Keskustelu pentutehtailusta käy jälleen kuumana – muista nämä varoitusmerkit koirakaupoilla

5:50imgKatso myös video: Koirarodut, joita eläinlääkäri ei itse ottaisi ammatillisen kokemuksensa perusteella.
Julkaistu 25.02.2024 15:42
Toimittajan kuva
Nelli Hyttinen

nelli.hyttinen@mtv.fi

Sosiaalisessa mediassa kirposi keskustelu pentutehtailusta sen jälkeen, kun MTV Uutiset julkaisi aiemmin tällä viikolla artikkelin, jossa kerrottiin kahdesta varastetusta koiranpennusta. Selvitimme, mistä merkeistä pentutehtailun voi tunnistaa ja mistä koiraa ei missään nimessä kannata itselleen etsiä.

MTV Uutisten aiemmin tällä viikolla julkaisema artikkeli kahdesta varastetusta koiranpennusta on kirvoittanut laajaa keskustelua sosiaalisessa mediassa pentutehtailusta.

Pentutehtailulla tarkoitetaan toimintaa, jossa koiranpentuja teetetään suuria määriä päämääränä tienata mahdollisimman paljon rahaa.

Lue myös: Riita rakkaasta perheenjäsenestä sai surullisen lopun: "Terve koira tapettiin kostonhimoissa"

Tehtailua pyörittävät kasvattajat eivät välitä pentujen vanhempien tai pentujen hyvinvoinnista ja pentuja teetetään koirien hyvinvoinnin kustannuksella.

Kennelliiton hallituksen jäsen ja kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Molli Nyman kertoo, mitkä asiat voivat olla varoitusmerkkejä pentutehtailusta.

Lue myös: Näin paljon koira maksaa vuodessa

1. Kasvattajalla on kiire myydä pentu

Jos sinulle tarjotaan pentua tai koiraa mukaan heti ensimmäisen puhelun perusteella, olisi hälytyskellojen syytä soida.

Jos kasvattaja on valmis myymään pennun sinulle tietämättä, millaiseen kotiin olet pentua viemässä, kyseessä tuskin on vastuullinen koirankasvatustoiminta. Itselleni kasvattajana ei tulisi pieneen mieleenikään esimerkiksi myydä koiraa pelkän puhelinkeskustelun perusteella, Nyman kertoo.

Vastuullinen koirankasvattaja haluaa tietää, millaisia ihmisiä ostajat ovat, millainen koti on, miten koiran tuloon on valmistauduttu ja millaiset pohjatiedot tai kokemus ostajaehdokkaalla on koirista ja kyseisestä rodusta.

Nymanin mukaan yksi merkki vastuullisesta koiran kasvattajasta on myös se, että hän tekee koiran uuden omistajan kanssa kirjallisen kauppasopimuksen ennen koiran luovutusta.

Kennelliiton kauppasopimukseen kuuluu pennun ostajan henkilöllisyyden vahvistaminen. Jos tämä seikka ei kiinnostaa koiran myyjää, ei se kuulosta vastuulliselta toiminnalta.

Lue myös: Suomalaiset hylkäävät koiransa yhä useammin: "Koira on kuin kännykkä – kertakäyttökulttuuri näkyy"

2. Pentuja myydään netin kirpputorialustoilla

Nyman kehottaa kiinnittämään ostajaa huomiota myös siihen, mitä kautta pentua myydään.

Jos koiria kaupataan tori.fi -verkkokauppapaikassa tai vastaavissa, käyttäisin tervettä kriittisyyttä. Torin kaltaiset paikat ovat hyviä käytettyjen huonekalujen myyntiin, mutta en pitäisi sitä ensisijaisena koirien myyntialustana.

Sen sijaan rotujärjestöjen ja Kennelliiton pentuvälityksiä voin suositella ja esimerkiksi rotujen omat Facebook-ryhmät ovat mielestäni sangen turvallisia, sillä vastuulliset kasvattajat eivät katso hyvällä, jos joku pentutehtailija tulee niihin mainostamaan pentuja.

Lue myös: Miksi koirien rekisteröinnistä pitää maksaa, ja mihin eurot käytetään? Ruokavirasto vastaa

Nymanin mukaan esimerkiksi tiettyyn rotuun keskittyvään Facebook-ryhmään jätettyä ilmoitusta, jossa kerrotaan, että yksi pentu olisi vielä vailla kotia, voi pitää suhteellisen luotettavana.

Todennäköisesti näissä tapauksissa alkuperäinen ostaja on joutunut perumaan pennun oton tai sitten kaikkia pentuja ei ole varattu pentueesta vielä ennakkoon.

Koronan aikaan tilanne oli se, että pentuja joutui jopa jonottomaan, mutta nyt on palattu normaaliin ja voi olla, ettei pennuille löydy kotia niin helposti.

