Tampereen Taru Sormusten herrasta rikkoo totuttuja käsityksiä suosikkihahmoista

Tamperelainen kulttuurin yhteisponnistus Taru Sormusten herrasta kokoaa yhteen 250-henkisen ammattilaisjoukon. Taru Sormusten herrasta -näytelmä saa kantaesityksensä perjantaina 23. elokuuta.

Usealle Peter Jacksonin tekemä elokuvasovitus J.R.R. Tolkienista on piirtänyt verkkokalvoille käsityksen, miltä hobittien kuten Frodon ja Samin pitäisi Sormus-trilogiassa näyttää. Tampere-talossa esitettävässä Taru Sormusten herrasta näytelmäsovituksessa mielikuvia tahdotaan purkaa. Roolitusvalinnoissa ohjaaja on halunnut rohkaista toisinajatteluun.

– Roolitus luo työryhmän, ja ryhmää muodostamalla luodaan samalla taiteen tekemisen arvot ja tavan tehdä näyttämötaidetta, näytelmän ohjaaja Mikko Kanninen kertoo MTV Uutisille.

Kanniselle on tärkeää, että työryhmä kommunikoi ja toimii yhtenäisenä.

– Tehdessäni roolijakoa pohdin sitä, että kenestä henkilöistä löytyy "siemen" rooliin. Ei niin, kuka on sopivin tai näköisin, vaan se, että näyttelijä on sellainen siemen, joka odottaa tulemistaan tuohon, ja sitten se puhkeaa loistoon.

Hyppy teatterin syvään päähän

Näytelmässä nähdään Salatut elämät -sarjasta tuttu Henna Tanskanen haltija Arwenin roolissa. Tanskasen kotiväki on tutustunut Tolkienin Sormus-trilogian elokuviin viime keväänä.

– Olen onnellinen, että saan olla tässä huimassa seikkailussa mukana. Perheeni tukenut minua tässä ihan täysiä, Tanskanen kertoo.

Viime vuosina Tanskanen on tehnyt rooleja pienemmillä näyttämöillä ja immersiivistä teatteria.

– En ole ikinä ollut urani aikana näin suuressa näyttämöteoksessa. Tässä on kaikki tuliefektit, vaatteiden vaihto, pyörivä näyttämö ja kaikki muut strösselit. Tämä on ollut ikään kuin hyppy teatterin syvään päähän.

Unelmaohjauksen ääreen

Teatterinjohtaja Mikko Kanniselle Taru Sormusten Herrasta -teoksen ohjaus on ollut useamman vuoden unelma. Tampereen Teatterin siirtyessä väistötiloihin peruskorjauksen ajaksi, suurtuotanto sai tilaisuuden syntyä Tampere-Talossa.

– Olen miettinyt tämän tekoa varmaan jo kolmekymmentä vuotta. ohjaaja Mikko Kanninen sanoo. Nyt kun Tampereen Teatterin peruskorjaus tuli, ja täytyi mennä väistöön ja Tampere-Talolle aukesi tämmöinen, niin tiesin että tämä on se, mikä tänne pitää tehdä.

Taru Sormusten herrasta -teoksessa on mukana Pirkanmaan kulttuuri-instituutioista Tampereen Teatterin ja Tampere-Talon lisäksi, Tampere Filharmonia, Sorin Sirkus sekä tamperelainen erityistä tukea tarvitseva näyttelijäryhmä Teatteri Neo.

Taru Sormusten herrasta -näytelmä on dramatisoinut Sami Keski-Vähälä Kersti Juvan suomennoksesta. Keski-Vähälä on laatinut aikaisemmin vuoden 2018 Turun Kaupunginteatterissa esitettävän Sormusten herran dramatisoinnin. Tampere-Talossa esitettävään versioon Keski-Vähälä on kirjoittanut uusia kohtauksia.

 – Annoin Samille kohtauslistan, jotka haluan näytelmään, ja siihen käsikirjoittaja totesi, että hänen on kirjoitettava koko juttu uusiksi. Tässä on etunsa, koska voin väittää, että meidän versio seuraa kaikkein uskollisimin kirjan tarinaa, ohjaaja Kanninen sanoo.

Tuomas Kantelinen on säveltänyt puhenäytelmään musiikkia yli 40-henkiselle orkesterille. Puhenäytelmässä esitetty live-musiikkia on harvinaista kulttuuriherkkua.

 – Olen puolueellinen, mutta tätä on hieno katsoa ja kuunnella. Voi vaan ihastella näitä pukuja, lavastusta, näyttelijäntyötä. Tämä on niin monen superammattilaisten summa, Kantelinen toteaa haltioituneena.

 

 

 

Lue myös:

    Uusimmat