Akseli Gallen-Kallelaakin ihailevan John Howen taidenäyttely on ovi Tolkienin maailmaan

Fantasiataiteilija John Howen taidetta on näytillä ensimmäistä kertaa Suomessa. Näyttelyssä nähdään yli 250 alkuperäistaideteosta taiteilijan mittavan elämäntyön varrelta.

Kanadalaissyntyinen taiteilija on saavuttanut maailmanlaajuista mainetta kirjailija J.R.R. Tolkienin klassikkoteosten kuvittajana. Howe on kuvittanut lukuisia Keski-Maan mielikuvitusmaailmaan sijoittuvia kirjoja, julisteita, karttoja, kalentereita ja lautapelejä.

John Howe on tehnyt konseptitaidetta Peter Jacksonin Hobitti sekä Taru Sormusten Herrasta -elokuviin. Howen visuaalisella kerronalla on myös sormensa pelissä uudessa Mahtisormukset -sarjassa.

Howe perehtynyt eri aikakausien mytologiaan, legendoihin, tarustoihin ja historiaan. Howe on opiskellut taidetta Rankassa Pariisissa ja Strasbourgissa, ja asuu nykyään Sveitsissä. Hänen teoksiaan voidaan kutsua mielikuvitukselliseksi realismiksiksi.

– Tullessani 18-vuotiaana Eurooppaan, ja tärkeä oppi jonka sain oli nähdä, että täällä kaikki oli samanaikaisesti hyvin vanhaa ja hyvin uutta. Se oli silmiä avaavaa. Koen, että jokaisella historian ajanjaksolla, eri puolilla maailmaa, joka kulttuurissa on jotain, joka koskettaa meitä syvästi. 

Inspiraatiota suomalaisesta symbolismista

Howe tunnetaan suurena Suomen ja Kalevalan ystävänä.

Akseli Gallen-Kallela on yksi suosikkimaalareistani. Symbolismin tyylisuuntaus näkyi vahvasti Pohjois-Euroopassa. Hänen työnsä ovat hämmästyttäviä ja kerrassaan koskettavia.

John Howen maalauksissa voi nähdä tekniikoiden vaihtelevan grafiittipiirustuksista taidokkaisiin akvarellimaalauksiin.

Tutustuminen kuvittajan näyttelyyn ei vaadi ennakkoon taiteen tuntijuutta.

– Toivon, että ihmiset voivat unohtaa, että kyseessä on pelkkä kuva, ja vain astua sisään. Jokainen maalaus on avoin kutsu astua sisään ja vaellella ympäriinsä.

Taru Sormusten Herrasta teatteri
Taru Sormusten herrasta -esityksen ohjaa Tampereen Teatterin teatterinjohtaja Mikko Kanninen. Tarinan sankaria Frodo Reppulia näyttelee Ella Mettänen (oik. alhaalla), Gandalf-velhoa Ville Majamaa ja Aragornia eli Konkaria Antti Reini.

Teatterinäyttämöllä Tolkien-tulkintaa

John Howen Matka J.R.R. Tolkienin maailmaan -taidenäyttely, kytkeytyy osaksi Tampere-Talon suurta Keski-maahan keskittyvää ohjelmistoa. Syksyllä Tampereella nähdään Taru Sormusten herrasta -suurtuotanto, joka toteutetaan yhdessä Tampeereen teatterin kanssa.

Kantaesitystä varten Tuomas Kantelinen on säveltänyt Tampereen Filharmonialle uutta musiikkia. Lisäksi näytelmässä nähdään Sorin Sirkuksen sirkustaidetta.

Lue myös:

    Uusimmat