Tällä viikolla on tiedossa lukuisia vuorokauden mittaisia poliittisia lakkoja.
Ilmoituksia poliittisista työtaistelutoimista on sadellut pääasiassa SAK:n ammattiliitoilta, muun muassa Teollisuusliitolta, Rakennusliitolta ja Sähköliitolta.
Ulosmarsseilla ja lakoilla liitot vastustavat Petteri Orpon hallituksen kaavailemia työelämätoimia ja sosiaaliturvaleikkauksia. Hallitus aikoo esimerkiksi rajoittaa lakko-oikeutta ja leikata ansiosidonnaista työttömyysturvaa.
SAK on syyttänyt hallitusta siitä, ettei se ymmärrä työmarkkinoita. Akavan työmarkkinajohtaja Ville Kopra on samoilla linjoilla.
Lue myös: Näin työnseisaukset etenevät päivä päivältä – MTV seuraa lakkoja
Kopra katsoo, että hallitusohjelma on rakennettu aika yksipuolisesti ja työelämälainsäädännön muutoksissa on työnantajan näkökulma voimakkaasti mukana.
– Työmarkkinat on kuitenkin yhteistä sopimista ja neuvottelua ja ratkaisuihin pyrkimistä. Se tausta hallitusohjelmassa ei kyllä valitettavasti näy.
Tiistaiaamun Huomenta Suomessa vieraillut Kopra katsoo, että valtatasapaino keikahtaa helposti työnantajan puolelle. Kopran mukaan palkalliseen sopimiseen liittyy paljon kysymyksiä.
– Osapuolten välinen tasapaino työpaikoilla on erittäin tärkeää, jotta päästään kestäviin ja tasapuolisiin lopputuloksiin.
Työntekijäpuolella paikallinen sopiminen on nähty saneluna, jossa toinen osapuoli on neuvotteluissa heikommassa asemassa.
Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula ei näe asiaa näin.
– Ei tietenkään ole sanelua, vaan nimenomaan sopimista. Suomessahan on itse asiassa hyvin vähän mahdollisuuksia yhteiselle tekemiselle ja sitä tietysti pitää lisätä, Makkula sanoo.
Makkulan mukaan asioista kannattaa sopia siellä, missä työtä tehdään.
Lue myös: PAMin Rönni-Sällinen: Heikossa asemassa olevat työntekijät eivät välttämättä uskalla lakkoilla
– Siellä tunnetaan kaikkein parhaiten markkinaolosuhteet ja yrityksen kilpailutilanne, millä tavalla päästään hyvään lopputulokseen ja yritys menestyy.
Kopra sanoo, että tälläkin hetkellä on laajoja työehtosopimuksia, joihin liittyy laajoja mahdollisuuksia sopia asioista toisin työpaikkatasolla.
– Tässä on käytännössä kysymys siitä, että mitkä ovat ne edellytykset, millä tavalla tunnetaan työehtosopimus. Millä tavalla tunnetaan ne mahdollisuudet, miten se sallii paikallisen sopimisen, Kopra sanoo.
MIten poliittiset lakot perustellaan, kun toimenpiteet kohdistuvat sivullisiin yrityksiin? Katso koko haastattelu jutun alussa olevalta videolta.