Neurologi muistuttaa, miksi jatkuva torkuttaminen on virhe – "Yrität ratkaista ongelmaa, joka menee itsestään ohi"

Vaikka voisi luulla, että torkuttaminen tarjoaa mahdollisuuden saada lisää lepoa, on todellisuus kuitenkin se, että torkuttaminen aiheuttaa väsymystä.

Torkuttaminen on tapa, josta kannattaa opetella pois kahdesta syystä. 

Ensimmäinen on se, että se lisää riskiä myöhästyä töistä tai muista sovituista menoista. Toinen taas on, että se tekee heräämisestä entistäkin vaikeampaa.

– Välitön ylösnouseminen sängystä herätyskellon soidessa tuntuu pahalta melkein kaikista. Kyse on siitä, että tahtoisimme painua takaisin uneen, mutta on vain herättävä, kertoo unilääketieteeseen erikoistunut neurologi tohtori Scott Kutscher Newsweek-verkkolehdelle.

Se, miksi haluaisimme jatkaa unta vielä herätyskellon soidessa, johtuu siitä, että uneliaisuus kestää noin puoli tuntia siitä hetkestä, kun olemme heränneet ja nousseet ylös sängystä. 

Uneliaisuuden aikana olo on väsynyt ja ärtyisä sekä kykymme toimia rajoittunut.

Unelias olo kestää todennäköisesti pidempään, jos torkuttaa

Kutscher kertoo Newsweekille, että vuonna 2022 Journal of Physiological Anthropology -alustalla julkaistun tutkimuksen mukaan torkuttaminen pidentää nousemisen jälkeistä uneliaisuusaikaa.

Tutkimuksessa selvisi, että torkuttaminen aiheuttaa toistuvaa pakotettua unesta heräämistä sen sijaan, että joutuisi kohtaamaan uneliaisuuden vain kerran, jolloin se tavallisesti kestää vain puolisen tuntia.

Torkuttaminen muuttuaa syvän unen kevyempään uneen

Torkuttaminen aamuisin saattaa tuntua ihanalta, koska luulet tuntevasi itsesi pirteämmäksi 10 minuutin "ekstraunien" jälkeen, mutta torkutettu uni ei ole yhtä laadukasta kuin ennen herätyskellon ensimmäistä soittoa tapahtunut uni.

Torkuttaminen vain johtaa siihen, että nukut kevyttä unta torkkujen välissä verrattuna syvempään uneen, jota todennäköisesti nukuit ennen herätyskellon soimista. Tyypillisesti nukumme aamuisin ennen kellon soimista REM-unta, joka on tärkeää tunteita herättävien tietojen ja taitojen mieleen painamiselle, kertoo Kutscher.

Sleep Foundationin mukaan REM-uni voi myös auttaa kehoa valmistautumaan heräämään, koska se aktivoi keskushermostoa.

Jos torkutat sen vuoksi, että heräisit vähitellen ja vähentäisit varhaisen aamun uneliaisuutta, yrität ratkaista ongelmaa, joka menee itsestään ohi, kun vain nouset ylös sängystä.

Torkuttamisen sijaan toimi mieluummin näin

Sen sijaan, että torkuttaisit aamulla useita kertoja, aseta herätys mahdollisimman myöhään soimaan ja nouse ylös heti, kun se soi, neuvoo Kutscher.

Jos olet kaikkea muuta kuin aamuihminen, eikä mikään määrä kahvia tunnu helpottavan uneliaisuuttasi, on muita luonnollisia tapoja helpottaa sitä.

Kutscher kehottaa kokeilemaan esimerkiksi verhojen avaamista, jolloin elimistö saa tiedon siitä, että on päivä ja aika herätä. Myös liikkeellä olo auttaa heräämään kunnolla.

Oma pieni herätyskeinoni on laittaa sukat ja kengät jalkaan vasta juuri ennen kotoa lähtemistä. Myös kylmä on yksi hälytysmerkki keholle, joka auttaa heräämään. 

Lähteet: Newsweek

Lue myös:

    Uusimmat