Ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet menevät ohi, mutta silti hätänumeroon kannattaa soittaa välittömästi.
Moni osaa jo yhdistä esimerkiksi puheen puuroutumisen, toispuoleisen lihasheikkouden ja suupielen roikkumisen aivoverenkiertohäiriön oireiksi. Mutta entä, jos puhe puuroutuu vain hetkeksi, ja halvaustyyppiset oireetkin katoavat hetken kuluttua?
Ohimenevästä aivoverenkiertohäiriöstä käytetään suomessakin englanninkielistä lyhennettä TIA.
– Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö tarkoittaa sitä, että elimistöön on muodostumassa tukos aivoihin. Elimistössä on myös vastamekanismeja, ja hyytymisprosessi keskeytyy näihin elimistön omiin mekanismeihin, neurologi Mika Koskinen kuvaa.
Kehon prosessien ansiosta hyytymä ei muodostu kokonaan.
– Verenkierto palautuu normaaliksi muutaman kymmenen minuutin jälkeen. Ohimenevä aivoverenkiertohäiriö aiheuttaa täysin samat oireet kuin aivoinfarkti, mutta ne korjaantuvatkin muutamassa kymmenessä minuutissa.
Yllä olevalla videolla kerrotaan, millaisia aivoinfarktin ja ohimenevän aivoverenkiertohäiriön eli TIA:n oireet ovat!
Aiheuttaa tyypillisesti käden ja jalan heikkoutta
Koskisen mukaan tyypillisin aivoverenkiertohäiriö on keskimmäisen aivovaltimon tukos. Se aiheuttaa usein käden ja jalan heikkoutta.
– Näistä käsi on yleensä merkittävämmin heikentynyt. Käteen ja jalkaan tulee tunnottomuutta, ja usein saman puolen suupieli roikkuu ja puhe menee sammaltavaksi, kuin olisi vähän humalassa.
Oireiden ilmetessä soita apua
Vaikka oireet menisivät ohi, uhka on todellinen. Riski sille, että aivoverenkiertohäiriö uusii myöhemmin ja pahempana, on todellinen.
Hätänumeroon kannattaa soittaa välittömästi, sillä kukaan ei voi ennustaa, koska tila pahenee: Koskisen mukaan se voisi pahimmillaan tapahtua jo samana päivänä.
– Se uusiutuu, eikä sitten menekään ohi. Siksi, jos tällainen 10–20 minuutin oireisto tulee, pitää hakeutua lääkäriin. Kun tehdään ne tutkimukset ja hoidetaan syy, joka taustalla oli, vältetään pysyvä vaurio, joka usein oireen uusiessa tulisi.