Aivoinfarktin oireiden ilmaantuessa on ripeä hoitoon hakeutuminen ensiarvoisen tärkeää – mitä nopeammin hoito aloitetaan, sitä vähemmän pysyviä vammoja syntyy.
– Aivoinfarktin oireet tulevat äkillisesti, yleensä sekunneissa. Joskus oireet alkavatkin yöllä ja ne huomaa vasta herätessä, neurologian dosentti Satu Mustanoja HUS:ista kertoo.
Aivoinfarktin oireita voivat olla äkillinen raajaheikkous eli käden tai jalan voimattomuus tai tuntopuutos.
– Suupieli voi myös roikkua ja puhe voi olla puuromaista, vähän kuin olisi humalassa, tai ei pysty puhumaan tai ymmärtämään puhetta. Voi myös olla vaikeuksia nähdä hyvin, kun toinen puoli näkökentästä on poissa, Mustanoja kertoo.
Oireilee joskus jo aiemmin
Aivoverenkiertohäiriö voi myös ilmoittaa itsestään ensin ohimenevillä oireilla TIA-kohtauksessa (Transient Ischemic Attack). TIA-oireita saaneista henkilöistä joka kolmas saa aivoinfarktin myöhemmin elämässään. Oireet ovat aivoinfarktin oireiden kaltaisia puhe-, näkö- tai raajaoireita.
– Nämä oireet voivat kestää muutamasta minuutista muutamaan tuntiin, eikä ihminen välttämättä osaa pelästyä väistyviä oireita, varsinkaan kun aivoverenkiertohäiriön oireisiin ei yleensä liity kipua. Oireet voivat kuitenkin uusiutuessaan aiheuttaa pysyvää haittaa silloin kun halvaus-, puhe- tai näköoireet eivät enää väisty.
Testaa puoliso tai ystävä
Toisen henkilön aivoinfarkti on helppo tunnistaa esimerkiksi silloin, kun henkilön toinen puoli halvaantuu, suupieli roikkuu tai puheesta tulee puuromaista tai kun hän ei pysty puhumaan. Joskus aivoinfarktin oireet voi tunnistaa myös puhelimitse kun puhe muuttuu äkillisesti puuromaiseksi tai sekavaksi.
Mustanoja suosittelee tällaisessa tapauksessa testaamaan puolisoa tai tuttavaa ensihoidossa käytetyin metodein.
– Voi pyytää: ”sanokaa nimenne, nostakaa molemmat kätenne ja irvistäkää”. Näin myös työkaveri tai aviopuoliso selvittää tilanteen yksinkertaisilla pyynnöillä nopeasti.
Soita apua välittömästi
Oireiden ilmaantumisen jälkeen on tärkeää päästä mahdollisimman pikaisesti sairaalaan, jossa voidaan aloittaa esimerkiksi aivoinfarktin liuotushoito.
– Aivoinfarktia epäillessä kannattaa välittömästi soittaa ulkopuolista apua. Yksin tai tuttavan kyydissä ei missään tapauksessa pidä lähteä sairaalaan, koska oireet voivat nopeasti pahentua, Mustanoja neuvoo.
– Aivoinfarktin hoidossa on todella kiire. Jokainen hukattu minuutti vähentää aivoinfarkteissa odotetusta eliniästä kokonaisen vuorokauden. Lisäksi pystymme antamaan tiettyjä hoitoja vain ensimmäisten tuntien aikana – esimerkiksi lioutushoitoa voidaan antaa vain neljään ja puoleen tuntiin asti. Mitä nopeammin oikea hoito voidaan aloittaa, sen vähemmän syntyy pysyvää vammaisuutta.