Bolt paljasti.

– Soittakaa siis Glen Millsille, niin minä palaan, Bolt jatkoi naurahtaen.

Näytöskisaan?

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

200 metrin maailmanennätykseksi Bolt paineli MM-Berliinissä 2009 ajan 19,19.

Vakavasti ottaen: voisiko maailmanhistorian nopein mies tehdä paluun? Nuori poika Bolt ei enää 34-vuotiaana ole, mutta yhtäältä kyse on poikkeuksellisesta urheilijasta, joka voisi menestyä hiukan aiempaa heikommassakin iskussa. Toisaalta neljä vuotta aikanaan dopingpannan myötä sivussa ollut Justin Gatlin, 38, on viime vuosien arvokisamitalijuoksuillaan näyttänyt, että loisto on vanhempanakin mahdollista – esimerkiksi vuosi sitten Dohasta 100 metriltä napsahti MM-hopeaa.

– Veikkaan, että Bolt ei tee paluuta niin sanotusti tosimielessä. Näytösmielessä ehkä, mutta siihen en jaksa oikein uskoa, että hän valmistautuisi kokonaiseen kauteen tai tähtäisi olympialaisiin, Mika Järvinen pähkäilee.

LUE MYÖS: Usain Bolt vei yleisurheilun kuninkuuslajin uudelle tasolle – huikea video paljastaa hiotut yksityiskohdat: "Luonnonoikku"

Järvinen arvioi Boltin olevan fyysisesti ok-kunnossa nytkin. Pitkällä ja elegantilla askelluksella porhaltaneen jamaikalaisen pohjat ovat vahvat, vaikka pikajuoksusta olisi taukoa kertynytkin.

– Hän pystyisi kolme kuukautta systemaattisesti treenaamalla tulemaan johonkin näytöskisaan. Ei välttämättä sataselle tai kahdelle sadalle, vaan johonkin 150 metrille. Tai luokkaa Copacabanalle alamäkikilpailuun; tehtäisiin baana alamäkeen, Järvinen väläyttää.

"Alle kymmenen sekunnin kuntoon alle kolmen kuukauden treenillä"

0:44img

Usain Bolt osoitti vuonna 2018 olevansa nopea myös painottomassa tilassa.

Järvinen alleviivaa, että koko kauteen valmistautumisessa ei ole kyse vain siitä, että pääsee juoksukuntoon, vaan kropan täytyisi myös kestää koko sirkus useine eri puolella maailmaa järjestettävine kilpailuineen.

– Usainin tapainen juoksija pääsee alle kymmenen sekunnin kuntoon uskoakseni alle kolmen kuukauden treenillä. Mutta jos hän nyt palaisi, kestäisikö sillä kolmen kuukauden treenillä sitä, että hän kilpailisi kolme–neljä kuukautta, vetäisi olympialaiset läpi, kävisi sitä ennen Timanttiliigaa ja reissaisi sinne sun tänne?

Paikallaan olisi vetää pitkä harjoitusjakso pitkän tauon jälkeen.

– Pitäisi tehdä kokonainen kausi harjoittelua – jopa ylipitkä kausi. Yleisesti aliarvioidaan sitä, mitä kokonaisuus on. Vaikka kyse olisi 100 metrin juoksusta, se ei ole vain sitä, että ollaan saatanan nopeassa kunnossa. Ne pohjat pitää kestää, kun mennään kilpailukaudelle. Jos kilpailet kerran tai jopa kaksi kertaa viikossa, eri maissa, jopa eri mantereilla, et käytännössä katsoen pääse paljon kesän aikana harjoittelemaan.

– Se on sitä, että käyt kilpailemassa ja teet kilpailujen välissä jonkun yhden tai korkeintaan kaksi valmistavaa harjoitusta. Voit hätäisesti keretä käydä jotain fysiikkaa tekemässä, mutta fyysisen suorituskyvyn pitää kestää koko kesän ilman varsinaista harjoittelua, ja siihen vaaditaan hirveät pohjat.

"Onko valmis ottamaan riskin?"

0:30img

Usain Bolt on kokeillut pikajuoksu-uransa jälkeen kykyjään jalkapalloilussa, mutta ilman mainittavaa menestystä. Vuonna 2018 hän debytoi australialaisessa ammattilaisjoukkueessa Central Coast Marinersissa.

Kun kaiken voittaneen Boltin ura päättyi kuupahtamiseen, voi pohtia, olisiko tämä voinut jäädä kaihertamaan legendan mieltä niin, että hän haluaisi vielä joku päivä kunniakkaamman, uuden lopun.

