Airbnb-majoitustoiminta herättää närää joissakin taloyhtiöissä. Mutta voiko yhtiö rajoittaa tai suoranaisesti kieltää toiminnan? Entä vuokranantaja? Ja miten on verojen laita? Suomen vuokranantajien toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva vastasi kysymyksiin viime keskiviikkona Huomenta Suomessa.
1. Voiko taloyhtiö rajoittaa tai suoranaisesti kieltää Airbnb-toiminnan osakkailta?
Yritetty on – aina tulee esimerkiksi kysymys, voimmeko muuttaa yhtiöjärjestystä niin, että tällainen toiminta kielletään kokonaan. Vastaus siihen on, että tietysti voidaan muuttaa, mutta se vaatii kaikkien (osakkaiden) suostumukset. Eli jos siellä on toimijoita, jotka tätä (Airbnb-toimintaa) harrastavat, niin silloin niitä suostumuksia ei käytännössä saada.
Jos se toiminta aiheuttaa oikeasti jatkuvasti ja toistuvasti ihan hirveästi häiriötä, yhtiöllä on totta kai pakkokeinona hallintaanotto, jolla siihen pystytään puuttumaan.
2. Voiko asuntoa tarjota vuokralle Airbnb:ssä, jos on itse kyseisessä asunnossa vuokralla?
Tässä mennään asuinhuoneiston vuokralain perussääntöjen mukaan: enintään puolikasta (asunnosta) saa tarjota ilman vuokranantajan lupaa, ihan samalla tavalla kuin enintään puolikasta saa alivuokrata ilman (vuokrantajan lupaa).
Periaatteessa Airbnb-palvelussa siis voisi tarjota vuokralle pienestä asunnosta esimerkiksi keittiötä ja vessaa, mutta koska yleensä vuokralle kuitenkin tarjotaan koko asuntoa, käytännössä tämä tarkoittaa oikeasti sitä, että siitä pitää sopia vuokranantajan kanssa. Eli pitää olla vuokranantajan lupa.
3. Saako kaiken Airbnb:stä tulevan vuokratulon täysin itselleen?
Raha kulkee Airbnb-palvelun kautta, ja Airbnb ottaa siitä jonkinlaisen komission välissä. Vuokratulo on saajalleen pääomatuloa, eli totta kai se pitäisi ilmoittaa verottajalle, oli se sitten pieni tai iso.
Mikä Airbnb-toiminnassa erityisesti herättää taloyhtiöissä närää? Onko Airbnb-toiminnalla Suomessa vaikutusta asuntojen tai vuokrien hintoihin? Katso koko video ylhäältä.