Unen määrän lisäksi nukahtamisaika ja unen laatu voivat vaikuttaa glukoosiaineenvaihduntaan ja sitä kautta riskiin sairastua diabetekseen. Vaikutukset myös vaihtelevat yksilöittäin, joten unisuositukset olisi hyvä räätälöidä.
Diabetologia-lehden julkaisemassa tutkimuksessa veren glukoositasot nousivat aamiaisen jälkeen vähemmän silloin, kun koehenkilöt nukkuivat pitkään. Tämä havaittiin paljon hiilihydraatteja tai paljon rasvaa sisältävän aamiaisen jälkeen ja viittaa parempaan glukoosiaineenvaihduntaan.
Vaikutukset vaihtelivat myös yksilöllisesti niin, että saman koehenkilön glukoosiaineenvaihdunta oli tehokkaampaa silloin, kun hän oli nukkunut tavallista pitemmät yöunet.
Huonosti nukuttu yö, yölliset heräilyt ja tavallista myöhempi nukkumaanmenoaika liittyivät kaikki heikompaan glukoosiaineenvaihduntaan. Yhteydet näkyivät verrattuna muihin tutkittuihin sekä samalla yksilöllä poikkeuksellisen yön jälkeen.
Lue myös: Entä jos uni ei vain tule? Neurologilta yllättävä neuvo – "Siinä ei ole mitään pelättävää"
Yksilölliset unisuositukset
Tulokset ovat hyvin mielenkiintoisia, sillä vaikka unen on aiemminkin osoitettu vaikuttavan diabetesriskiin, unen ja unen muutosten vaikutuksia ruoanjälkeiseen glukoosiaineenvaihduntaan on tutkittu vähänlaisesti.
Tulokset osoittavat, että unen kesto, laatu ja nukkumaanmenoaika kaikki vaikuttavat glukoosiaineenvaihduntaan, mutta keinot niiden parantamiseen kannattaisi räätälöidä potilaille yksilöllisesti.
Tutkimukseen osallistui 950 tervettä aikuista, jotka kahden viikon ajan söivät standardoituja ruoka-annoksia. Veren glukoosipitoisuudet mitattiin potilaan käsivarteen kiinnitetyllä laitteella 15 minuutin välein ja unta seurattiin aktiivisuusrannekkeella.
Lue myös: Päivisin väsyttää, mutta iltaisin ei nukuta? Lääkäri kertoo korjaussetin piinaavaan ongelmaan
Lue myös: 700 000 suomalaista potee salakavalaa tilaa, joka kehittyy usein diabetekseksi – tunnista oireet ja torju sairastuminen
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
0:50Uniapnea on yleinen sairaus – näin salakavala terveysriski oireilee.
Copyright Duodecim 2021. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.