– Ehkä, mutta samalla voi spekuloida, mitä jos käy samalla tavalla: onko hän valmis ottamaan sen riskin? Jos comeback onkin samalla tavalla fiasko, mitä se ihan hyvin voi olla. 

Tällöin Bolt voisi luoda uralleen yhdeltä kantilta ajateltuna tahran epäonnistuneena kehäraakkina.

– Kun heität kolikkoa, niin jompikumpi puoli tulee. Harvoin se kolikko jää pystyyn, Järvinen toteaa Boltin mahdollisuuksista.

Entisestä kunkusta altavastaajaksi?

Järvisen näkemys on, että Bolt pystyisi fyysisesti palaamaan yhä huipputasolle, mutta asiantuntija ei jaksa uskoa, että jamaikalainen kykenisi tähän henkisesti.

– Tyyppi, joka aina on ollut kunkku, lähtisi altavastaajatilanteesta ja joutuisi mahdollisesti jopa aluksi konttaamaan vähän altavastaajana.

– Jos Bolt olisi tullut lopettamisesta ilmoitettuaan seuraavalle kaudelle takaisin, se olisi ollut ihan eri asia. Mutta kun sitä kuuluisaa vettä on virrannut Vantaanjoessa ja Rio Grandessa, se ei ole niin yksinkertainen asia. 

LUE MYÖS: Onko doping saatu pikajuoksussa kuriin? Yleisurheilulegenda Carl Lewisin tapaus muistuttaa: "Miksi ottaisit prinssin roolin, jos kuninkaan paikkakin on tarjolla?"

Vaikka 10,20–10,30:n tasoiset ajat olisivat Boltille todennäköisesti vaivatonta sarkaa, Järvinen korostaa, että alle kymmenen sekunnin vetäminen olisi Boltillekin vaativaa touhua.

– Silloin jokainen sadasosa ja melkein jokainen tuhannesosa pitää ihan oikeasti tehdä. Se ei ole hänellekään itsestäänselvyys, että näin tapahtuisi.

"Ihan hetkessä ei vastaavanlaista korvaajaa tule"

Kaipaako yleisurheilu ylipäätään Boltin paluuta? Vastaavaa ylimaallisen kohistua vetonaulaa ei tällä hetkellä ole eikä hevillä tule, mutta toisaalta esimerkiksi Ruotsin nuori ME-seiväshyppääjä Armand Duplantis on jo nyt valovoimainen hahmo.

– Bolt oli, Bolt meni. Hän jätti historiaan aivan helvetinmoisen jäljen. Ihan hetkessä ei vastaavanlaista korvaajaa tule, jos puhutaan ihan maailman megatähteydestä. Mutta jos Bolt tekisi paluun, minulla on jotenkin sellainen kutina, että ei se olisi niin iso asia ihmisille kuitenkaan, Järvinen puntaroi.

LUE MYÖS: Onko tässä "uusi Usain Bolt"? Väriläiskä uskoo tajunnanräjäyttävään ME-aikaan: "En pysähdy siihenkään"

– Aikaa on mennyt. Osa ihmisistä uskoakseni ajattelisi, että tämä on vähän rahastusta tai tämä on vitsi, ei tämä oikein ole hyvä asia. Että mikä on tämä motiivi, onko rahat loppu? Nyrkkeilijät ovat tehneet paluita: kun on ollut rahat loppu, on ollut pakko tulla takaisin kehään. Siinä tulisi helposti sellainen olo.

Vaikka ties miten monia miljoonia urallaan takoneella Boltilla tuskin tällainen tilanne eteen tuleekaan.

– En usko, että se on siitä kiinni, mutta moni ihminen miettisi sitä.

Perheenisän kaksi tietä

Boltin arki on muutenkin nykyään erilaista kuin aikanaan. Hänestä tuli toukokuussa tyttölapsen isä, ja vanhemmuuskin tapaa muuttaa ihmisen suhtautumista elämään.

– Myös siinä on kuuluisat kaksi tietä. Joillakin rallikuskeilla on ollut niitä juttuja, että kotielämä onkin pikkaisen erilaista. Ennen oli 300 päivää maailmalla ja 60 päivää kotona, ja kun se vaihtuu toisinpäin, saattaa ruveta tekemään mieli takaisin rallipolulle. Sitä ei tiedä, vaikka Boltilla motiivi tuleekin siitä, että perhe-elämä onkin yllättävän rankkaa, vaikka onkin lastenhoitajia ja muuta, Järvinen naurahtaa.

17.53705080

Usain Bolt hyvästeli juoksuradat Lontoossa vuonna 2017, mutta jääkö päätös lopulliseksi?

Tuoreimmat aiheesta

Yleisurheilu