Ethän heitä joulupaperia paperinkeräykseen? Näin lajittelet joulun jätteet oikein.
Joulun juhlinnan ohessa on hyvä muistaa, minne joulusta syntyvät roskat kuuluukaan laittaa. Moni voi esimerkiksi olla laittamassa lahjapaperia paperinkeräykseen, koska onhan se, no, paperia. Näin ei kuitenkaan kuulu toimia. Lahjapaperit laitetaan sekajätteeseen, jolloin niistä tuotetaan jätevoimalassa kaukolämpöä ja sähköä.
– Moni ihmettelee, miksi lahjapaperit eivät kelpaa paperin- tai kartonginkeräykseen. Ne tulee laittaa sekajäteastiaan, koska ne ovat pinnoitettuja ja sisältävät paljon painovärejä, tarroja ja teippejä, ohjeistaa Helsingin seudun ympäristöpalvelujen projektipäällikkö Minna Partti HSY:n tiedotteessa.
Uudelleenkäytettävät lahjapussit olisivat Partin mukaan hyvä keino vähentää lahjapaperijätteen määrää.
Lue myös: Pandemian alla kytee toinen kriisi – tutkimus varoittaa edessä siintävästä näystä
Mihin jäteastiaan kuuluvat lahjanarut, joulukoristeet, alumiinivuoat tai konvehtirasiat?
Lahjapaperin ohella sekajäteastiaan kuuluvat kiiltävät lahjanarut, risat joulukoristeet, kuten joulupallot ja kimallenauhat sekä lasinen kynttilälyhty, kuuluvat sekajäteastiaan.
Sen sijaan sekajätteeseen eivät kuulu rikkoutuneet led-kynttilät tai valosarjat, jotka tulee toimittaa sähkölaitekeräykseen.
Metallin keräykseen kuuluvat puolestaan alumiinivuoat, tuikkukynttilöiden kuoret sekä muut alumiiniroskat.
Konvehtirasia tulee herkkujen nauttimisen jälkeen purkaa osiin: pahvinen kuori kuuluu kartongin keräykseen, mutta rasian muovikääre sekä suklaiden muovipakkaus puolestaan muovinkeräykseen.
Ennen kuin jouluroskia lähtee kärräämään kiinteistöjen jäteastioita kohti, on hyvä muistaa maltti. Nopeasti täyttyvät jäteastiat eivät ehkä ala pursuamaan, jos vaikkapa lahjapaperien ja -pakkausten viemisen kanssa odottaa tovin.
Muista litistää pakkauslaatikot tilan säästämiseksi.
Lue myös: Teetkö kismittävän kierrätysvirheen? Markun uskomaton kuvapari näpäyttää laiskureita: "Vein kahden kuukauden pahvit kerralla pois"
Ruokajäte kuuluu biojätteeseen
Joulun ruokajätteen määrää kannattaa yrittää vähentää hyödyntämällä ruoanjämiä muihin ruokiin. Nappaa kokin vinkit siihen, kuinka hyödynnät kinkkurasvan ja muut kinkun tähteet! Muista, ettei kinkkurasva kuulu viemäriin.
– Ruokajätettä syntyy todennäköisesti jonkin verran, jolloin on hyvä muistaa, että se tulee laittaa biojäteastiaan. Jos et käytä kinkunrasvaa ruoanlaitossa, laita rasva hyytyneenä biojätteeseen. Biojätteestä tuotetaan Ämmässuon ekoteollisuuskeskuksessa biokaasua ja kompostimultaa, kertoo Partti.
Mikään ruokajäte tai kinkusta, kalkkunasta ja kalasta jäävä ylijäämärasva ei kuulu vessanpönttöön. Viemärissä ne aiheuttavat tukoksia ja toimivat ravintona rotille.
Lue lisää: Kinkkurasva ei kuulu viemäriin: "Kulut tulevat aina asukkaiden maksettavaksi"
Lue myös: Haiseeko taloyhtiön jätepisteellä? Älä tee tätä virhettä, kun viet roskia
Näin teet itse biojätepussit:
1:52
Lähde: HSY