Houkutteleva torkuttaminen ei ole lopulta kuin haitaksi.
Herätyskellon soidessa aamulla aivan liian aikaisin, käsi hakeutuu helposti puhelimen torkutus-nappulalle – yhä uudestaan ja uudestaan.
Torkuttamisen aikana olet jossakin unen ja hereillä olon välimaastossa saamatta kuitenkaan kummankaan olotilan suomia etuja.
Torkuttaminen on siis lähinnä paha tapa, mutta onneksi siitäkin voi oppia eroon.
– Torkuttamisen ongelma on siinä, että unen laatu ei ole hyvää, minkä vuoksi se ei anna meille oikeanlaista unta, Metro-julkaisun haastattelema terapeutti, Claire Elmes kertoo.
Torkuttamisen sijaan kannattaakin tukeutua toisenlaisiin aamurutiineihin.
Lue myös: Menetkö myöhään nukkumaan? Tutkimus: Kolme asiaa unessa vaikuttavat diabetesriskiin
Pidä kirjaa nukkumistottumuksistasi
Heti alkuunsa Elmes suosittelee tutkailemaan omaa unirutiinia päiväkirjan avulla. Ylös kannattaa kirjata, mihin aikaan menee nukkumaan, mihin aikaan herää ja kuinka pitkät unet on saanut otettua.
Torkuttaminen on helppoa, jos sen voi tehdä suoraan sängystä käsin. Siirrä herätyskello tai puhelin kauemmas sängystä, jolloin joudut oikeasti nousemaan ylös sen sammuttaaksesi.Shutterstock
– Suurin osa meistä tarvitsee unta 6–10 tuntia. Selvitä, kuinka paljon unta tarvitset tai haluat ja varmista sitten, että nukkumaanmenoaikasi mahdollistaa, että voit herätä haluamanasi ajankohtana, Elmes selittää.
Päiväkirjaan voi rustata ylös myös esimerkiksi, mitä söit ennen nukkumaanmenoa tai milloin lopetit puhelimen ruudun tuijottelun, jotta saat paremman käsityksen siitä, mitkä asiat edistävät hyviä yöunia ja mitkä taas eivät.
Lue myös: Parantaako someniksi unettomuuden? Tätä mieltä asiantuntija on "kylmäpussikikasta"
Pinoa hyviä tapoja pikku hiljaa rutiiniksi
Elmesin toinen vinkki liittyy siihen, että torkuttamisesta pitäisi tehdä myös fyysisesti mahdollisimman hankalaa.
– Pidä huoli siitä, että sinun pitää nousta sängystä painaaksesi torkku-näppäintä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta yleensä kun on jo poistunut sängystä, aamurutiinien jatkaminen on helpompaa, Elmes vinkkaa.
Naisen kolmas vinkki on nimeltään "tapojen pinoaminen", mikä on Elmesin mukaan hyödyllinen niksi, kun yrittää aloittaa uusia rutiineja.
– Pohdi, mitä haluat tehdä heti ensimmäiseksi, kun nouset sängystä. Osa ihmisistä menee vessaan, osa pukeutuu, osa menee keittämään kahvia tai teetä, Elmes selittää.
Terapeutti kehottaa pohtimaan, mikä tuo oma päivän ensiaskel olisi, ja sitten lähtemään suorittamaan sitä saman tien herättyään.
Lue myös: Päivisin väsyttää, mutta iltaisin ei nukuta? Lääkäri kertoo korjaussetin piinaavaan ongelmaan
Itselle iloa tuovat asiat aamurutiineissa tekevät heräämisestä houkuttelevampaa kuin torkuttamisesta.Shutterstock
Aloita pienin askelin
Tutkija Daniela Mercadon mukaan päivän ensimmäiseksi aktiviteetiksi kannattaa valita jotain sellaista, jonka muutoinkin tekee automaattisesti sen enempää ajattelematta. Tuon aktiviteetin "reppuselkään" voi sitten nostaa jonkun uuden tavan, jonka haluaisi osaksi rutiiniaan.
– Aloita pienistä aktiviteeteista, jotka tuntuvat niin helpoilta, että voit tehdä ne päivittäin ja lisää sitten pikkuhiljaa, Mercadon neuvoo.
Mercado neuvoo myös valitsemaan aamuaktiviteetteihin sellaisia asioita, joista tulee hyvä mieli. Sängystä on esimerkiksi helpompi nousta, kun voi suunnata suoraan lempiaamupalalleen.
Lue myös: Miksi heräät juuri ennen herätyskellon soittoa? Tämä on selitys ilmiön taustalla
Lue myös: Pienennä sydänriskejäsi: Tutkimus paljastaa parhaan nukkumaanmenoajan
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Lähde: Metro