Aira Samulin kertoo menneensä elämäkerran kirjoittaja Sauli Miettisen kanssa syvälle kirjan teemoihin.
Sauli Miettisen kirjoittama elämäkertateos Uskomaton Aira Samulin (WSOY, 2016) julkaistiin tänään maanantaina. Kirjassa käydään läpi isoja teemoja 89-vuotiaan naisen elämässä.
Teoksessa puhutaan paljon Airan perheestä ja lapsista, Pirjosta ja Jarista.
Pirjo sairastui teini-ikäisenä skitsofreniaan ja on ollut sairaalahoidossa suurimman osan elämästään. Jari taas teki näyttävän uran tanssijana ja teatterissa, mutta myöhemmin myös hän kärsi henkisistä ongelmista ja joutui jäämään mielenterveyden häiriöiden takia sairaseläkkeelle.
– Vaikka kirjaprojekti sujui Saulin kanssa todella hyvin, muutamat ikävät asiat tulivat uniin ja valvottivat öisin. Vaikka yritän nimenomaan nukkua hyvät ja pitkät yöunet, Samulin kertoo MTV.fille.
– Kirjassa käsitellään rankkoja asioita. Aira kertoi Auringonpimennys-kirjan (WSOY, 1989) työstämisen olleen rankka projekti, enkä halunnut laittaa häntä muistelemaan niitä hirveitä asioita. Mutta niihin asioihin kuitenkin jotenkin vain ajauduttiin, kirjailija Miettinen sanoo.
Samulin kertoo olleensa huolissaan perhettään koskevissa asioissa siitä, ettei hän vahingoittaisi poikaansa asioilla, joita kirjassa käsitellään.
– Minulla on sairas perhe. Olen huolissani läheisteni mielenterveydestä, Samulin toteaa.
Kirjailija ja kirjan kohde puhuvat paljon Samulinin pojasta.
– Jarin tapaaminen oli melkeinpä terapeuttinen kokemus. Hänestä huokui rauhallisuus, viisaus ja sielukkuus. Hän tuntui päässeensä rankkojen asioiden yli ja puhui rauhallisuudella asioista, Miettinen toteaa.
– Jari on muun muassa käynyt läpi 15 vuotta psykoosia ja siksi olen erityisen varovainen hänen kohdallaan. On erityisen tärkeää, ettei äiti vahingoita häntä millään tavalla. Hän oli pieni, kun erosimme hänen Helge-isänsä kanssa eikä hän oikeastaan muista isästään paljon, Samulin muistelee.
Aira puhuu pojastaan erittäin lämpimään sävyyn.
– Jari on hyvä ihminen. Tuntuu, että hän kuvainnollisesti haluaa pelastaa isänsä helvetin tulesta. Hänen isänsä ehti tehdä niin paljon pahaa hoitamattomien ja salattujen mielenterveysongelmien vuoksi.
– Kun näistä asioista sitten puhuttiin ja niin monet niistä tiesivät, niin ajattelin, että tietäköön koko Suomen kansa, Samulin toteaa.