Älä anna lemmikin alhaisen hinnan houkuttaa: Näin erotat pentutehtailijan ja vastuullisen kasvattajan toisistaan

Pentutehtailu on lisääntyvä ongelma, joka tuottaa sairaita eläimiä. Ongelmaan yritetään puuttua varoittamalla epärehellisen kasvattajan tunnusmerkeistä.

Ennen koiran tai muun lemmikin hankkimista kannattaa toki huomioida oma varallisuutensa, mutta itse lemmikin hinnassa halpa ei ole aina missään nimessä paras.

Halvan hinnan taustalla saattaa nimittäin olla pentutehtailu, jonka päämääränä on mahdollisimman suuri taloudellinen voitto – usein eläinten hyvinvoinnin kustannuksella.

Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eli SEY:n mukaan tyypillisin tehtailtu eläinlaji on koira. Vuosien valistuskampanjoista huolimatta pentutehtailu näyttää vain lisääntyvän.

Mistä pentutehtailussa on kyse ja miten se näkyy koirissa?

Pentutehtailu tuottaa sairaita eläimiä

Tehtailtuja pentuja myydään useimmiten verkossa ja niissä houkuttelee SEY:n mukaan nopea saatavuus ja verrattain edullinen hinta.

Vaikka hankintahinta olisikin edullinen, eläimen kustannukset saattavat nousta, sillä pentutehtaasta tulevalla koiralla on usein korkea riski sairastua erilaisiin tauteihin.

Pentutehtaassa kasvaneita eläimiä ei yleensä rokoteta, eikä niiden hyvinvoinnista muutenkaan huolehdita. Sairaudet saattavat olla hyvin vakavia ja johtaa usein eläimen kuolemaan sekä olla vaarallisia myös ihmisille. 

Lisäksi pennut ovat usein sisäsiittoisia ja niillä saattaa olla erilaisia käytösongelmia.

Pentuja tehtaillaan SEY:n mukaan monissa itäisen Keski-Euroopan maissa, mistä ne kulkeutuvat aina Suomeenkin asti. Myös Suomesta löytyy pentutehtailijoita.

Pennusta ei välttämättä ostohetkellä huomaa, että se olisi jotenkin sairas, sillä SEY:n mukaan pentutehtailija on saattanut lääkitä koiran juuri ennen myyntitilannetta. Pentu saattaakin vaikuttaa reippaalta ja virkeältä, vaikka todellisuus olisi aivan muuta.

Miten erottaa pentutehtailija vastuullisesta kasvattajasta?

Pentutehtaassa kasvaneen koiran myynti-ilmoitus on usein netissä ja hinta on usein edullisempi kuin kyseisen rodun keskimäärin.

Kauppoja ei tehdä kasvattajan kotona, vaan myyjä on usein eri henkilö kuin kasvattaja ja pennun luovutus tapahtuu esimerkiksi parkkipaikalla tai huoltoaseman pihalla. Kaupat pyritään yleensä tekemään nopeasti, eikä kasvattajasta löydy tietoja esimerkiksi netistä.

Vastuullisen koirankasvattajan sen sijaan tunnistaa SEY:n mukaan näistä piirteistä:

  • pentue on suunniteltu ennalta ja kasvattaja näkee vaivaa löytääkseen jokaiselle pennulle hyvän kodin
  • emosta, pennuista ja mahdollisista muista koirista pidetään hyvää huolta
  • ostaja pääsee kasvattajan kotiin katsomaan pentuja ja emoa ennen ostoa
  • kysymyksiin pennun taustoista vastataan avoimesti 
  • pennun ostolle myönnetään takuu tai kasvattaja on valmis ottamaan pennun takaisin, mikäli ilmenee ylitsepääsemättömiä ongelmia.

Älä anna säälin tunteen hämärtää harkintakykyäsi

Suomen Kennelliiton mukaan pentutehtailijat vetoavat usein ostajan säälin tunteeseen sairaita pentuja kohtaan. Huonoista oloista pennun ostamalla saattaa pelastaa yhden koiran, mutta samalla tuet pentutehtailua ja koirien kärsimys jatkuu. Pentutehtailijat vastaavat nimenomaan koirien suureen kysyntään.

Kennelliiton mukaan pentutehtailijalla narttukoirat asuvat usein häkeissä ja toimivat pennuntekokoneina. Koirat voidaan astuttaa jokaisesta juoksusta, mikä on nartulle suuri rasitus.

Pentutehtailijan tunnistamista vaikeuttaa, että osa vastuuttomasti toimivista kasvattajista rekisteröi osan pentueistaan Suomen Kennelliitossa, mutta tuottaa emän seuraavista juoksuista rekisteröimättömän pentueen. Kennelliiton mukaan monet pentutehtaat myös ilmoittavat pennuistaan samoissa paikoissa kuin vastuulliset kasvattajat. 

Epämääräiset ilmoitukset rekisteröimättömistä vahinkopennuista kannattaa liiton mukaan kuitenkin unohtaa, sillä kasvattajien on mahdollista rekisteröidä vain yksi vahinkopentue Suomen Kennelliiton rekisteriin.

Lisätietoa pentutehtailusta löydät osoitteesta Halpakoira.fi.

Eläinsuojelulaki muuttui eläinten hyvinvointilaiksi 1. tammikuuta 2024. Poliisi muistuttaa, että ostajan vastuulla on varmistaa, että eläimen tiedot ovat kunnossa. Ostaja saattaa syyllistyä laittomaan tuontitavaraan ryhtymiseen, jos kissan tai koiran tiedoissa on puutteita.

Katso myös: Koiralle kaveri? Näin totutat kaksi koiraa toisiinsa: "Aluksi kävellään kauempana..."

Koiralle kaveri? Näin totutat kaksi koiraa toisiinsa:"Aluksi kävellään kauempana..." 0:46
Jos omasta koirastaan toivoisi ystävänsä koiralle kaveria, eläimiä voi yrittää totuttaa toisiinsa. Yksinkertaisin metodi on mennä vaikkapa kaverin koiran kanssa samaan aikaan lenkille. Ammattitutkinnon suorittanut eläintenkouluttaja Marjaana Lohivirta kertoo, miten.

Lue myös:

    Uusimmat