Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan SAK:n esittämä malli ei ole oikeudenmukainen.
Fjäder kannattaa kyllä lisää koulutusta työttömille, mutta hän ei hyväksy SAK:n esittämää rahoitusmallia.
– Vastustamme sitä, että koulutus rahoitetaan ottamalla parempituloisten ansiosidonnaisen päivärahasta, kommentoi Sture Fjäder MTV Uutisille.
Akava on korkeakoulutettujen työmarkkinajärjestö, kun taas SAK edustaa vähemmän koulutettuja.
– SAK haluaa jälleen kerran tehdä tulonsiirron parempituloisilta pienituloisille, sitä emme voi hyväksyä, Fjäder painottaa.
SAK esitti uusia työllisyyskeinoja tänään. SAK haluaa panostaa erityisesti matalapalkkaisten työttömien kolutukseen, koska erityisesti vain perusasteen käyneiden on vaikea työllistyä.
Lue Lisää: SAK ehdottaa kaikille työttömille 250 euron bonusta koulutukseen osallistumisesta – rahoitus hyvätuloisten ansiosidonnaista leikkaamalla
Osaamisen lisäämisen kannustamiseksi SAK esittää työttömyysturvaan kaikille saman suuruista 250 euron korotusosaa. Sitä maksettaisiin työvoimakoulutuksen, työttömän omaehtoisen opiskelun ja muiden työllistymistä edistävien palvelujen ajalta.
– Meidän mielestä se on reilua, että kaikki jotka osallistuvat työllisyyttä edistäviin palveluihin tai koulutukseen saavat samanlaisen palkkion. Sen lisäksi tiedämme sen, että korkeasti koulutetut työllistyvät helpommin he kouluttautuvat myös tänä päivänä pidemmälle. Nyt haluamme kannustaa heitä, joiden koulutustaso on alhaisempi, sanoo SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta MTV Uutisille.
Akavan Fjäder haluaa sen sijaan säilyttää nykyjärjestelmää, eli hänen mukaansa korotettu ansio osa olisi jatkossakin prosenttimääräinen.
SAK:n mukaan euromääräinen korotusosa kannustaisi pienituloisia työttömiä kouluttautumaan nykyistä ansioihin suhteutettua korotusosaa paremmin. Korotusosan muutoksen rahoittamiseksi SAK leikkaisi jonkin verran kaikkein korkeimpia ansiopäivärahoja.
Esimerkiksi 2 000 euroa kuukaudessa tienaava hyötyisi 171 euroa kuukaudessa, kun taas 4 300 euroa tienaava menettäisi 47 euroa kuukaudessa.
SAK esittää myös kokoaikatyössä oleville oikeutta osa-aikaistaa työtään määräaikaisesti 6–12 kuukauden ajan. Työnantajan olisi palkattava samaksi ajaksi työtön työnhakija vähintään osa-aikaiseen työhön.
– Olemme varovaisesti arvioineet, että sekä koulutuksella ja ansiopäiväjärjestelmän muuttamisella, että osa-aikaisuuden lisäämisellä voisi työllistyä 7500 henkilöä. Mutta nämä ovat aika varovaisia arvioita ja ajan myötä voisi tuoda enemmänkin työllisiä, mutta tämä on ensi käden arvio, toteaa Eloranta.