Lue myös: Mistä tietää, että koira on masentunut?

3. Koiran luovutus tapahtuu kasvattajan kodin ulkopuolella

Usein pentutehtailija haluaa sopia koiran luovutuksen muualle kuin kotiinsa tai paikkaan, jossa pennut ovat ensimmäiset viikkonsa eläneet.

Voi olla, että pennut kasvavat epämääräisissä olosuhteissa ja siksi kasvattaja ei halua uusia omistajia pentujen kasvupaikkaan, Nyman antaa esimerkin.

Usein Nymanin kuvailemissa tilanteissa kasvattaja yrittää sopia tapaamisen ja pennun luovutuksen esimerkiksi bensa-asemalle tai matkan varrelle parkkipaikalle.

Vastuullinen kasvattaja esittelee pentueen ostajalle aina emän läsnäollessa, sillä pentuja ja emää ei saa erottaa toisistaan ennen kuin pennut ovat 7 viikon ikäisiä.

Lue myös: Tutkimus selvitti, millaiset koirat elävät pisimpään

4. Koiran hinta on huomattavan halpa tai kallis

Pentutehtailijoille koiran hinta on merkittävässä roolissa.

Aiemmin vahva hälytysmerkki oli, jos koiran sai todella edullisesti. Nykyään erittäin kysyttyjen rotujen ja sekoitusten kohdalla on nähtävissä myös siitä, että pentutehtailijat pyytävät niistä huomattavia summia rahaa, Nyman varoittaa.

Kennelliiton hankikoira.fi sivuston kautta löytyy hyödyllistä tietoa siitä, mitä tulee huomioida koiraa hankkiessa. Sieltä näet myös eri rotujen nykyisen hintatason.

Jos pennun hinta on huomattavasti alhaisempi tai korkeampi kuin useiden kennelien ilmoittamat hinnat, on syytä pohtia, olisiko koiran myyjä pentutehtailija.

Lue myös: Koiran hassut tavat voivat kieliä kivusta – varo hälytysmerkkejä lemmikin käytöksessä!

5. Et saa tietoja koiran perimästä tai terveydestä

Pentutehtailijat ovat harvoin halukkaita keskustelemaan tai kertomaan yksityiskohtia kasvattiensa emästä tai isästä tai niiden terveystiedoista.

Pennuille on harvoin tehty terveystarkastuksia eli koiran luovutuksen yhteydessä eläinlääkärintodistus jää saamatta.

Harvoin pentuja väärissä tarkoituksissa kasvattavat myöskään haluavat kertoa jalostustavoitteistaan tai pentueesta enempää.

Lue myös: Mitä koiran kakasta voi päätellä? Eläinlääkäri: "Hyvin niukat kakat voivat olla merkki..."

6. Koiraa ei ole rekisteröity Kennelliiton rekisteriin

Myös se, ettei kasvattaja ole rekisteröinyt pentuja Kennelliittoon, voi kertoa, että koiria kasvatetaan vääristä lähtökohdista käsin.

Kennelliiton rekisteristä löytyy tiedot pentujen suvusta ja historiasta hyvinkin pitkälle. Sieltä näkee myös koirien vanhemmille tehtyjen virallisten terveystarkastusten tiedot.

Toki on mahdollista, että pentutehtailija rekisteröi pentunsa Kennelliittoon, mutta rekisteristä pääsee näkemään, kuinka paljon kasvattajalla on ollut pentueita ja millaisia terveystutkimuksia hän on koirilleen kauttalinjan teetättänyt.

Näiden lisäksi Kennelliiton rekisteristä näkyy, kuinka monta pentuetta emällä on teetetty ja milloin edellinen pentua on syntynyt.

Narttuahan ei saa pennuttaa jokaisista juoksuista, Nyman muistuttaa.

Lue myös: Eläinlääkäri varoittaa monen koiran suosikkilelusta: "Tosi voimakas hampaiden tuhoaja"

7. Kennelistä löytyy niukasti julkista tietoa

Usein kasvattajalla on jonkin tyyppiset kotisivut tai Facebook-sivut kennelilleen tai heidän yhteystietonsa löytyy rotujärjestön tai -kerhon kotisivuilta, jossa he kertovat omasta toiminnastaan ja kasvatusperiaatteistaan, Nyman kertoo.

Koiran hankintaa harkitsevan kannattaakin tutustua kasvattajaan tämän kotisivuilla tai somekanavilla. 

– Myös rotujärjestöjen kautta löytyy tietoa kasvattajista ja niillä on usein omat pennunvälityspalstansa, joiden kautta pentujen ostaminen on turvallisempaa.

Lue myös: "Väätäinen, ulos, p*skalle" – äänipainikkeilla puhuvat lemmikit hurmaavat somessa, mutta mitä sanoo tiede?

Tuoreimmat aiheesta

Koirat