Akuuttilääkärit hyvin tyytyväisiä hallituksen sairaalapäätöksiin: "Monissa paikoissa päivystäjät ovat käyneet nukkumassa"

Akuuttilääkärit ovat kantaneet huolta perusterveydenhuollon päivystypisteistä, sillä ammattikunnassa koetaan, että palvelu- ja hoidontaso ei ole näissä "sairaaloissa" ole riittävällä tasolla. Monissa paikoissa öisin päivystäjät ovat käyneet "nukkumassa", toteaa asiantuntija MTV Uutisille. 

– Nyt lakkautettavat pisteet ovat perusterveydenhuollon päivystyspisteitä, joista monet ovat jo hyvinvointialueet ja HUS päätyneet sulkemaan. Näitä ovat muun muassa Forssa, Raasepori ja useampi muu ollut suunnitteilla. Nytkin ne ovat saaneet olla auki vain erityisluvalla, toteaa MTV Uutisille Lääkäriliiton akuuttilääketieteen alajaoston puheenjohtaja Anna Meuronen

Meurosen mukaan erityislupa on enemmänkin ollut automaatti. 

– Nämä pisteet ovat pitkälti olleet yksityisten firmojen pyörittämiä ja monin tavoin ongelmallisia. Ne saavat edelleen jatkaa päiväaikaista toimintaa, mutta yötoiminta lakkautetaan. Monissa paikoissa öisin päivystäjät ovat käyneet "nukkumassa". Tosin pohjoisemmassa voi olla paikoin ollut eri tilanne. 

Resurssit vapautuvat päivä- ja iltavastaanottoon

Meuronen kertoo, että kehysriihen päätös sulkea yöaikainen toiminta erityisluvalla toimineista perusterveydenhuollon päivystyksistä vapauttaa resurssia päivä- ja iltavastaanottoon, ja lisää painetta muiden perusterveydenhuollon palveluiden kehittämiseen.

– Töitähän on nytkin ollut näissä aika rajatusti yöllä ja yöllä on vastaanotettu potilaita, joita ei kuuluisia nykyistenkään ohjeiden mukaan hoitaa yöllä.

"Päätös olisi tullut tehdä jo aiemmin"

Nyt tehty kehysriihen sairaalapäätös koskee Meurosen mukaan niitä hyvinvointialueita, jotka eivät ole omatoimisesti lähteneet muuttamaan päivystykseen liittyvää toimintaansa. 

– Meillä on ollut myös koko ajan huoli potilaiden hoidosta näissä yksiköissä. Muun muassa niitä puuttuvat anestesiapalvelut ja erikoisalojen palvelut osin puuttuvat. 

– Viestiä on tullut ihan näissä yksiköissä työskennelleiltä lääkäreiltäkin vuosien mittaan huolesta, että palvelu- ja hoidontaso ei ole näissä "sairaaloissa" riittävällä tasolla huolehtimaan niistä potilaista, joita siellä on hoidettu. Joten tämä ykkösvaihe on oikeasti hyvä ja päätös olisi tullut tehdä jo aiemmin. 

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Sote sai taas aika kylmää kyytiä"

Hallitus päätti hylätä sairaalaverkkoselvitystyöryhmän esityksen vaiheen numero 2 ja näin akuuttilääkäreiden mielestä pitikin tehdä.

– Se pelottava asia, niin potilaiden kuin systeemin kannalta oli vaihe 2, joka olisi ajanut alas monta hyvin kiireistä, hyvin sairaista potilaista öiseen aikaan huolehtivaa keskussairaalaa. 

Kehysriihen tulos oli kokonaisuudessaan kuitenkin Meurosen mielestä kylmäävä.

– Sote sai taas aika kylmää kyytiä ja rahaa siirrettiin käytännössä yksityiselle puolelle.

Sairaala- ja päivystysverkon tulevaisuus ratkaistiin kehysriihessä

Muutoksia päätettiin tehdä perusterveydenhuollon yöpäivystyksiin ja tiettyjen sairaaloiden erikoissairaanhoitoon. Tavoitteena on tasapainottaa julkisia menoja ja vastata terveydenhuollon henkilöstöpulaan.

Jokaisella hyvinvointialueella säilyy kuitenkin keskussairaala, jossa voidaan hoitaa synnytyksiä sekä tehdä kattavasti leikkaustoimintaa. Alkuvuodesta julkaistua sairaalaverkkotyöryhmän ehdotusta (vaihe 2), jossa osa keskussairaaloista muutettaisiin akuuttisairaaloiksi, ei edistetä. 

1.1.2026 alkaen Kemissä, Oulaisissa, Salossa, Savonlinnassa ja Valkeakoskella sijaitsevissa sairaaloissa voi edelleen tehdä päiväkirurgisia leikkauksia, mutta ei raskaampaa, ympärivuorokautista leikkaussalivalmiutta edellyttäviä leikkauksia.

Synnytysten hoito lakkaa Kemissä viimeistään sille myönnetyn poikkeusluvan päättyessä 31.12.2025. HUS-yhtymä päättää itse sairaaloidensa palveluvalikoimasta, päivystyksistä ja synnytysten hoidosta Uudellamaalla. Hyvinvointialueet voivat ylläpitää myös eri sairaaloissaan sairaalaosastojen vaatimaa päivystystä.

Lue myös:

    Uusimmat